‘INFORMACIJSKI RAT‘

Peskova rešetali novinari, pričao je o Abramoviču, Bidenu, stanju u Mariupolju, pregovorima...

Izvori dnevnog lista spomenuli su mogućnost otrovanja i osumnjičili pristaše tvrde linije u Moskvi koji žele, ocjenjuju, sabotirati pregovore o prekidu rata u Ukrajini

Dmitrij Peskov

 Sergey Guneev

Ruski oligarh Roman Abramovič igra ulogu posrednika u rusko-ukrajinskim pregovorima koji su počeli u utorak u Istanbulu, potvrdio je Kremlj, te otklonio izvješća o tome da je otrovan.

"Abramovič igra ulogu kojom uspostavlja kontakte između ruske i ukrajinske strane", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

"On je nazočan u Istanbulu", iako nije službeni član ruske delegacije, dodao je.

U utorak se u Istanbulu održavaju pregovori Rusije i Ukrajine, prvi uživo nakon više od dva tjedna.

Peskov je također odbacio pisanje američkog dnevnog lista The Wall Street Journal koji se pozvao na američke izvore po kojima su Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača imali simptome trovanja, uoči nove runde pregovora.

"To je dio informacijskog rata" protiv Rusije, rekao je, dodajući da "te informacije ne odgovaraju stvarnosti".

The Wall Street Journal napisao je da su Abramovič, milijarder i vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea, i najmanje dvojica visokih dužnosnika u ukrajinskom pregovaračkom timu "razvili simptome" nakon sastanka u ukrajinskome glavnom gradu u ožujku.

Izvori dnevnog lista spomenuli su mogućnost otrovanja i osumnjičili pristaše tvrde linije u Moskvi koji žele, ocjenjuju, sabotirati pregovore o prekidu rata u Ukrajini.

Peskov je u nastavku druženja s novinarima rekao još nekoliko bitnih stvari. Glasnogovornik je upitan jesu li prekinute baš sve veze između Kremlja i Washingtona, a odgovor Peskova sugerira da će dvije zaraćene strane prije ili kasnije morati sjesti za stol.

- Neupitno je da će osobne uvrede Joe Bidena na račun Vladimira Putina utjecati na naše odnose, ali u budućnosti ćemo morati sjesti i razgovarati o raznoraznim temama... - rekao je Peskov naglasivši da Vladimir Putin ima podršku i suradnika i naroda.

- Ima apsolutnu podršku, raste u svim anketama.

Peskov je rekao da je nasilno odvođenje stanovnika Mariupolja jedna velika laž, a upitan je ima li kakvih nada da će pregovori u Turskoj završiti s nekim dogovorom.

- Sve ćemo znati danas ili sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 01:50