TENZIJE NA PACIFIKU

Pentagon premješta avione na Daleki istok, Kinezi provociraju: ‘Ozbiljno smo zabrinuti...‘

Peking nastoji preoblikovati međunarodni poredak u svoju korist i upotrijebiti rastuću političku, gospodarsku, vojnu i tehnološku moć Kine u tu svrhu

Bombarder B1 Lancer kojeg prate borbeni zrakoplovi F-15

 Us Air Force/AFP

Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država privremeno će premjestiti svoje borbene avione iz Njemačke u japansku Okinawu, nakon što je Pentagon objavio da iz zračne baze Kadena povlači starije taktičke borbene zrakoplove F-15 Eagles jer želi dopremiti modernije letjelice na Pacifik.

Višenamjenski borbeni zrakoplov F-16 Fighting Falcon iz 52. borbenog krila stigao je u ponedjeljak iz njemačke zračne baze Spangdahlem u Kadenu u prefekturi Okinawa, a vraćanje flote lovaca F-15C/D u SAD polagano se nastavlja, piše portal Military.com. Ova odluka o premještanju borbenih zrakoplova iz Europe donesena je u jeku rata u Ukrajini.

David Ochmanek, viši međunarodni i obrambeni istraživač u neprofitnoj organizaciji Rand Corp., rekao je kako premještanje aviona F-16 iz Njemačke ne bi trebalo značajno umanjiti prisutnost zračnih snaga kad je u pitanju Ukrajina.

- Iako F-16 odlaze iz Europe u Kadenu, to ne znači da će u Europi biti manje američkih borbenih zračnih snaga. Zrakoplovne snage od izbijanja rata u Ukrajini rotacijski raspoređuju eskadrile u Europi i mislim da će se to nastaviti još neko vrijeme - izjavio je Ochmanek.

Pentagon i State Department na prošlotjednom sastanku s japanskim ministrima vanjskih poslova i obrane najavili su obnovljeni savez s tom zemljom, a američki i japanski dužnosnici ponovili su svoje strahove od kineske vojne ekspanzije na Pacifiku. Iako se tad nije spominjalo konkretno repozicioniranje američkih snaga u Japanu, u priopćenju Zračnih snaga od ponedjeljka takav potez opisan je kao dio Pentagonove šire azijske strategije.

- I F-16 avioni integrirat će svoje jedinstvene snage kako bi pomogli timu Kadena da odvrati (i bude li potrebno) prevlada agresiju koja prijeti miru i stabilnosti u Indo-Pacifiku - priopćile su u ponedjeljak zračne snage.

- Ministri su se složili oko toga da kineska vanjska politika nastoji preoblikovati međunarodni poredak u svoju korist i upotrijebiti rastuću političku, gospodarsku, vojnu i tehnološku moć Kine u tu svrhu. Ovakvo ponašanje ozbiljno zabrinjava Savez i cijelu međunarodnu zajednicu te predstavlja najveći strateški izazov u indo-pacifičkoj regiji i šire - izvijestio je Pentagon nakon prošlotjednog sastanka.

"Nesigurni manevar"

- Modernizacija naših sposobnosti na indo-pacifičkom području ostaje glavni prioritet za SAD. Prijelaz na sposobnije avione u Kadeni primjer je naše kontinuirane predanosti poboljšanju našeg položaja i izgradnji snažnih temelja našeg saveza s Japanom - izvijestila je baza Kadena još u listopadu prošle godine.

Podsjetimo, u posljednje vrijeme zabilježen je niz provokacija od strane Kine. Dana 21. prosinca izdano je upozorenje zbog "nesigurnog manevra" kineskog borbenog zrakoplova tijekom presretanja zrakoplova RC-135 Combat Sent zrakoplovnih snaga u međunarodnom zračnom prostoru.

Osim toga, Kina je u kolovozu prošle godine tijekom vojne vježbe pokrenula raketne napade u blizini Tajvana i to nedugo nakon što je tu zemlju posjetila tadašnja predsjednica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi.

Republikanski zastupnici javno su osudili odluku Pentagona da zamijeni stalne flote F-15 u Japanu rotacijskim zrakoplovima, tvrdeći kako to "nije mudar potez dok rastu napetosti s Kinom".

David Ochmanek smatra pak kako su avioni F-16 i F-22 "neto dobitak u modernizaciji" za Kadenu, no također upozorava i na jednu vrlo bitnu stvar.

- Bez obzira na to imate li u Kadeni F-16, F-15 ili F-22, svi oni ranjivi su na napad kineskih projektila - rekao je Ochmanek.

Iz 52. borbenog krila još nisu naveli koliko je F-16 borbenih zrakoplova premješteno iz Njemačke u Japan.

- Uzbuđeni smo što smo ovdje i podržavamo naše saveznike i partnere u indo-pacifičkoj regiji. Radujemo se obuci i radu u ovoj jedinstvenoj, složenoj i strateški vitalnoj regiji - izjavio je u ponedjeljak potpukovnik Shaun Loomis, zapovjednik 480. ekspeditivne borbene eskadrile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:01