KORISTE JEDNOSTAVAN ALAT

Perjanica Putinove propagande izbjegla sankcije: Imaju ured u Parizu, a biznis su još i - proširili!

Francuska podružnica jedne od Putinu najodanijih medijskih platformi i danas posluje kao da se više-manje ništa ne događa
 Yuri Kadobnov/Afp

Unatoč tome što je EU prije godinu dana uvela paket mjera čija je glavna zadaća bila spriječiti širenje ruskih dezinformacija u Europi, RT France, francuska podružnica jedne od Putinu najodanijih medijskih platformi, i danas posluje kao da se više-manje ništa ne događa. I to iz svog ureda u zapadnom predgrađu Pariza.

Novinarima portala POLITICO cijeli je slučaj zapeo za oko, pa su ga odlučili pomnije analizirati kako bi razumjeli na koji su način vodeći širitelji ruske propagande uspjeli zadržati svoju platformu u samome srcu Europe. Sankcijama unatoč.

Naime, portal RT France i dalje uživo objavljuje vijesti iz Rusije koje su čitateljima dostupne uz VPN, alat koji omogućava zaobilaženje geolokacijske oznake, a prema podacima istraživanja kojeg je proveo Radio France, uredništvo RT-a je tijekom proteklih godinu dana, od kad su sankcije stupile na snagu, sadržaj samo dodatno približilo Kremlju.

- Najblaže rečeno, sankcije EU nisu postigle jedini cilj koji su trebale postići - rekao je za POLITICO jedan od zaposlenika RT-a pod uvjetom anonimnosti, objasnivši kako je EU medijima bliskim Moskvi zabranila emitiranje televizijskog sadržaja, ali se zabrana nije odnosila na produkciju medijskog sadržaja kao takvog.

Upravi medijske kuće nije dugo trebalo da primijeti svojevrsnu "rupu" u cijeloj priči, pa je prilagodila poslovanje i kroz nekoliko mjeseci gotovo neokrznuto nastavila s radom, tvrdi sugovornik.

image

Ilustracija

Kirill Kudryavtsev/Afp

Podsjetimo, kada je u siječnju 2022. počelo zveckati rusko oružje, europski dužnosnici na čelu s potpredsjednicom Komisije Verom Jourovom, koja je zadužena za zaštitu europskih vrijednosti, počeli su razmatrati ideju blokade sadržaja proruskih medija poput RT-a i Sputnika. Potonji su, naime, već godinama bili na "crnoj listi" svih relevantnih europskih institucija jer su ih dužnosnici EU smatrali Trojanskim konjem čija je glavna zadaća posijati sjeme razdora između zapadnih zemalja.

S obzirom na to da se europske institucije u tom kontekstu nisu mogle pretjerano osloniti na nacionalne regulatorne agencije zbog njihova vrlo ograničena utjecaja, u suradnji s nacionalnim vladama početkom ožujka 2022. su uvele paket koordiniranih mjera kojima je glavna zadaća bila ukloniti ruske medije iz etera.

Međutim, EU je tada glavni izazov postao pomiriti vrijednosti koje promovira, poput pluralizma mišljenja i slobode govora, s paketom sankcija koje planira implementirati, a koje de facto pojedinim medijskim kućama tu slobodu govora ograničavaju. Upravo zato, pri kreiranju zakonskog paketa moralo se posegnuti za kreativnim lingvističko-pravnim rješenjima zbog kojih je došlo do rupa u cijeloj priči.

image
Yuri Kadobnov/Afp

- Možda ljudima nismo mogli zabraniti da fizički dolaze na posao, ali nam je duh vremena naložio da poduzmemo korak bez presedana jer su se dezinformacije morale početi presretati - izjavio je jedan dužnosnik Komisije u razgovoru za POLITICO, uz objašnjenje kako se "trebao pronaći nekakav balans". S njegovim se mišljenjem slaže i dužnosnik francuskog ministarstva koji smatra kako prije nekoliko godina nije bilo zamislivo sankcionirati proruske medije za širenje fabriciranog sadržaja. No, kako ruske dezinformacije smatra "mačkom s devet života", tvrdi, treba biti oprezan s bilo kakvim optimizmom oko postignutog uspjeha.

Od početka rata u Ukrajini, redakciju RT France napustilo je samo desetak novinara, od kojih je većina "iz moralnih razloga" otišla na vlastitu inicijativu. Urednički kolegij ostao je nepromijenjen, a svi preostali zaposlenici cijele su godine uredno nastavili primati plaću. Vrijedi napomenuti i kako RT France i dalje ima ugovor s agencijom AFP te da su od siječnja na mreži LinkedIn objavili i natječaje za posao.

Ipak, udarac im je zadala francuska vlada koja im je u prosincu 2022. blokirala račun, zbog čega se trenutno nalaze u stečajnom postupku i čekaju odluku o proglašenju bankrota.

RT France i Sputnik izbacivanje s europskog tržišta odlučili su iskoristiti kao vjetar u leđa za pokretanje biznisa u Africi, točnije, Magrebu i frankofonoj subsaharskoj Africi. Zahvaljujući sadržaju dostupnom na francuskom jeziku, uspostavili su partnerstvo s medijskom kućom Afrique Media baziranom u Kamerunu, koja je nedavno predstavila novi slogan "Kraj laži zapadne propagande".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:12