KLIMATSKI PLAN

Peru planira potrošiti više od milijardu dolara na ublažavanje posljedica El Nina

Nedavni pljuskovi i poplave nakon snažnog ciklona Yaku prouzročili su više od 300 milijuna dolara štete

Poplave u Peruu u ožujku 2023.

 Cris Bouroncle/Afp

Peruanska vlada utrošit će 1,06 milijardi dolara na klimatske i vremenske mjere u nastojanju da spriječi i obuzda negativne utjecaje koji proizlaze iz klimatskih promjena i vremenskih događaja povezanih s El Ninom.

Peruanski ministar gospodarstva Alex Contreras objavio je to tijekom sastanka vlade s predsjednikom Dinom Boluarteom, naglašavajući "značajne rizike" od klimatskih zbivanja koji bi mogli pogoditi gospodarsko zdravlje te zemlje.

El Nino, klimatski obrazac u Tihom oceanu koji utječe na vrijeme, vjerojatno će pridonijeti obilnim padalinama i mogućim poplavama koje se od travnja očekuju u Peruu.

Nedavni pljuskovi i poplave koji su uslijedili nakon snažnog ciklona Yaku prouzročili su više od 300 milijuna dolara štete na infrastrukturi u toj južnoameričkoj zemlji, rekao je Contreras.

Ranije ovog mjeseca, vladina agencija ENFEN koja proučava El Nino izdala je upozorenje za obalu zbog, kako je opisala, neočekivanog porasta površinskih temperatura Tihog oceana.

Tijekom sjednice vlade, premijer Alberto Otarola rekao je da će se očekivano zatopljenje vjerojatno nastaviti do srpnja, s oborinama većim od uobičajenih u travnju i lipnju.

Peru je posljednjih godina pretrpio velike vremenske nepogode. Samo u 2017. vremenske prilike povezane s El Ninom izazvale su najmanje 162 smrti te ozbiljnu štetu na infrastrukturi, uključujući ceste i mostove, koja je bila ekvivalentna dva posto gospodarstva zemlje, službeni su podaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 03:31