UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Pentagon: Rusko ‘povlačenje‘ zapravo je taktički manevar; Zelenski: ‘Pregovori nisu ugušili granate...‘

Ključne događaje 34. dana invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Prizor iz Kijeva nakon raketiranja, ukrajinsko-ruski pregovori u Istanbulu, uništena zgrada u Mikolajivu

 Profimedia

Ključni događaji:

- U tijeku je 34. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Postignut je veliki napredak u pregovorima, Rusi objavili da drastično smanjuju vojne aktivnosti u Kijevu. Šef njihovog pregovaračkog tima Vladimir Medinski brzo je upozorio da to ne znači i prekid vatre.

- Pentagon smatra da je najava ruskog 'povlačenja' oko Kijeva zapravo tek taktički manevar kojim se pripremaju žešći napadi na druge dijelove Ukrajine

- Putinov savjetnik iz Istanbula tvrdi sa su razgovori su bili konstruktivni, dok su ukrajinski pregovarači iznijeli i neke konkretne prijedloge - između ostalog su poručili da bi pristali na neutralnost zemlje i objasnili što bi tražili zauzvrat

- Putin i Macron imali su novi telefonski razgovor u kojem je ruski predsjednik odbio inicijativu francuskog kolege o humanitarnoj misiji u Mariupolju

- U Istanbulu se na pregovorima pojavio i Roman Abramovič, koji ovaj put nije pojeo ni zalogaja s bogate trpeze

- U Mikolajivu je raketirana upravna zgrada, poginulo je 7 osoba

- Ruski ministar obrane Sergej Šojgu poručio je da je završila prva faza specijalne vojne operacije

- Britanci tvrde da su plaćenici ruske skupine Wagner raspoređeni na istoku Ukrajine


NOVO 23:05 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se signali s mirovnih pregovora s Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

U kasnovečernjem obraćanju Zelenski je također izrazio oprez glede obećanja Rusije da će drastično smanjiti vojne operacije u nekim područjima i rekao da Ukrajina neće popuštati svoje obrambene napore.

Rusija i Ukrajina vodile su u ponedjeljak mirovne pregovore u Istanbulu. Zelenski je rekao da Kijev ne vidi razloga vjerovati riječima nekih ruskih predstavnika.

- Možemo reći da su signali koje dobivamo iz razgovora pozitivni, ali ne prigušuju eksplozije ruskih granata, rekao je, dodajući da Ukrajina može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora.

Ranije tijekom dana Rusija je obećala smanjiti vojne operacije oko glavnog grada Kijeva i na sjeveru Ukrajine.

Zelenski je rekao da unatoč tom obećanju "situacija nije postala lakša ... ruska vojska još uvijek ima značajan potencijal za nastavak napada na našu državu. Stoga ne smanjujemo naše obrambene napore."

Zelenski je ponovio da bi bilo kakav mirovni sporazum morao uključiti odlazak ruskih snaga s ukrajinskog teritorija, te da ne može biti kompromisa o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Također je pozvao na strože sankcije Rusiji i odbacio ideju o ukidanju sadašnjih kaznenih mjera dok se rat ne završi i pravda ne izvrši.


23:02 - Karizmatični gradonačelnik ukrajinskog Mikolajiva, koji je pomogao organizirati otpor nakon ruske invazije, preživio je napad na zgradu regionalne vlade jer je taj utorak - zaspao na posao. Više pročitajte OVDJE.


22:45 - Granata je pogodila privremeni ruski vojni logor u blizini granice s Ukrajinom u utorak navečer, prenijela je ruska agencija Tass navodeći da je prema prvim podacima vjerojatno ispaljena s ukrajinske strane.

Tass je o događaju izvijestio ubrzo nakon što je lokalni visoki dužnosnik priopćio o nizu eksplozija blizu ruskog grada Belgoroda uz granicu s Ukrajinom.

Na videosnimci koju su objavila dva belgorodska portala navodno su prikazane eksplozije u daljini, no Reuters još čeka potvrdu o istinitosti te informacije.

Tass kao izvor navodi hitne službe, prema kojima je četvero ljudi ozlijeđeno u eksploziji.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov ranije je na internetu objavio da su se eksplozije dogodile blizu sela Krasni Oktobar, koji se nalazi 30-ak kilometara jugozapadno od Belgoroda. Uzrok eksplozijama isprva nije naveo, ali je naknadno ruski državni medij Sputnik izvijestio da je riječ o "ljudskom faktoru".

Belgorod se nalazi 80 kilometara sjeverno od Harkiva, grada koji su ruske snage teško bombardirale tijekom prošlih nekoliko tjedana.


22:25 - Američko ministarstvo obrane vjeruje da je obećanje Rusije da će znatno smanjiti intenzitet borbi na sjeveru Ukrajine samo taktički manevar, te je upozorilo na mogućnost novih napada u drugim dijelovima zemlje.

Nitko se ne smije zavaravati ruskom izjavom, kaže glasnogovornik Pentagona John Kirby. Do sada se samo "mali broj" ruskih vojnika kretao sjeverno od Kijeva dalje od glavnog grada, rekao je Kirby, dodajući da ne treba vjerovati ruskom obrazloženju da se radi o povlačenju.

- Vjerujemo da je ovo ponovno pozicioniranje, a ne pravo povlačenje, te da bismo svi trebali biti spremni čekati veliku ofenzivu na druga područja Ukrajine, kaže.

Ruske snage "nisu uspjele" u svom cilju zauzimanja Kijeva. Međutim, Rusija bi mogla nastaviti bombardirati Kijev projektilima izdaleka.

- To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova, kaže Kirby.


