EKSPERIMENT

Pet tisuća ljudi bilo na koncertu u dvorani, s maskama, ali bez razmaka: Skoro nitko se nije zarazio

U dvorani Sant Jordi nastupio je bend Love of Lesbian, koji je zahvalio organizatorima i znanstvenicima uključenima u projekt
Koncert benda Love of Lesbian
 Pau Venteo/Zuma Press/Profimedia

Prije točno mjesec dana, 27. ožujka u Barceloni je održan rock koncert, kojemu je nazočilo 5.000 ljubitelja glazbe. Posjetitelji su plesali sa zaštitnim maskama na licu, ali od njih se nije tražilo da poštuju fizički razmak. Prije koncerta svi su se morali testirati na covid i predočiti negativan nalaz.

Dva tjedna nakon koncerta svi su opet pristupili PCR testiranju, a danas su otkriveni rezultati. Španjolske vlasti dopustile su održavanje koncerta u sklopu istraživanja.

- Nema znakova da je na koncertu došlo do transmisije virusa, koji je bio predmet ovog istraživanja, izjavio je Josep Maria Llibre, liječnik bolnice Germans Trias i Pujol u Barceloni na konferenciji za novinare.

Šest osoba je dobilo pozitivan test unutar 14 dana od koncerta, ali incidencija je niža od one koja se bilježi u općoj populaciji. Epidemiolozi su utvrdili da se njih četvero sigurno nije zarazio na koncertu. Svi posjetitelji su prije koncerta dobili negativan test na koronavirus.

image
Koncert benda Love of Lesbian
Pau Venteo/Contactophoto/Profimedia
image
Koncert benda Love of Lesbian
Pau Venteo/Contactophoto/Profimedia

U dvorani Sant Jordi nastupio je bend Love of Lesbian, koji je zahvalio organizatorima i znanstvenicima uključenima u projekt.

- Nadam se da će od sada, nakon ovih odličnih rezultata, svijet kulture dobiti poštovanje kakvo zaslužuje, napisali su na Twitteru.

Spomenuti koncert bio je jedno od najvećih masovnih okupljanja u Europi od početka pandemije, a organiziran je u sklopu traženja novih načina za sigurno održavanje javnih događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:33