RAKETIRANJE KOD POLJSKE

Pentagon: ‘Oružani napad na jednu članicu NATO saveza smatra se oružanim napadom na sve nas‘

Washington je ranije rekao da želi izbjeći izravan sukob s Rusijom. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi takav sukob mogao prerasti u u Treći svjetski rat

Američki predsjednik Joe Biden

 Jabin Botsford/POOL/AFP

- Sjedinjene Države i njihovi saveznici u istočnoj Europi gnjevni su zbog sve snažnijih napada Rusije na Ukrajinu u nedjelju, osobito nakon što je u raketnome napadu nedaleko od poljske granice poginulo više desetaka ljudi.

Ukrajinska strana je priopćila da je u napadu na vojni poligon u Javorivu, blizu grada Lavova, poginulo najmanje 35 ljudi, a ozlijeđeno ih je 134. Moskva procjenjuje da je broj poginulih oko 180.

Informacije nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora. Snimke s mjesta napada ukazuju na veću materijalnu štetu. Lokalni guverner Maksim Kozickij je rekao da je ispaljeno više od 30 projektila.

"U napadu je ubijeno oko 180 stranih plaćenika i uništena veća količina stranog oružja", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov. Ukrajina nije spomenula strane žrtve.

Napad je uslijedio osamnaestoga dana ruske invazije na Ukrajinu u kojoj se granatiranje premjestilo na zapadne dijelove zemlje, dosad većinom pošteđene sukoba i nasilja.

Američko ministarstvo obrane je nakon ruske raketne paljbe petnaestak kilometara od poljske granice ponovno istaknulo da će Washington i saveznici braniti teritorij NATO-a u slučaju napada.

"Oružani napad na jednog smatra se oružanim napadom na sve", rekao je u nedjelju glasnogovornik Pentagona John Kirby za američki ABC, aludirajući pritom na sporazume NATO-a o međusobnoj vojnoj potpori.

Washington je ranije rekao da ne kani izravno intervenirati u Ukrajini, da bi izbjegao izravan sukob s Rusijom. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi takav sukob mogao prerasti u u Treći svjetski rat.

No Sjedinjene Države Kijevu su pružile vojnu potporu.

U subotu je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio da se zapadni konvoji kojima se Ukrajini doprema vojna pomoć saveznika iz NATO-a, mogu smatrati legitimnim metama.

Stanovnici Poljske sa zabrinutošću su reagirali na napad u Javorivu, prvoj meti u području Lavova otkako je u Ukrajini 24. veljače počeo rat.

"Rat nam nikada dosad nije bio tako blizu", rekao je u nedjelju za poljsku televiziju jedan stanovnik Korczowe koji kaže da je čuo snažne eksplozije. Stanovnica istoga grada je rekla da su joj se od siline napada prozori zatresli te je osjećaj usporedila s onim koji izaziva potres.

Premijer Slovačke Eduard Heger, koja graniči s Ukrajinom građanima svoje zemlje poručio je da ne dižu paniku. Kazao je da su ga partneri iz NATO-a dosad više puta uvjeravali u spremnost da zaštite sve članice saveza, prenosi novinska agencija TASR.

U međuvremenu se Kijev u nedjelju pripremao za potpunu blokadu dok su se oko glavnoga ukrajinskog grada, uključujući i zapadne gradove Irpin i Makariv, vodile žestoke borbe.

U Irpinu je poginuo američki novinar, a još jedan je ranjen. Službeni Kijev je objavio da su obojica muškaraca smrtno stradala u ruskom raketiranju.

Moskva još nije komentirala informacije.

U subotu je, jednim od humanitarnih koridora uspostavljenim za evakuaciju civila iz posebno ugroženih mjesta oko Kijeva, na sigurno dovedeno oko 20.000 ljudi.

No pokušaji da se civili izvuku iz južnoga lučkog grada Mariupolja više su puta propali, a ondje je sve strašnija i humanitarna kriza.

"Nismo uspjeli doprijeti do Mariupolja", rekla je u nedjelju potpredsjednica vlade Irina Vereščuk za internetsku stranicu strana.news.

Konvoj je navodno morao stati u gradu Berdjansku zbog zračnih napada na Mariupolj. "No sutra ujutro pokušat ćemo ponovno", rekla je Vereščuk.

Dosad nijedan pokušaj evakuacije civila, dopreme hrane i ostalih potrepština u grad od 400.000 stanovnika nije uspio. Moskva i Kijev međusobno prebacuju krivnju jedan na drugoga za taj neuspjeh.

Ukrajinska strana tvrdi da je od početka ruske invazije u gradu ubijeno oko 2200 stanovnika.

Rusija je više puta optužena da u ovome ratu cilja i civile, no službena Moskva to negira.

I dok se borbe diljem Ukrajine intenziviraju i Kijev i Moskva izražavaju oprezan optimizam u pogledu nastavka mirovnih pregovora između dviju zemalja.

“Usporedimo li stajališta dvaju izaslanstava u pregovorima na samome početku i danas, možemo reći da se vidi znatan napredak", rekao je za državnu televiziju Leonid Slutski, ruski zastupnik specijaliziran za vanjsku politiku.

On je dio izaslanstva koje s ukrajinskom stranom pregovara već petnaestak dana, no zasad bez ikakva pomaka.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak predviđa "konkretne poteze i rezultate" u predstojećim danima. U videozapisu objavljenom na Twitteru kazao je da Rusija više ne daje ultimatume, već umjesto toga sluša ukrajinski stav.

Zapadne zemlje na rusku su invaziju odgovorile sankcijama bez presedana te tvrde da takozvana "specijalna vojna operacija" Moskve za "oslobođenje" Ukrajine ne ide tako glatko i brzo kako je Rusija planirala.

U nedjelju je ruski ministar financija Anton Siluanov rekao da zbog uvedenih joj sankcija zemlja ne može pristupiti financijskim rezervama u vrijednosti od 300 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:05