F-35 LIGHTNING II

PENTAGON OTKRIO NOVE CIJENE ZA NAJMODERNIJE BORBENE AVIONE Države koje ih kupuju ne skrivaju oduševljenje: 'To je manje nego što smo očekivali'

 
F-35B u letu
 Matt Cardy / Getty Images

Pentagon je u utorak objavio detalje novog posla s kompanijom Lockheed Martin u kojem će Amerikanci i njihovi saveznici u naredne tri godine kupiti 478 komada F-35 borbenih aviona po cijeni od 34 milijarde dolara, piše Reuters.

Istovremeno, iz Pentagona su objavili da je cijena za sami avion (dakle bez naoružanja, obuke pilota i tehničara, rezervnih dijelova...) pala za 12,7 posto. Konkretni iznos navodi se samo za daleko najčešću inačicu F-35A (tu su još i F-35B i F35C) - taj su avion Amerikanci i njihovi saveznici dosad kupovali po cijeni od 89,2 milijuna dolara po komadu, dok će iduće godine za njega plaćati 82,4 milijuna dolara. U 2021. cijena će pasti na 79,17 milijuna dolara, a 2022. godine avion će koštati "samo" 77,9 milijuna dolara.

Iz Lockheed Martina su poručili da su izuzetno zadovoljni novim ugovorom i da im je cilj ove godine dostaviti 131 F-35 aviona, dok bi naredne godine ta brojka trebala narasti na 149. Jednom kad avion končano bude u punoj proizvodnji, koja je dosad već nekoliko puta odgođena (zadnji put ranije ovog mjeseca), u LM-u bi godišnje trebali proizvoditi do 169 borbenih aviona F-35, u sve tri varijante.

Koliko je taj program važan za kompaniju ocrtava podatak da na njega već sada otpada 25 posto prihoda LM-a, a dugoročni je cilj tvrtke proizvesti i prodati više od 3000 F-35-ica.

Osim Amerikanaca, s nižom cijenom su zadovoljne i brojne druge države koje su kupile F-35, a koje će sada platiti manje od očekivanog. Tako je norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen rekao da je "cijena po komadu ispod njihovih ranijih procjena".

- Niža cijena, dobri pregovor i suradnja s partnerima pokazuju rezultate. To je vrlo pozitivno i jača naše povjerenje u odluku da nabavimo te avione - rekao je Bakke Jensen čija je država ukupno naručila 52 F-35A borbena aviona. Od toga su 22 već primili, a u naredne tri godine stići će ih još 18.

No, da ne bi pomisli kako je cijena F-35A, za koje se pisalo kako bi Amerikanci mogli ponuditi i Hrvatskoj, 80-ak milijuna dolara po avionu, valja podsjetiti da se tu radi samo o "golom" avionu, bez naoružanja, simulatora, rezervnih dijelova i obuke pilota i tehničara. Na primjer, Poljska bi za 32 komada ukupno mogla platiti čak 6,5 milijardi dolara, o čemu smo ranije pisali.

Inače, razvoj F-35 aviona kasnio je godinama, a dosad je u program utrošeno 428 milijardi dolara (razvoj plus proizvodnja i ostali troškovi). Problema sa samim zrakoplovima bilo je mnogo, što je donekle i očekivano za prvi borbeni avion pete generacije koje je dostupan na tržištu.

No, zato narudžbe pršte sa svih strana svijeta, naročito od američkih saveznika koji žele najmoderniji borbeni avion koji se može kupiti. Naime, američki F-22 Raptor je zabranjen za prodaju i više se ne proizvodi, kineski Chengdu J-20 zasad je namijenjen samo domaćim zračnim snagama, a ruski Su-57 je i dalje u fazi razvoja.

S druge strane, F-35A su naručili, a neki već i kupili, redom: Australija, Belgija, Danska, Izrael, Italija, Japan, Nizozemska, Norveška, Južna Koreja, Turska (u međuvremenu je američki Kongres zabranio da im se avioni prodaju) i SAD, uz napomenu da Velika Britanija kupuje samo F-35B (138 komada). Uz tih 12 država još ih nekoliko razmišlja o nabavi F-35, poput Poljske, Kanade, Singapura, Švicarske i Finske. Kada se računaju sve narudžbe, potpisane i potencijalne, za svaki model F-35-ica i svaku državu koja ih kupuje, Lockheed Martin bi u za njih idealnom scenariju mogao napraviti i prodati gotovo 3500 ovih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 13:19