POMOĆ U NEVOLJI

Pentagon šalje novi veliki paket Ukrajini, na popisu oružje koje Kijevu baš sad nasušno treba

Bidenova administracija dosad je pružila 19.7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

Raketni sustav M142 HIMARS

 Cpl. Stephen Wright/us Army/Zuma Press/Profimedia/Cpl. Stephen Wright/us Army/zuma Press/profimedia

SAD je odobrio dodatnih 400 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, što će uključivati oružje, streljivo i protuzračnu opremu, rekao je u srijedu državni tajnik Antony Blinken.

"Topničko streljivo, oružje za precizno navođenje, protuzračne rakete, i taktička vozila koje osiguravamo, najbolje će poslužiti Ukrajini na bojnom polju", priopćio je Blinken.

Pentagon je rekao da paket uključuje dodatno streljivo za NASAMS obrambene sustave i topničke raketne sustave velike mobilnosti HIMARS, municiju za teške strojnice s termalnom optikom (koje su namijenjene rušenju dronova) te više od 20 milijuna jedinica municije malog kalibra.

Predsjednik Joe Biden rekao je da očekuje da se američka pomoć Ukrajini nastavi bez prekida unatoč skepticizmu republikanaca, za koje se očekuje da će iskoristiti svoju novu većinu u Zastupničkom domu da pobliže nadgledaju putanju pomoći.

Bidenova administracija dosad je pružila 19.7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini koja se nastavlja boriti u ratu uzrokovanom ruskom invazijom prije devet mjeseci.

Pored svega toga, u paketu će se naći i više od 200 agregata. Podsjetimo, ruske rakete u srijedu padale su diljem Ukrajine, uzrokujući gašenje nuklearnih elektrana i ubojstva civila dok Moskva nastavlja kampanju poniranja ukrajinskih gradova u tamu i hladnoću uoči dolaska zime.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se američkom kolegi Joeu Bidenu na novom paketu pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:14