NOVE INFORMACIJE

Pentagon otkrio da incident s kineskim balonom nije prvi: ‘Znate kada su ih slali? Tada nije bilo u medijima...‘

Republikanski političari u Kongresu su temu balona iskoristili kako bi kritizirali Bidena

Rušenje kineskog balona, Joe Biden

Kina je slala špijunske balone iznad SAD-a i dok je na vlasti bio prethodni predsjednik, Donald Trump, no ti slučajevi nisu završili u medijima, otkrili su dužnosnici Pentagona reporterima Associated Pressa.

Spomenuta su tri incidenta, od kojih su se dva odvila u vrijeme Trumpove vladavine, dok se treći dogodio u ranim danima mandata Joea Bidena.

Republikanski političari u Kongresu su temu balona iskoristili kako bi kritizirali Bidena zbog njegova odgovora na to pitanje. Prvo je bio kritiziran zato što je "uopće dopustio" da balon uđe na teritorij SAD-a, potom su ga napadali zašto ga nije oborio, a kada je balon srušen, kritizirali su ga jer je dopustio da preleti sve do Južne Karoline prije nego što ga je oborio.

Republikanski zastupnik Jim Jordan pitao je na Twitteru "bi li Trump dopustio Kini da preleti špijunskim balonom iznad države" i zaključio da ne bi, kao što ne bi ni Ronald Reagan, ni John Fitzgerald Kennedy, ni Harry S. Truman. "Zašto onda Biden pušta Kinu da se izvuče nekažnjeno?"

Republikanski senator Tim Scott iz Južne Karoline također je napao Bidena i optužio ga da "zanemaruje svoje dužnosti" time što nije oborio balon prije nego što je došao iznad teritorija SAD-a. "Nadajmo se da američki narod neće platiti cijenu za to", rekao je Scott.

No, dužnosnici Pentagona otkrili su kako se sličan scenarij odvio i dok je Trump bio na vlasti. Ono što je u ovom specifičnom slučaju bilo drugačije jest razdoblje - koliko je dugo balon letio iznad SAD-a, a pitanje je i kolike su veličine bili prethodni baloni jer je aktualni balon jedan od najvećih dosad opaženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:21