NESLUŽBENI REZULTATI

Peruanski socijalistički predsjednički kandidat Pedro Castillo proglasio izbornu pobjedu

Novo vrijeme je počelo. Nema više siromašnih u bogatoj zemlji, objavio je na Twitteru 51-godišnji bivši učitelj
Pedro Castillo
 Ernesto BENAVIDES/AFP

Peruanski socijalistički kandidat Pedro Castillo proglasio je u utorak pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon tijesnog vodstva i neizvjesnog prebrojavanja glasova, no rezultate još u pitanje dovodi njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori.

Castillo je prebrojavanje zaključio s 44.058 glasova prednosti u odnosu na Fujimori, koja je u nastojanju da poništi neke glasove iznijela manjkave optužbe da je Castillo varao na izborima, dok su međunarodni i domaći promatrači ocijenili da su izbori bili regularni.

Rezultate izbora održanih 6. lipnja nije službeno objavilo izborno povjerenstvo, no Castillo, sin nepismenih seljaka koji je u kampanji napadao političku elitu i stekao naklonost ruralnog siromašnog stanovništva, objavio je pobjedu na Twitteru.

"Novo vrijeme je počelo", napisao je Castillo uz svoju fotografiju podignutih ruku, uz riječ predsjednik napisanu velikim slovima i slogan "Nema više siromašnih u bogatoj zemlji".

Strelovit uspon 51-godišnjeg bivšeg učitelja uzdrmao je tamošnju političku i poslovnu elitu te bi mogao imati utjecaj na rudarsku industriju u toj zemlji koja je drugi svjetski proizvođač bakra s obzirom na njegove planove povećavanja poreza na taj sektor.

Glasovi iz ruralnih i udaljenih područja u amazonskoj prašumi skloni kandidatu koji ističe seosko podrijetlo omogućili su mu da pretekne kćer bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990. - 2000.).

Fujimori je obećala pristašama na skupu u središtu Lime da će se nastaviti boriti i "braniti demokraciju Perua", a nada se izbornom preokretu nakon provjere glasačkih listića.

Prema neslužbenim rezultatima, Castillo je osvojio 50,125 posto glasova, a Fujimori, najstarija kći bivšeg predsjednika, 49,875 posto.

Castillo je pozvao izborno povjerenstvo da zaustavi neizvjesnost potvrđivanjem rezultata. No promatrači su rekli kako bi mogli proći dani, čak i tjedni dok se ne razmotre svi prigovori i ne bude i službeno proglašen izborni pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 18:48