21:59 - Ukrajinske vlasti istražuju video snimke za koje se tvrdi da pokazuju kako ukrajinski vojnici pucaju u noge ruskim ratnim zarobljenicima. Uznemirujuća snimka loše kvalitete prvi se put pojavila u ranim jutarnjim satima nedjelje, a otad se proširila društvenim mrežama.

BBC je analizirao video, ali da ga još nije neovisno provjerio. Što su dosad saznali pročitajte OVDJE.


21:53 - Ruski oligarh Roman Abramovič danas je bio na pregovorima Ukrajine i Rusije koji se održavaju u Istanbulu, a proveo je i dosta vremena u razgovoru s ukrajinskim pregovaračima. Unatoč bogatoj trpezi, čini se da ovaj put nije uzeo ni zalog, vjerojatno poučen neugodnim iskustvom s pregovora u Bjelorusiji. Više pročitajte OVDJE.


21:43 - U mjestu Krasni Oktobar u blizini ruskog grada Belgoroda koji se nalazi pored granice s Ukrajinom u utorak u večernjim satima odjeknula je snažna eksplozija.

Tu je informaciju potvrdio guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov koji je naveo i da su četiri osobe ozlijeđene. Na mjesto događaja upućena je Hitna pomoć, ali zasad nema podatak o uzroku detonacije i je li ona na ikoji način povezana s ratom u Ukrajini.

Belgorodska oblast je jedna od lokacija kroz koju je krenula ruska invazija na Ukrajinu.


21:25 - Moskva traži da Ukrajina odustane od razvoja nuklearnog oružja te na svom teritoriju ne bi smjela imati strane vojne baze. Što je, kako se da zaključiti, prihvatljivo Kijevu. U zamjenu, Ukrajina bi dobila ono što ukrajinski pregovarač David Arahamija naziva "formulacijom sličnom NATO-ovu članku 5", a sigurnosna jamstva dale bi zemlje članice Vijeća sigurnosti, ali i još neke.

Što točno pod time misle, šef ukrajinske delegacije objavio je večeras. Više pročitajte OVDJE.


21:20 - Samoproglašena Narodna republika Doneck u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija razmišlja o pridruživanju Rusiji kad zavlada cijelom regijom Donecka, prenijeli su u utorak donecki mediji izjave čelnika separatista Denisa Pušilina.

- Želja i težnja ka pridruživanju Ruskoj Federaciji, odnosno biti dijelom Rusije, postoje još od 2014. godine, kazao je Pušilin, navodi Donecka novinska agencija.

- No sada je glavni zadatak dosegnuti ustavne granice republike, kazao je.

Izjavio je to dva dana nakon što je čelnik Luhanska, druge pobunjeničke regije koju Rusija podržava, kazao da bi mogao održati referendum o pridruživanju Rusiji.


20:35 - Ako se ostvare najgori strahovi Europe - da se sukob u Ukrajini proširi na ostale ruske susjede - Finska će biti spremna.

Imaju vojsku, imaju civilnu obranu, imaju ogroman "bazen rezervista", imaju moderno oružje i duboke strateške zalihe. Zašto se Finci desetljećima spremaju na potencijalni napad iz Rusije, pročitajte OVDJE.


20:20 - I američki predsjednik Joe Biden oglasio se o najavama ruske strane da će "smanjiti vojnu prisutnost oko Kijeva i Černihiva":

- Dok ne vidim što će poduzeti, neću donositi nikakve zaključke. Vidjet ćemo hoće li dosita učiniti ono što su najavili. Danas sam razgovarao s liderima četiri NATO članice - Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, i svi smo se složili da treba vidjeti što će Rusi zaista ponuditi tijekom pregovora, rekao je Biden.


19:50 - Pojavili su se nove indicije o tome da Vladimir Putin i njegovi najviši zapovjednici ratom u Ukrajini upravljaju iz tajnih atomskih bunkera. O čemu je riječ, pročitajte OVDJE.


19:45 - Luksuzna jahta s bazenom i s vinskim podrumom u vlasništvu ruskog državljanina zaplijenjena je u Londonu u okviru sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je u utorak britanska agencija za suzbijanje kriminala (NCA). Više pročitajte OVDJE.


19:25 - Nakon što je završio jednosatni razgovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ruskog predsjednika Vladimira Putina, oglasila se i Elizejska palača. Macron je spomenuo Putinu svoju ideju o humanitarnoj misiji u Mariupolju, ali ruska pozicija se po tom pitanju ostaje čvrsta - što zapravo znači da od misije zasad neće biti ništa, iako je Putin Macronu rekao "da će razmisliti", navodi Guardian.

U izjavi iz Kremlja se pak kaže da su dvojica lidera raspravljali o ruskoj odluci da će za plin koji dostavljaju EU članicama tražiti samo plaćanje u rubljima.


19:10 - Američkog dužnosnika, nije jasni radi li se o istoj osobi koja je govorila i za BBC, citira i Reuters. I ovaj put govorilo se o najavljenom ruskom povlačenju trupa koje se nalaze oko Kijeva i Černihiva.

- Mi vjerujemo da to nije povlačenje snaga, nego repozicioniranje. Svijet bi trebao biti spreman na nove velike ruske ofenzive kada su u pitanju drugi gradovi u Ukrajini. Nitko ne bi trebao pomisliti da Rusija okončava konflikt, oni samo "mijenjaju brzine".


18:45 - Anonimni američki dužnosnik potvrdio je za BBC da se neke ruske trupe i vozila udaljavaju od Kijeva, ali je upozorio da za sada još uvijek ne vjeruju da je to znak neke velike promjene ili značajnog povlačenja.

- Rusi još uvijek gađaju Kijev iz zraka, rekao je taj dužnosnik.


18:30 - Poljska je odobrila zakon kojim bi se zabranio uvoz ruskog ugljena, rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller.

