POSLJEDICE TRUMPOVE POLITIKE

Pentagon ograničio uključivanje transrodnih osoba u vojsku

Ilustracija
 REUTERS

Pentagon je objavio u srijedu novu politiku koja strogo ograničava uključivanje transrodnih novaka na osobe koje nisu promijenile spol niti to namjeravaju učiniti, što ih prisiljava da služe u spolu u kojem su se rodili.

Ta nova politika je uslijedila nakon odluke Vrhovnog suda koji je dozvolio Trumpovoj administraciji da odbije transrodnim osobama ulazak u vojsku dok traje pravna borba o tom pitanju.

Samo transrodne osobe koje nisu promijenile spol i ne namjeravaju to učiniti mogu služiti u vojsci, pod uvjetom da to čine pod svojim biološkim spolom, prema dokumentima koje je objavilo ministarstvo obrane.

Pentagon je tako odustao od odluke bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame koja je predviđala da vojska od siječnja 2017. prihvaća transrodne novake, ovlaštene da služe u izabranom spolu.

Njegov republikanski nasljednik je odgodio rok do 1. siječnja 2018., a zatim je odlučio potpuno odustati od te politike. Trump je istaknuo u nizu tvitova u srpnju 2017. "breme ogromnih medicinskih troškova i poremećaje".

Nova politika ne zabranjuju potpuno uključivanje transrodnih osoba, ali navodi da se osobe kojima trebaju hormonske terapije ili kirurške intervencije promjene spola neće moći prijaviti u vojsku.

Jedino će biti izuzeti oni koji uđu u vojsku do 12. travnja.

U oružanim snagama se oko 9000 osoba identificira kao transrodne od 1,3 milijuna aktivnih vojnika, rekao je jedan neimenovani dužnosnik Pentagona. Njih tisuću je izjavilo da su promijenili spol ili da to žele učiniti.

Pentagon opravdava isključivanje te kategorije za buduća novačenja činjenicom da osobe bi koje pate od rodne disforije, teške mentalne patologije, mogli utjecati na pripreme jedinica i njihovu borbenu spremnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:56