OPET SUKOBI

Peruanska policija bacila suzavac na protuvladine prosvjednike koji su pokušali zauzeti aerodrom

Traži se ostavka predsjednice Boluarte, raspuštanje Kongresa, ustavne promjene i puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Castilla

Prosvjedi u Peruu

 Hugo Curotto/AFP

Deseci prosvjednika pokušali su u petak zauzeti zračnu luku u blizinu peruanske granice s Bolivijom, u sklopu protuvladinih prosvjeda, zbog čega je policija upotrijebila suzavac ne bi li rastjerala prosvjednike.

Prosvjednici su zapalili policijsko vozilo ispred zračne luke Inca Manco Capac u Juliaci, gradu u regiji Puno, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama i lokalnim televizijama.

image

Prosvjedi u Peruu

Hugo Curotto/AFP

Dva tjedna nakon nasilnih sukoba u kojima su 22 osobe izgubile život, a do kojih je došlo nakon uhićenja i svrgnuća bivšeg predsjednika Pedra Castilla, nastavljaju se prosvjedi protiv aktualne predsjednice Dine Boluarte.

Lokalni mediji govore o 15 ozlijeđenih osoba, među kojima su dva policajca. No ministar zdravstva još nije potvrdio njihova izvješća.

Tijekom prosinca tri aerodroma privremeno su zatvorena zbog prosvjeda, dok su s aerodroma u Juliaci priopćili kako su obustavljeni letovi zbog ‘‘nasilja i nedostatka sigurnosti‘‘.

Prosvjednici traže ostavku predsjednice Boluarte, raspuštanje Kongresa, ustavne promjene i puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Castilla, koji je proteklih 18 mjeseci proveo u pritvoru čekajući suđenje. Sumnjiči ga se da je tijekom obnašanja dužnosti na nezakonit način pokušao raspustiti Kongres, što on poriče.

image

Prosvjedi u Peruu

Hugo Curotto/AFP

U regiji Ica, smještenoj uz peruansku obalu, prosvjednici su blokirali autocestu, onemogućivši tako prolaz putničkim i teretnim vozilima.

‘‘Podržali smo prošlogodišnje prosvjede, već smo deset godina nezaposleni i ono što želimo, nakon pandemije i svega što nam se dogodilo, jest nastaviti raditi‘‘, rekao je Jose Palamini, vozač koji je zapeo na autocesti.

Ured državnog odvjetnika priopćio je u petak da razmatra pritužbe protiv Boluarte i trojice njezinih ministara stoga će, ako to bude opravdano, pokrenuti istragu o smrtima koje su se dogodile tijekom prosvjeda protekloga mjeseca.

Organizacije za ljudska prava optužile su represivne snage za korištenje vatrenog oružja sa smrtnim ishodom i bacanje dimnih bombi na prosvjednike.

Boluarte je na Twitteru napisala da će ‘‘osigurati sve adekvatne resurse ne bi li se razjasnile sve činjenice, kao što su to i zatražili iz ureda državnog odvjetnika‘‘.

image

Dina Boluarte

Cris Bouroncle/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:34