NAJBOLJI DETEKTOR BOMBI

Pentagon 'produžio život' špijunskom zrakoplovu U2

 Wikipedija

Lockheed U2, špijunski zrakoplov, cijenjen po svojim hlanoratovskim špijunskim misijama visoko iznad teritorija Sovjetskog Saveza, dobio je novu priliku da se dokaže, piše Times Online.

I ovaj će puta letjeti iznad Azije, no nešto 'južnije', iznad Afganistana. Pokazalo se, naime, kako je U2 najbolji detektor talibanskih bombi uz prometne putove.

Posljednje četiri godine Pentagon pokušava umiroviti U2 koji je svoj prvi let obavio prije gotovo pola stoljeća. No, otkada je letjelica opremljena novim senzorima i komunikacijskom opremom postala je neizostavni dio NATO snaga.

S 21 kilometra, visina na kojoj U2 krstari, kamera visoke rezolucije može prepoznati i najmanju promjenu u putovima kojima se Talibani služe kako bi izvršili svoj napad.

Američki dužnosnici ističu kako je u nedavnoj savezničkoj operaciji zauzimanja okruga Marjah u središnjem dijelu provincije Helmand, U2, nazvan i 'zmajeva dama'mzbog velikog raspona krila, otkrio gotovo 150 mjesta s bombama pored cesta i heliodroma.

Uspjeh U2 u novoj ulozi je nevjerojatna transformacija sreće za tu letjelicu. Dizajnirana je u tajnosti i s prvim špijunskim letovima započela je 1956. Četiri godine kasnije, u travnju 1960., U2 kojim je pilotirao Gary Powers, srušen je iznad Sovjetskog Saveza. Velik uspjeh bila je špijunska misija U2 iznad Kube kada su Amerikanci otkrili sovjetske nuklearne projektile.

Iako je je korišten u svakom većem sukobu SAD-a od prvog testnog leta nadalje, Pentagon vjeruje kako je U2 'dao sve od sebe' te ga planiraju zamijeniti, sve dok Kongres nije rekao drugačije.

U2 novu je slavu dobio otkrivanjem cestovnih bombi koje kopnene patrole ne mogu lako primijetiti. Talibani su mjesta gdje su zakopali bombu počeli prolijevati vodu kako bi prikrili tragove ukapanja.

- Tragovi kopanja su ključan način otkrivanja gdje se cestovne bombe nalaze. U2 može snimiti seriju slika i potom s velikom preciznošću usporediti piksele jedne fotografije s pikselima druge te upozoriti na razlike - objasnio je neimenovani stručnjak za naoružanje.

Unatoč činjenici da je nebo iznad Afganistana prepuno bespilotnih letjelica, U2 i dalje ima staromodnu prednost - pilota.

- U2 ima čovjeka za upravljačem koji može odmah reagirati na ono što vidi. Isto tako, ne valja zaboraviti i vrhunsku foto i video opremu - zaključio je stručnjak za naoružanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:35