NIŠTA NE MIJENJA

Pentagon se oglasio o padu Bahmuta: ‘Ako ga Rusi i zauzmu, pobjeda će biti simbolična...‘

Ruska pobjeda u gradu bit će prvi veliki dobitak Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi

Ukrajinski vojnici nedaleko Bahmuta

 Anatolii Stepanov/Afp

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ponedjeljak da istočni ukrajinski grad Bahmut ima više simboličnu nego operativnu važnost te da njegov pad ne bi nužno značio da je Moskva preuzela inicijativu u ratu.

Bitka za Bahmut bjesni već nekoliko mjeseci. Ruska pobjeda u gradu, u kojemu je prije rata živjelo 70.000 ljudi a sada su ostale samo ruševine, bit će prvi veliki dobitak Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi.

"Mislim da je važnost više simbolična nego strateška i operativna", rekao je Austin novinarima tijekom posjeta Jordanu.

"Pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi promijenili tijek rata", rekao je i dodao da ne bi prognozirao bi li, i kada, Bahmut mogao pasti.

Ruske snage topništvom su tukle posljednje izlaze iz grada kako bi dovršile opsadu, ali osnivač plaćeničke skupine Wagnera koje vode napad kaže da Moskva nije opskrbila streljivom njegove snage.

Odluče li se ukrajinske snage premjestiti zapadno od Bahmuta, Austin to neće smatrati strateškim gubitkom, rekao je.

Čini se da Wagner često djeluje samostalno od regularne vojske, ili čak u konkurenciji s njom, a u videu objavljenome tijekom vikenda Prigožin se žali da streljivo koje je Moskva obećala nije dostavljeno.

Prigožin redovno kritizira vojnu hijerarhiju, a prošli mjesec je optužio ministra obrane Sergeja Šojgua i druge za "izdaju" zbog uskraćivanja streljiva.

Austin je aludirao na razlike između Wagnera i vojske te rekao: "Mislim da pukotine postoje ..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 14:07