Poljska je i od drugih EU članica tražila da uvedu embargo na uvoz ruskih energenata, ali zasad u tome nije imala puno uspjeha budući da su neke od članica itekako ovise o ruskom plinu.


18:10 - Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je, nedugo nakon što je s pregovora u Istanbulu stigla vijest da ruske trupe namjeravaju "radikalno" reducirati svoje operacije na području Kijeva i Černihiva, da se ruska "specijalna operacija" ne smije zaustaviti, već da je potrebno "završiti ono što je započeto i uzeti Kijev".

- Potrebno je završiti započeto, ne treba se zaustavljati. Potrebno je ući u Kijev i uzeti ga. Da su nas [čečenske borce] ostavili kod Kijeva, uvjeren sam da bismo ušli u Kijev i zaveli ondje red. Još jednom potvrđujemo da smo spremni otići na bilo koje mjesto i izvršiti bilo koju naredbu bilo koje težine, rekao je Kadirov obraćajući se na vojnom mitingu u Groznom, u koji se očito vratio dan nakon što je slavodobitno ušao u razoreni Mariupolj gdje se i dalje vode posljednje borbe s preostalim ukrajinskim snagama u dijelu tog lučkog grada.


18:00 - Ukrajina je objavila da je od početka invazije ubijeno 17.200 ruskih vojnika te uništili 1710 oklopnih vozila.

Također su poručili da su uništili 127 neprijateljskih aviona, 129 helikoptera te 597 tenkova.

Ove brojke nije moguće neovisno potvrditi, ali valja posjetiti da je i NATO iznio procjenu prema kojoj je u Ukrajini ubijeno do 15.000 ukrajinskih vojnika.


17:50 - Rusija ne želi izlagati Kijev velikom vojnom riziku, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski.

- Ne želimo izlagati ovaj grad dodatnom vojnom riziku, rekao je Medinski za RT.

Po njegovim riječima, prijedlozi Ukrajine koji su predani ruskoj delegaciji u Istanbulu su dokaz da Kijev želi ići prema kompromisu.

- Kada smo vidjeli ovaj korak, formulirali smo dva velika recipročna koraka s naše strane. Prvi se odnosi na postupnu vojnu deeskalaciju u dva pravca - Kijev i Černihiv. Ovo nije prekid vatre, već naša želja da postupno dođemo do deeskalacije sukoba barem u ovim pravcima, naglasio je.

Istaknuo je i da će Glavni stožer Oružanih snaga Rusije u sljedećim danima objaviti konkretne detalje što će zapravo značiti deeskalacija ili usporavanje na kijevskom i černihivskom pravcu u Ukrajini.


17:45 - Danska je u utorak priopćila da će bojnu s 800 vojnika staviti na raspolaganje NATO-u kao moguće pojačanje u baltičkim zemljama zbog ruske prijetnje.

Ta je nordijska zemlja već poslala oko 200 ljudi i borbene zrakoplove u Estoniju i u Litvu te fregatu na istok Baltičkog mora.

- Već smo uvelike prisutni na terenu, ali smo spremni učiniti i više, rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.

- Zato će vlada predložiti da se u baltičke zemlje pošalje bojna s oko 800 vojnika, rekla je na konferenciji posvećenoj danskoj pomoći u ukrajinskoj krizi. Bojna je već u stanju pripravnosti kako bi se mogla poslati u slučaju potrebe.

NATO treba uputiti službeni zahtjev da bi Danska mogla poslati te vojnike na teren, dodala je predsjednica vlade.

Fredriksen će u srijedu i u četvrtak boraviti u Estoniji, Latviji i Litvi s predsjednicima danskih stranaka kako bi posjetila danske vojnike.

Vijest dolazi nakon govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u danskom parlamentu, gdje je zahvalio Kopenhagenu na pomoći.

Danska je, kao i mnoge europske zemlje, poslala oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se obrani.


17:21 - Upravo traje razgovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njihovi raniji telefonski pozivi, prema dostupnim informacijama, imali su vrlo malo utjecaja na stanje u Ukrajini, ili pregovore koji bi doveli do prekida rata.


17:17 - Otrov kao djelotvoran način tihog uklanjanja konkurenata i ubrzanja smjene na vlasti dio je mediteranskoga i eurazijskoga kolektivnog imaginarija. Između ostalog, ukrajinski nacionalist, njemački pa američki saveznik Stepan Bandera, smaknut je otrovom 1959 u Münchenu.

No, on je tek jedan u nizu onih na moći, onih blizu pozicijama moći, ili onih koji sanjaju da se domognu moći, a kojima je otrov prikratio život. Za detaljniji pregled pročitajte tekst Inoslava Beškera koji možete naći OVDJE.


17:12 - Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u N1 Studiju uživo i analizirao rusku invaziju na Ukrajinu. Istaknuo je važnost dugoročnog razmišljanja jer ćemo, kako kaže, s Rusijom ponovno morati surađivati u budućnosti.

- Moramo razgovarati i napraviti novi dogovor između zapada Europe i Rusije, moramo preskočiti ovu fazu neprijateljstva, rekao je Kovač. Više pročitajte OVDJE.


17:10 - Nizozemska i belgijska vlada protjerala su više ruskih diplomata koje optužuje za špijunažu.

Nizozemske sigurnosne službe procijenile su da se 17 diplomata bavilo špijuniranjem, rekao je ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra radio postaji. Koristili su svoje diplomatski status za prikupljanje informacija, rekao je on dodajući da je ruski veleposlanik pozvan u ministarstvo i obaviješten o tom potezu.

Odluka o protjerivanju 17 ruskih diplomata donesena je zbog sigurnosti Nizozemske, rekao je Hoekstra, misleći i na promijenjenu međunarodnu situaciju u svjetlu rata u Ukrajini.

