OPĆA SKUPŠTINA

Pet država izabrano u Vijeće sigurnosti UN-a, Bjelorusiji uskraćeno istočnoeuropsko mjesto

Vijeće sigurnosti jedino je tijelo UN-a koje može donositi pravno obvezujuće odluke poput nametanja sankcija i odobravanja upotrebe sile

Ilustracija

 Yuki Iwamura/Afp

Opća skupština Ujedinjenih naroda izabrala je u utorak Alžir, Gvajanu, Sijeru Leone, Sloveniju i Južnu Koreju na dvogodišnji mandat u UN-ovom Vijeću sigurnosti, s početkom 1. siječnja 2024. godine, dok je Bjelorusiji, blisko povezanoj s Rusijom u vrijeme invazije na Ukrajinu, uskraćeno mjesto.

Alžir, Gvajana, Sijera Leone i Južna Koreja kandidirale su se bez suparnika na poziciju u tijelu koje broji 15 članica, a čija je zadaća održavati međunarodni mir i sigurnost. U jedinoj kompetitivnoj utrci, Slovenija je pobijedila Bjelorusiju. Pet izabranih nacija će zamijeniti Albaniju, Brazil, Gabon, Ganu i Ujedinjene Arapske Emirate.

Vijeće sigurnosti jedino je tijelo UN-a koje može donositi pravno obvezujuće odluke poput nametanja sankcija i odobravanja upotrebe sile. Ima pet stalnih članica s pravom veta: Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i SAD.

Kako bi osigurali geografsku reprezentaciju, sjedala su dodijeljena regionalnim skupinama. No čak i ako u grupi nema suprotstavljenih kandidata, i dalje moraju osvojiti podršku više od dvije trećine Opće skupštine.

Bjelorusija je bila kandidat bez konkurenta za istočnoeuropsko sjedalo u razdoblju 2024/2025. Slovenija se uključila u utrku u prosincu 2021. godine nakon brutalnog slamanja prosvjeda poslije predsjedničkih izbora 2020. godine.

Rusija je otad iskoristila teritorij Bjelorusije za pokretanje invazije Ukrajine u veljači 2022.

"Rusi su već iznijeli stav da puno država podupire Ukrajinu javno pri UN-u, no da privatno simpatiziraju s Rusijom. No ovo tajno glasovanje uopće ne podupire tu tvrdnju", rekao je Richard Gowan, direktor međunarodne krizne grupe pri UN-u.

Rusija je prošli mjesec u Bjelorusiju postavila taktičko nuklearno oružje. To je prvi put da je Kremlj postavio takvo oružje izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 07:42