‘TRAGIČNA POGREŠKA‘

Pentagon objavio uznemirujuće snimke napada dronom u kojem je ubijeno 10 civila: ‘Dijete se jasno vidi‘

Iako je Pentagon isprva opravdavao ciljeve napade, kasnije je priznao daje riječ o tragičnoj pogrešci

Napad dronom 29. kolovoza

 AFP, YouTube

Pentagon je deklasificirao i objavio videosnimku američkog napada dronom na Kabul u kojemu je poginulo 10 civila. Tragedija se dogodila 29. kolovoza u posljednjim satima kaotičnog američkog povlačenja koje je označilo kraj 20-godišnjeg rata u Afganistanu.

O tome je prvi izvijestio New York Times koji je snimke dobio zahvaljujući Aktu o slobodi informacija i tužbi protiv Američkog središnjeg zapovjedništva, koja je potom snimku objavila na svojoj stranici. Iako je Pentagon isprva opravdavao ciljeve napade, kasnije je priznao daje riječ o tragičnoj pogrešci.

Sveukupno je objavljeno 25 minuta video materijala, kako izvještava NY Times, dviju bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper, na kojima je prikazano mjesto napada prije, tijekom i nakon što je projektil pogodio osobni automobil u vlasništvu civila u dvorištu stambene četvrti. Mutne slike prikazuju pojedince koji se kreću u zoni napada ili u blizini.

Istraga Pentagona o napadu u Kabulu pokazala je da je riječ o 'iskrenoj pogrešci' te su preporučili da se ne pokreće nikakav pravni ili disciplinski postupak, no takav je zaključak razbjesnio Kongres i organizacije za ljudska prava.

Kritičari smatraju da je takvo izvješće pridonijelo kulturi nekažnjivosti i da je propušten trenutak za suočavanje sa sustavnim problemima u američkim napadima dronovima.

Među žrtvama napada bili su Zemari Ahmadi, koji je radio za humanitarnu organizaciju sa sjedištem u SAD-u i devet članova njegove obitelji, uključujući sedmero djece.

image

Napad u Kabulu

Wakil Kohsar/AFP

Istraga glavnog inspektora američkih zračnih snaga general-pukovnika Samija Saida zaključila je da su operateri dronova zamijenili bijelu Toyotu Corollu s automobilom povezanim s ranijim terorističkim napadom. Također su propustili uočiti dijete koje se jasno vidi na snimkama nadzornih kamera dvije minute prije napada, no nisu pronašli dokaze o protuzakonitim radnjama.

Kada je pregledao podatke i video snimke, Said je pronašao dokaze da je ondje u blizini bilo dijete otprilike dvije minute prije nego što je povučen okidač za napad dronom. No, dodao je da je primijetio prisutnost djeteta dok je pregledavao snimke nakon incidenta i da bi ga u trenutku napada bilo lako propustiti.

Said nije preporučio disciplinske mjere, ali je rekao da će na zapovjednicima biti donošenje odluke o tome koje mjere odgovornosti treba poduzeti, ako ih ima.

image

Napad u Kabulu

Wakil Kohsar/AFP

- Istraga nije utvrdila kršenje zakona ili ratnog prava. To nije kriminalno ponašanje, riječ je o nehaju, stajalo je u izvješću.

Samo tri dana ranije u samoubilačkom bombaškom napadu na zračnu luku ubijeno je 13 američkih i više od 160 afganistanskih vojnika. Said je ranije izjavio da je bombaški napad na ulazu u zračnu luku 'Hamid Karzai' povećao "stres prilikom donošenja odluke" u napadu 29. kolovoza, te da je došlo do grešaka u komunikaciji.

Said je također rekao da se napad dronom mora razmotriti u kontekstu trenutka, jer su američke snage bile preplavljene informacijama o prijetnjama trupama i civilima na zračnoj luci u Kabulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 18:00