Hoekstra je odbio iznijeti dodatne detalje o optužbama, rekavši samo da će ruski diplomati morati napustiti zemlju u sljedeća dva tjedna.

Belgija je protjerala 21 ruskog diplomata zbog navodnog špijuniranja i prijetnje sigurnosti, reklo je ministarstvo vanjskih poslova Reutersu u utorak nakon izvješća novinske agencije Belge u kojem nisu navedeni izvori. Ti su diplomati radili u ruskom veleposlanstvu u Bruxellesu i konzulatu u Antwerpu.

Svi su bili akreditirani kao diplomati, ali su bili umiješani u "špijunažu i operacije utjecaja",napisala je na Twitteru belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès.

Irska je u utorak najavila protjerivanje četvorice ruskih diplomata uz obrazloženje da njihove aktivnosti "ne odgovaraju međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja", dok je Češka protjerala jednog člana diplomatskog osoblja ruskog veleposlanstva u Pragu, priopćilo je u utorak češko ministarstvo vanjskih poslova.


16:50 - Američki vojni dužnosnik poručio je da je Rusija počela povlačiti neke od svojih trupa oko glavnog grada Ukrajine Kijeva, što bi moglo naznačiti početak promjene ruske strategije, u skladu s današnjom ranijom najavom. Vijest je prvi objavio CNN, a je li zaista riječ o početku šireg ruskog povlačenja iz okolice Kijeva zasad nije moguće utvrditi.


16:25 - Američki državni tajnik Antony Blinken poručio je da nije primijetio "ozbiljnost" od strane Rusije, koja je najavila da će drastično smanjiti vojne operacije oko gradova Kijev i Černihiv, javlja Sky News.

- Postoji razlika između onoga što Rusija govori i što Rusija čini, a SAD se koncentrira na ovo drugo, rekao je Blinken.


16:20 - Američki predsjednik Joe Biden telefonski razgovara s liderima Francuske, Njemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva na tremu najnovijih razvoja oko Ukrajine, piše BBC.


16:07 - Video snimka koju je objavio ukrajinski novinar pokazuje tenk kako prolazio ulicama grada, navodno Mariupolja, u trenutku do netko na njega ispaljuje projektil. Autentičnost snimke nije moguće neovisno potvrditi.


15:18 Cijene dionica skočile su na europskim burzama nakon optimističnih vijesti iz Istanbula da je postignut veliki napredak u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Pale su cijene nafte u međunarodnoj trgovini, pri čemu je cijena Brent nafte pala preko 6%.


15:03 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je na današnjim pregovorima napravljen najznačajniji napredak dosad otkako su počeli pregovori dviju strana.

Ponovio je riječi turskog predsjednika Erdogana da "rat mora završiti što prije". Izrazio je nadu da će o težim pitanjima u budućnosti razgovarati ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije.


14.59 - Zbog činjenice da pregovori o sporazumu o ukrajinskoj neutralnosti i statusu zemlje bez nuklearnog oružja i sigurnosnim jamstvima (za Ukrajinu) prelaze u praktičnu fazu, a uzimajući u obzir načela o kojima se danas raspravljalo, ministarstvo obrane Ruske federacije donijelo je odluku o drastičnom smanjenju borbenih djelovanja na području Kijeva i Černihiva s ciljem jačanja međusobnog povjerenja i stvaranja potrebnih uvjeta za nastavak pregovora i potpisivanje spomenutog sporazuma, rekao je ruski pregovarač Aleksander Fomin po završetku mirovnog procesa u Istanbulu.

image

Mihailo Podoljak

Yasin Akgul/AFP

14:54 Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak rekao je da se u Istanbulu razgovaralo o sporazumu kojim bi joj se sigurnost jamčila pod uvjetima sličnima članku 5. koji govori o kolektivnoj obrani NATO-a.

- Države koje bi pružile sigurnosna jamstva bile bi pravno uključene u zaštitu Ukrajine od bilo kakve agresije. Implementacija sporazuma bila bi putem referenduma i parlamenata zemalja jamaca, napisao je na Twitteru.

Prijedlog sadrži i razdoblje od 15 godina u kojem bi se razgovaralo o Krimu koji je pripojila Rusija i stupio bi na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, rekli su ukrajinski pregovaračima novinarima u Istanbulu.


14:42 Rusija drastično smanjuje vojne aktivnosti na području Kijeva i Černihiva kako bi povećala međusobno povjerenje i stvorila prave uvjete za buduće pregovore i postigla konačni cilj, a to je potpisivanje mirovnog sporazuma s Ukrajinom, rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin.

Poručio je da će izaslanstvo iznijeti više detalja nakon povratka u Moskvu.

- Od Ukrajine smo dobili prijedloge da razmotrimo njihov jasno formuliran stav. Ovi prijedlozi će se u narednom razdoblju razmotriti i dostaviti predsjedniku Putinu, nakon čega ćemo dati odgovor, rekao je Putinov savjetnik Vladimir Medinski.


14:38 Ukrajinski pregovarač Oleksandr Chaly komentirao je rezultate današnjih razgovora na ukrajinskoj televiziji.

- Ako uspijemo učvrstiti ove ključne odredbe, a za nas je to najosnovnije, Ukrajina će biti u poziciji da zapravo popravi svoj trenutačni status države koja nije članica vojnog saveza u obliku trajne neutralnosti.

- Nećemo biti domaćini vojnim bazama na svom teritoriju, niti raspoređivati vojne kontingente na svom teritoriju. Nećemo ulazit u vojno-političke saveze. U našim prijedlozima ima dovoljno materijala za opravdanost sastanka između ukrajinskog predsjednika Zelenskog i ruskog čelnika Putina, rekao je ukrajinski pregovarač dodajući da se čeka odgovor Rusije.

