STARI PROJEKTILI

Pentagon o ruskoj taktici koja iscrpljuje Kijev: Ovako bi mogli konačno ostvariti zračnu nadmoć nad Ukrajinom

Rusija "vjerojatno" uklanja nuklearne bojeve glave s krstarećih raketa i ispaljuje ih prema Ukrajini.

Ilustracija

 Anatolii Stepanov/Afp

Rusija ispaljuje zastarjele krstareće projektile, kojima je uklonila nuklearne bojeve glave, prema metama u Ukrajini kako bi iscrpila kijevske zalihe protuzračne obrane, rekao je viši američki vojni dužnosnik u utorak.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, komentirao je izvješće britanske vojne obavještajne službe od 26. studenoga, u kojem stoji da Rusija "vjerojatno" uklanja nuklearne bojeve glave s krstarećih raketa i ispaljuje ih prema Ukrajini.

To se izvješće pozvalo na javno dostupne fotografije, koje prikazuju olupine krstarećeg projektila lansiranog iz zraka prema Ukrajini, koji je izgledao kao projektil iz 1980-ih tada naoružan nuklearnom bojevom glavom.

Britansko ministarstvo obrane je dodalo da je bojeva glava vjerojatno zamijenjena balastom, a takav će projektil izazvati štetu kinetičkom energijom projektila i nepotrošenim gorivom.

"To je zasigurno nešto što (Rusi) pokušavaju učiniti kako bi smanjili učinke protuzračnih obrambenih sustava koje koriste Ukrajinci", rekao je američki vojni dužnosnik za novinare u Pentagonu.

On je prvi američki dužnosnik koji je komentirao britansko izvješće.

Pentagon je rekao da je porast broja ruskih raketnih napada u Ukrajini dijelom uzrokovan namjerom da se iscrpi ukrajinska protuzračna obrana i konačno ostvari zračna nadmoć nad ukrajinskim oružanim snagama.

Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici se stoga usredotočuju na opskrbljivanje Ukrajine protuzračnim naoružanjem.

Viši američki obrambeni dužnosnik, koji je također pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti na brifingu u utorak, potvrdio je da je sustav protuzračne obrane Patriot jedan od mnogih primjera naoružanja koje dolazi u obzir kada je u pitanju pomoć Kijevu u obrani od ruskih raketa.

SAD je već dostavio niz protuzračne opreme Ukrajini, uključujući protuzračne obrambene sustave, više od 1.400 protuzračnih sustava Stinger te radare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:16