ODGOVOR NA SANKCIJE

Pet najozbiljnijih ruskih aduta u rukavu kojima mogu ucjenjivati Zapad: Nije to samo obustava plina...

Putin na sve načine pokušava odgovoriti na sankcije koje im je uveo Zapad

Vladimir Putin

 AFP PHOTO /Russian Presidential Press Service

Vladimir Putin sve glasnije i ozbiljnije prijeti Zapadu u odgovoru na oštre sankcije koje su mu od početka invazije uveli Sjedinjene Američke Države, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izdvojili smo pet najozbiljnijih prijetnji koje dolaze iz Moskve.

1. RUSIJA MOŽE IZAZVATI NUKLEARNI SUKOB

"Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg", kazao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Izrazio je snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu. Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

2. RUSIJA GURA KINU U SUKOB

Rusija prijeti izazivanjem Trećeg svjetskog rata time što traži vojnu pomoć od Kine.

Financial Times i Washington Post izvijestili su u nedjelju, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu. Peking i Moskva su to demantirali. Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora.

3. RUSI BI MOGLI KORISTITI KEMIJSKO ORUŽJE

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju da će Rusija platiti ozbiljnu cijenu ako napadne Ukrajinu kemijskim oružjem. Svaki napad na teritorij NATO-a izazvat će potpuni odgovor zapadnog vojnog saveza, zaprijetio je Sullivan.

SAD se sa savjetnicima pomno savjetuje o rastućoj prijetnji napada kemijskim oružjem, izravno komuniciraju s Moskvom kako bi je upozorili protiv takvog poteza. U subotu su SAD i Velika Britanija izrazile bojazan da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini i da za to optužuju SAD da u laboratorijima u Ukrajini razvijaju opasne tvari.

4. RUSI PRIJETE NACIONALIZACIJOM STRANIH FIRMI

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija u srijedu je objavila da je vladin odbor podržao zakon koji omogućava tvrtkama čije je vlasništvo 25 posto ili više u vlasništvu stranaca iz "neprijateljskih država" da dobiju vanjsko upravljanje, kako bi se spriječio bankrot i gubitak radnih mjesta.

Predlaže se da kompanije koje su najavile odlazak iz Rusije mogu odbiti vanjsko upravljanje ako unutar pet dana nastave svoje aktivnosti ili prodaju svoje udjele. Ako to ne učine, sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca.

5. MOSKVA PRIJETI OBUSTAVOM ISPORUKE PLINA

Rusija je prošlog utorka prvi put zaprijetila da će prestati isporučivati ​​plin Njemačkoj putem plinovoda Sjeverni tok 1. Europa gura Rusiju u tom smjeru, optužio je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak.

Nakon što je EU uvela sankcije Rusiji, Moskva ima svako pravo uvesti embargo, poručio je. Oko 40 posto europske potrošnje plina stiže iz Rusije, koja ga je pouzdano isporučivala tijekom svih kriza, pa tako i sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:00