Poljska, Izrael, Turska i Kanada mogle bi biti među potencijalnim sigurnosnim jamcima za Ukrajinu.


14:22 Rusija je u utorak objavila protjerivanja 10 diplomata, po troje iz Estonije i Latvije i četvero iz Litve, kao odgovor na isti potez triju baltičkih država početkom mjeseca.

Odgovor u stilu milo za drago uslijedio je nakon što je 10 ruskih diplomata ranije protjerano iz triju baltičkih država.

Latvija je svoju odluku obrazložila neprimjerenim aktivnostima ruskih diplomata, uzevši također u obzir i rusku invaziju na Ukrajinu.

Moskva je danas pozvala veleposlanike triju država i uručila im prosvjednu notu zbog "provokativnih" i "neutemeljenih" poteza protiv ruskih diplomata.


14:19 Putinov savjetnik Vladimir Medinski izjavio je da su pregovori dviju zemalja bili vrlo konstruktivni. Poručio je da je moguć sastanak ruskog predsjednika i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog ako bi prethodno ministri vanjskih poslova dviju zemalja potpisali preliminarni mirovni dogovor.

Osvrnuo se na izjavu Fomina o smanjenju vojnih aktivnosti na području Kijeva i Černihiva.

- Ova dva poteza predstavljaju deeskalaciju sukoba, rekao je.


14:02 Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin rekao je da će Rusija radikalno smanjiti vojne aktivnosti na području Kijeva i Černihiva, prenosi agencija Tass. Fomin je prijedlog iznio u Istanbulu, gdje je sudjelovao u pregovorima s Ukrajinom.

Ukrajinski pregovarači iznijeli su detalje današnjih pregovora u Istanbulu.

Ukrajina bi navodno pristala na neutralni status u zamjenu za sigurnosna jamstva, što znači da se neće pridružiti nijednom vojnom savezu niti će na svom teritoriju imati vojne baze. Prijedlog sadrži i razdoblje od 15 godina u kojem bi se razgovaralo o Krimu koji je pripojila Rusija i stupio bi na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, rekli su ukrajinski pregovaračima novinarima u Istanbulu.

image

Pregovarački stol u palači Dolmabahçe

Murat Cetin Muhurdar/AFP
image

Mevlut Cavusoglu, Recep Tayyip Erdogan i Roman Abramovič na pregovorima u Istanbulu

Sergey Karpuhin/Sputnik/Profimedia

13:42 Državna služba za hitne slučajeve u Ukrajini izvijestila je da je dosad poginulo sedam osoba, a 22 su ranjene u granatiranju upravne zgrade u Mikolajivu. Ispod ruševina izvučeno je dosad 18 preživjelih osoba. Projektil je pogodio veliku zgradu na devet katova i napravio ogromnu rupu. Opširnije o napadu na Mikolajiv pročitajte OVDJE.

image

Granatiranje Mikolajiva

Bulent Kilic/AFP

13:26 Rafael Mariano Grossi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, stigao je u Ukrajinu kako bi razgovarao s visokim dužnosnicima o osiguravanju ukrajinskih nuklearki.

- Moramo poduzeti hitne poteze kako bi osigurali nastavak rada i umanjili rizik od nuklearnih incidenata, rekao je.


3:22 Turska je izvijestila da su završili pregovori između Rusije i Ukrajine, izvijestilo je ukrajinsko veleposlanstvo u Turskoj. Rezultat današnjih razgovora vjerojatno ćemo doznati putem priopćenja za nekoliko sati, javljaju strane agencije.

Današnji razgovori trajali su četiri sata s povremenim prekidima.


12.23 Biznismen Roman Abramovič nije službeni član ruske delegacije na pregovorima u Istanbulu, ali je uključen u osiguravanje kontakata između Moskve i Kijeva, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovo sudjelovanje odobrile su obje strane.

- Sumnja na trovanje Abramoviča na mirovnim pregovorima nema nikakve veze sa stvarnošću. Riječ je o ratu informacijama, rekao je.


12.18 Ruski predsjednik Vladimir Putin ima apsolutnu podršku ruskog naroda, izvijestio je jutros Kremlj, prenoseći rezultate najnovije ankete.

Dodaje se da je došlo do 'neviđenog porasta' podrške ruskom čelniku.


12:14 Francuski predsjednik Emmannuel Macron razgovarat će tijekom dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izvijestio je Reuters.


12:10 Na velikom pregovaračkom stolu nema čaša niti boca s vodom. Pokraj zastavica, s jedne strane ukrajinskih, a s druge ruskih, našle su se bočice koje su zbunile ruskog pregovarača Medinskog.

Na to je reagirao Ukrajinac David Arahmija, koji mu je rekao da to nije votka, nego antiseptik za dezinfekciju koji se tu nalazi zbog epidemioloških mjera. Snimka konverzacije Arahmije i Medinskog objavljena je na društvenim mrežama.


12:00 Specijalna vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti sve dok se ne ostvare zacrtani ciljevi. Glavni zadaci prve faze specijalne operacije u Ukrajini su završeni, možemo se fokusirati na glavni cilj - oslobađanje Donbasa, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, čiju izjavu prenosi moskovska Gazeta.

Prema njegovim tvrdnjama, u dva tjedna u Ukrajini je ubijeno 600 plaćenika iz inozemstva, a još 500 ih je napustilo zemlju

- Isporuka oružja Ukrajini sa Zapada je neodgovorna, njihova nekontrolirana distribucija oružja stanovništvu i plaćenicima može predstavljati prijetnju europskim zemljama, rekao je.

