KONZORCIJ

Pet zemalja sklopilo pakt, po hitnom postupku će odobriti modificirana cjepiva za nove varijante

Sporazumom će se izbjeći duga klinička ispitivanja za odobrena cjepiva koja će se u budućnosti prilagođavati novim varijantama virusa
  
 Natalia Kolesnikova/AFP

Modificirana cjepiva koja bi trebala pružiti zaštitu protiv novih varijanti koronavirusa biti će odobrena po hitnom postupku, objavila su u četvrtak regulatorna tijela pet zemalja koje su se udružile u konzorcij ACCESS.

Konzorcij uključuje britansku Regulatornu agenciju za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) te istovjetna regulatorna tijela Australije, Kanade, Singapura i Švicarske.

Sporazumom između pet zemalja izbjeći će se duga klinička ispitivanja za odobrena cjepiva koja će se u budućnosti prilagođavati novim varijantama virusa, sve dok proizvođač bude mogao podastrijeti "čvrste dokaze" o učinkovitosti i sigurnosti, piše u dokumentu.

"Naš je prioritet ponuditi javnosti učinkovita cjepiva u što kraćem vremenu, uz uvjet da ona ostanu sigurna", rekao je Christian Schneider, voditelj istraživanja u MHRA.

Istaknuo je da javnost ne treba brinuti, jer niti jedno cjepivo neće biti odobreno ukoliko ne bude bilo dovoljno sigurno za primjenu, učinkovito i kvalitetno.

Zdravstveni stručnjaci su zabrinuti da su nove varijante virusa, uključujući i brazilsku, otpornije na postojeća cjepiva, što ugrožava planove brojnih zemalja o postupnom ukidanju strogih restrikcijskih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 16:16