‘100 POSTO UČINKOVIT‘

Pentagon: ‘PZO sustav koji smo poslali Ukrajini oborio je svaki ruski projektil koji je gađao‘

Do kraja ove godine SAD se obvezao poslati najmanje dvije baterije NASAMS-a, a ukupno će ih Ukrajini donirati osam

Sustav NASAMS

 Soldatnytt/Wikimedia/Creative Commons 2.0/

U utorak je Rusija izvela vjerojatno najveći raketni napad od početka invazije na Ukrajinu. Između 85 i više od 100 raketa, ovisno o izvoru, ispaljeno je s Crnog i Kaspijskog mora te iz brojnih zrakoplova.

Vijest dana svakako je bila činjenica da su dvije rakete pale na teritorij NATO članice Poljske, iako se s vremenom ispostavilo da se najvjerojatnije radi o projektilima koji su ispaljeni iz ukrajinskog sustava protuzračne obrane S-300. Njima su branitelji, po svemu sudeći, pokušali presresti rakete kojima su ciljeve u zapadnoj Ukrajini gađale ruske snage.

I dok se S-300 u tom konkretnom slučaju nije proslavio, Ukrajinci tvrde da je ukupno gledano njihova protuzračna obrana jučer bila prilično efikasna te je presrela 70 ruskih projektila. Prema tvrdnjama predsjednika Zelenskog naročito se dobro pokazao norveško-američki PZO sustav NASAMS čija je prva baterija nedavno dostavljena Kijevu.

- Taj sustav oborio je 10 od 10 ruskih raketa koje je gađao, poručio je u srijedu čelnik Ukrajine.

Da je NASAMS bio 100 posto učinkovit, tvrdi i američko ministarstvo obrane, prenosi Sky News.

- PZO sustavi koje smo poslali Ukrajini bili su potpuno učinkoviti u presretanju ruskih projektila, poručio je američki ministar obrane Lloyd Austin.

Do kraja ove godine SAD se obvezao poslati najmanje dvije baterije NASAMS-a, a ukupno će ih Ukrajini donirati osam.

Kako je ranije pisao naš Luka Benčić, riječ je o naprednim PZO sustavima koje i Amerikanci koriste, među ostalim, za zaštitu neba nad Bijelom kućom u Washingtonu, a prvi puta su u američkoj prijestolnici korišteni kao sustav zaštite 2005., tijekom druge inauguracije predsjednika George W. Busha.

NASAMS sustav se sastoji od radara Sentinel, naprednih raketa zrak – zrak srednjeg dometa i sustava za ispaljivanje raketa, kojeg je dizajnirao norveški Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), dio poznate grupacije KOG specijalizirane za raketne sustave raznih vrsta. NASAMS je produkt suradnje KDA i američkog Raytheona, a u upotrebi je od 1998. godine i namijenjen je za obranu od dronova, helikoptera, eksplozivnih raketa i aviona, koje identificira i pogađa s vrlo visokom preciznošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:57