Također je izvijestio da će tijekom proljeća na služenje vojnog roka biti poslano 134.500 ruskih državljana, što je manje nego prošle godine, ali da se ročnici neće slati na nikakva ratna žarišta.

Prije nekoliko dana pojavile su se razne špekulacije jer se ministar Šojgu više od dva tjedna nije pojavio u javnosti. No 26. ožujka predsjedao je vojnim sastankom i razgovarao o opskrbi oružjem u videozapisu što ga je objavilo njegovo ministarstvo.


1:46 Međunarodni odbor Crvenog križa pozvao je Ukrajinu i Rusiju da postignu jasan dogovor o sigurnoj evakuaciji civila iz Mariupolja i drugih opkoljenih gradova, jer dolazi do nestašice vitalnih zaliha.

Robert Mardini, glavni direktor ICRC-a rekao je Reutersu da se na društvenim mrežama vodila kampanja dezinformacija o ICRC-u.

Poručio je da ICRC neće sudjelovati ni u kakvoj prisilnoj evakuaciji civila iz Ukrajine i da nema informacije iz prve ruke o tome što se događa na terenu.


11.41 Finska očekuje da će susjedna Rusija u idućim mjesecima pokrenuti kampanju širenja dezinformacija kako bi utjecala na raspravu o pridruživanju Finske NATO-u, objavila je finska sigurnosna služba Supo.

Široki utjecaj i nezakonite obavještajne operacije Rusije predstavljaju glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Finske, navodi se u izvješću.

- Finsko društvo u cjelini bi trebalo biti spremno na razne mjere Rusije koja želi utjecati na kreiranje politike u Finskoj po pitanju NATO-a, rekao je šef Supoa Antti Pelttari.


11:23 Procurile su prve informacije iz Istanbula o tijeku mirovnih pregovora, prenosi Guardian.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da će nakon pregovora, za nekoliko sati, biti objavljeno pripćenje.

Rusija je uputila prigovor ukrajinskoj strani zbog navodnog zlostavljanja ruskih zarobljenika. Vjerojatno se radio o videozapisu koji se dijeli na društvenim mrežama, a prikazuje mučenje ruskih ratnih zarobljenika.

Savjetnik Volodimira Zelenskog rekao je da su za Ukrajinu u pregovorima najvažnija sigurnosna jamstva, a da su humanitarna pitanja na drugom mjestu.


1:02 Otvorena su tri humanitarna koridora u Ukrajini kako bi se civili evakuirali iz Mariupolja, Energodara i Melitopolja. Sve rute se spajaju u Zaporižju, koji je pod kontrolom Ukrajine.

Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera, jučer je izvijestila da je jučer 586 ljudi uspjelo pobjeći iz Mariupolja automobilima.


10:52 Jedan od čelnika moskovske separatističke pobune u istočnoj Ukrajini nazvao je rusku invaziju na Ukrajinu 'pogreškom'.

Aleksej Aleksandrov bio je dio pokreta koji je odbacio kijevsku vlast i utemeljio autonomni promoskovski teritorij u regiji Donbas 2014. godine.

U intervjuu za Reuters rekao je da se sve to moglo riješiti puno ranije, uglavnom diplomatskim putem a možda i beznačajnom uporabom sile.

- To nije učinjeno, a odgovornost snose obje strane, rekao je.

Separatist kojega podržava Moskva rekao je da se već godinama Rusija ne uspijeva nositi s Ukrajinom.

- Reakcija Moskve uvijek je kasnila, nisu se nikad znali uhvatiti u koštac sa situacijom. To je bila pogreška i sada žanjemo posljedice u ljudskim žrtvama na obje strane, rekao je.


10:46 Oni koji pregovaraju s Rusijom ne bi smjeli jesti ni piti s njima nakon izvješća o trovanju ruskog milijardera Romana Abramoviča i ukrajinskih pregovarača, upozorava ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Savjetujem svima koji sudjeluju u pregovorima s Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju i po mogućnosti izbjegavaju dodirivanje bilo koje površine", rekao je Kuleba, prenosi Sky News.

To je rekao nešto prije početka pregovora ukrajinske i ruske strane u Turskoj.

Wall Street Journal javio je u ponedjeljak da su ruski oligarh Roman Abramovič koji želi posredovati između Moskve i Kijeva kako bi se zaustavio rat u Ukrajini i dvojica ukrajinskih pregovarača imali simptome koji upućuju na moguće "trovanje".


0:18 Ruske snage raketirale su jutros zgradu lokalnih vlasti u Mikolajivu na jugu Ukrajine, ustvrdio je regionalni guverner Vitali Kim na Telegramu. On je imao sreće jer je jutros kasnio na posao te nije bio u zgradi u vrijeme napada.

U tijeku je spašavanje preživjelih ispod ruševina. Kim je ustvrdio da su njegovi zamjenici ozlijeđeni u napadu. Na društvenim mrežama širi se fotografija upravne zgrade s rupon u sredini od raketiranja.

image

Projektili su pali na zgradu lokalnih vlasti u Mikolajivu

Str/AFP
image

Vojnici čuvaju prilaz pogođenoj zgradi u Mikolajivu

Bulent Kilic/AFP

9:37 Na današnjim mirovnim pregovorima u Istanbulu pojavio se i Roman Abramovič.

Podsjetimo, ruski oligarh i najmanje dvojica visokih dužnosnika iz ukrajinskog pregovaračkog tima imali su simptome nakon sastanka u Kijevu u ožujku koji upućuju na moguće trovanje. Crvene oči, suzenje, ljuštenje kože lica i ruku: ti su se simptomi poslije povukli i "nisu u životnoj opasnosti", izvijestio je jučer Wall Street Journal.

Više o intrigantnom slučaju trovanja ruskog oligarha možete pročitati OVDJE

image

Pregovarački stol u palači Dolmabahçe

Murat Cetin Muhurdar/AFP
image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu

Murat Cetin Muhurdar/AFP

9:35 Član ukrajinskog izaslanstva Mihailo Podoljak objavio je fotografiju šefova pregovaračkih timova Ukrajine i Rusije, Davida Arahmije i Vladimira Medinskog, za istim stolom. Napisao je da izaslanstva paralelno rade na cijelom spektru spornih pitanja.

image

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Režnikov u Istanbulu

Yasin Akgul/AFP

9:34 Tijekom mirovnih pregovorima Rusija je odustala od zahtjeva da Ukrajina provede denacifikaciju, rekao je izvor za Financial Times.

Četiri osobe bliske pregovorima izjavile su za FT da je Kremlj također spreman dopustiti Kijevu da se pridruži Europskoj uniji ako Zelenski odustane od nastojanja da se pridruži NATO-u, prenosi Sky News.

Jedan od izvora ustvrdio je da Rusija mijenja vojni pritisak i zahtjeve svaki dan.


9:28 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage uništile veliko skladište goriva u regiji Rivne.

U isto vrijeme Gazprom je objavio da je izvoz plina u Europu preko Ukrajine i dalje na visokoj razini. Agencija RIA je izvijestila da Rusija dnevno distribuira nešto više od 109 milijuna kubičnih metara plina, što je u skladu s ugovornim obvezama Gazproma.


9:07 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina za 'otmicu nedužnih civila'.

U poruci na društvenim mrežama ministrica je poručila da Putin "prebjegava očajničkim mjerama" u svom ratu protiv Ukrajine.

- Nastavlja koristiti gnjusnu taktiku protiv Ukrajinaca, uključujući otmicu nedužnih civila. On ne postiže ciljeve i pribjegava očajničkim mjerama.


8:50 Prije početka pregovora u 9 sati u Istanbulu, izaslanicima Ukrajine i Rusije obratio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

U prvim izvješćima koje prenosi Reuters navodi se da kako je Erdoğan poručio da se nada da će sastanak biti koristan za obje zemlje te cijelu regiju te je pozvao na hitan prekid vatre.

image

Recep Tayyip Erdogan

Str/AFP

Poručio je da Turska smatra i ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog kao 'vrijedne prijatelje'. Također je poručio da napredak pregovora u Istanbulu može utrti put sastanku između dvojice čelnika Ukrajine i Rusije. Izrazio je spremnost Turske da bude domaćin eventualnom susretu Putina i Zelenskog.

- Obje strane imaju 'legitimne zabrinutosti'. Stigao je trenutak kada pregovori moraju dati 'konkretne rezultate', rekao je.

image

Predstavnici medija ispred palače Dolmabahce gdje se održavaju pregovori

Onur Coban/AFP

:25 U obraćanju u ponedjeljak navečer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je pozive Zapadu da ide dalje u kažnjavanju Moskve zbog njezine invazije. "Mi, ljudi koji smo živi, ​​moramo čekati. Zar sve što je ruska vojska učinila do danas ne opravdava naftni embargo?"

Premda su zapadne zemlje uvele niz oštrih sankcija Moskvi, Europa se uvelike oslanja na uvoz energije iz Rusije i do sada je oklijevala poduzeti mjere blokade.

"Uništili smo mit o nepobjedivoj ruskoj vojsci. Odupiremo se agresiji jedne od najjačih vojski na svijetu i uspjeli smo ih natjerati da promijene svoje ciljeve", rekao je gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko.


8:23 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je o pregovorima u Turskoj: "Mi ne trgujemo ljudima, zemljom ili suverenitetom. Minimalni zahtjev su humanitarna pitanja, a maksimum je postizanje sporazuma o prekidu vatre", rekao je na nacionalnoj televiziji.

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je kako se čini da ruski predsjednik Vladimir Putin nije spreman na kompromise kako bi okončao rat.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da dosadašnji razgovori nisu doveli do značajnog napretka, ali da je važno da se nastavljaju u fizičkom obliku. Odbio je dati više informacija.


8:05 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov iznio je nekoliko zanimljivih komentara tijekom razgovora s novinarima PBS-a. Osim što je rekao da "ishod operacije u Ukrajini nije razlog za upotrebu nuklearnog oružja", o čemu smo pisali ranije, Peskov je rekao i da je Zapad gurnuo Rusiju u kut.

Komentirajući sankcije koje je Zapada uveo Rusiji, Peskov je rekao da se radi o "neprijateljskim uvjetima".

- Ušli smo u fazu totalnog rata. Sjedinjene Države, zapadnoeuropske zemlje, Kanada, Australije...one zapravo vode rat protiv nas u trgovini, gospodarstvu, otimaju našu imovinu, naša sredstva, blokiraju naše financijske odnose, izjavio je Peskov.

- Mi se moramo prilagoditi novog stvarnosti. Morate razumjeti Rusiju. Morate razumjeti Rusiju, ponavljao je glasnogovornik Kremlja.

Osvrnuo se i na tenzije s NATO savezom.

- Nekoliko desetljeća smo govorili Zapadu da se bojimo pomicanja vašeg NATO-a na istok. I mi se bojimo približavanja NATO-a našim granicama sa svojom vojnom infrastrukturom. Molim vas, vodite računa o tome. Nemojte nas tjerati u kut, poručio je Peskov.

- Prvo smo rekli, slušajte dečki, nismo zadovoljni ovim državnim udarom u Ukrajini. I imate jamstva Poljske, Francuske i Njemačke. Vjerojatno se sjećate dokumenta s potpisima nadležnih ministara vanjskih poslova. Nije bilo reakcije. Onda smo rekli, slušajte dečki, nismo zadovoljni mogućnošću ulaska Ukrajine u NATO jer će nas to dodatno ugroziti i narušiti ravnotežu međusobnog odvraćanja u Europi. Nije bilo reakcije. Onda smo rekli, slušajte dečki, želimo ravnopravan odnos. Želimo uzeti u obzir međusobne brige. Ako ne uzmete u obzir našu zabrinutost, onda ćemo biti malo nervozni. Ni tada nije bilo nikakve reakcije, izjavio je Peskov.


7:52 Plaćenici ruske skupine Wagner raspoređeni su na istoku Ukrajine, objavilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane koje ocjenjuje da bi oko 1000 boraca te paravojne skupine moglo biti raspoređeno u zemlji.

"Privatna ruska vojna skupina Wagner raspoređena je na istoku Ukrajine", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

"Mogli bi rasporediti više od tisuću plaćenika", dodaje.

Skupina Wagner, za koju se smatra da je bliska predsjedniku Vladimiru Putinu, već je djelovala u Maliju, Libiji i Siriji, prenosi France presse.

"Zbog teških gubitaka i uvelike blokiranog napretka u invaziji (na Ukrajinu) Rusija je vjerojatno bila natjerana da prerazmjesti osoblje Wagnera u Ukrajinu na oštrb operacija u Africi i Siriji", ocjenjuje London.

Po jednom zapadnom dužnosniku, ruske snage koncentriraju napore u Ukrajini na Donbas gdje se suočavaju s "najbolje opremljenim i najbolje obučenim ukrajinskim snagama".

Stoga ih, dodaje izvor, "pokušavaju okružiti separatističke snage, uz pomoć ruskih snaga i osoblja skupine Wagner u regiji Luhans i Doneck".

Skupina Wagner nalazi se među ruskim tvrtkama i pojedincima obuhvaćenim novim sankcijama koje je u četvrtak donio London kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače.


7:47 Ukupno je 144 djece poginulo otkako je prošlog mjeseca krenula ruska invazija na Ukrajinu, kažu iz ureda glavnog tužitelja. Više od 220 mališana je ozlijeđeno u tom razdoblju.

Također, više od 60 ukrajinskih religijskih građevina i 733 obrazovne ustanove uništene su u napadima ruskih snaga, tvrde iz ukrajinskog kriznog stožera.


6:56 Holivudska zvijeda Sean Penn u posjetu je Ukrajini. Slavni oskarovac koji sudjeluje u humanitarnim programima za izbjeglice podijelio je na Twitteru fotografiju s guvernerom Lavova Maksimom Kozickijem.


6:45 Ukrajinska vojska je upravo objavila svoje najnovije operativno izvješće tvrdeći da su njezine snage izvele uspješne protunapade u nekim smjerovima, piše Guardian.

Rusija nastavlja s raketnim napadima u pokušaju da "potpuno uništi infrastrukturu i stambene četvrti ukrajinskih gradova", rekao je ukrajinski glavni stožer oružanih snaga.

- Takvi napadi u okupiranim regijama Kijevu, Zaporožju, Černihivu, Hersonu i Harkovu krše međunarodno humanitarno pravo. Ruske trupe nastavljaju terorizirati civilno stanovništvo, rekli su dužnosnici.

Tijekom jučerašnjeg dana osujećeno je ukupno sedam ruskih napada, a uništeno je 12 tenkova i 10 borbenih vozila, navode dužnosnici.

Ukrajinske zračne snage također su navodno u ponedjeljak pogodile 17 zračnih ciljeva, uključujući 8 zrakoplova i 3 helikoptera. Guardian nije uspio provjeriti ove tvrdnje.


6:41 Glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno izjavio je u utorak da će se od japanskih tvrtki tražiti da odbiju ako Rusija zatraži plaćanja u rubljama za ekonomske transakcije, posebno u energetskom sektoru.

Rusija je prošlog tjedna zahtijevala da "neprijateljske" zemlje moraju plaćati svoj plin u rubljama, a ne eurima, nakon što su se Sjedinjene Države i europski saveznici udružili u nizu sankcija usmjerenih na Rusiju.

Japan je najavio i kako će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju od 5. travnja, objavilo je Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

Zabranjeni predmeti uključuju luksuzne automobile, motocikle, alkoholna pića, kozmetiku, modne predmete i umjetnička djela, priopćilo je ministarstvo.


U Turskoj je sve spremno za novu rundu pregovora između ukrajinske i ruske strane. Tijekom noći u Istanbul su stigli članovi dviju delegacija. Ukrajinska strana poručuje kako im je glavni cilj pregovora, prvih nakon više od dva tjedna, prekid vatre.

Domaćin razgovora dviju zaraćenih strana bit će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a počet će u 9 sati.

Istovremeno, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za američke medije kako će Rusija koristiti nuklearno oružje samo u slučaju prijetnje opstanku te države.

- Bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja, rekao je Peskov za PBS.

- Imamo sigurnosni koncept koji vrlo jasno kaže da samo kada postoji prijetnja za opstanak države možemo koristiti i zapravo ćemo koristiti nuklearno oružje da otklonimo tu prijetnju, izjavio je Peskov.

Upitan o komentarima američkog predsjednika Joea Bidena koji je Vladimira Putina nazvao "krvnikom" i izjavio da ruski predsjednik više ne bi trebao ostati na vlasti, Peskov je rekao da je "to prilično alarmantno".

- To je osobna uvreda, Naravno, potpuno je neprihvatljiva. Nije na predsjedniku Sjedinjenih Država da odlučuje tko će biti i tko jest predsjednik Ruske Federacije, poručio je Peskov.


Ključne događaje 33. dana invazije u ponedjeljak smo pratili iz minute u minutu. Možete ih pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:48