KANDIDAT OPORBE

Péter Márki-Zay ipak je poražen: ‘Danas u Mađarskoj nema demokracije, a Fidesz je varao‘

‘Prije svega, ne želim sakriti svoju frustraciju, svoju tugu. Nikad nismo mislili da će to biti rezultat...‘

Peter Marki-Zay

 Trenka Attila/Ddp Usa/Profimedia

Slika je bila otužna. Péter Márki-Zay održao je govor, dok su iza njega na pozornici stajali supruga i njihovo sedmero djece, ali nitko iz oporbene stranačke koalicije.

"Prije svega, ne želim sakriti svoju frustraciju, svoju tugu. Nikad nismo mislili da će to biti rezultat, iako smo znali da će to biti vrlo neravnopravna borba, ali danas u Mađarskoj nema demokracije, a Fidesz je varao na izborima", rekao je, da bi potom prihvatio rezultat: "Priznajemo pobjedu Fidesza".

Odmah je stigao udarac od dosadašnjeg saveznika. Bivši premijer Ferenc Gyurcsany, koji vodi najveću stranku u oporbenom savezu - Demokratsku koaliciju, poručio je da je Marki-Zay bio "slab kapetan", pa dodao optužnicu "alternativa Fideszu je na lijevoj strani, u liberalnom svijetu, u svijetu umjerenog desnog centra, u zelenom svijetu. Ako netko ne zna, ne usuđuje se, ne želi voditi takvu politiku, ako netko odabere vođu koji ne zna, ne želi voditi takvu politiku, onda će propasti".

Inače, Orban je došao na vlast baš zahvaljujući Gyurcsanyjevim korupcijskim skandalima, a on sada popuje.

Premijerski kandidat opozicije brani se tvrdnjom kako je 300.000 nekadašnjih Jobbikovih birača, ovaj put glasalo za Fidesz i Našu Mađarsku (a to su disidenti odbjegli iz Jobbika, koji smatraju da je ta stranka otišla previše ulijevo). "Ti bivši glasači Jobbika nisu mogli glasati za koaliciju i Ferenca Gyurcsányja", replicirao je Péter Márki-Zay i obećao detaljniju analizu i ocjenu.

U ponedjeljak ujutro novinari su pitali Pétera Márki-Zaya, hoće li preuzeti zastupnički mandat, s obzirom na to da je članstvo u parlamentu nespojivo s mjestom gradonačelnika. Njegov odgovor glasio je "U nastavku ću raditi za poštene ljude, u tom ću svjetlu odlučivati ​​o saborskom mandatu", što je u medijima protumačeno kao dokaz da teško da će radije ostati gradonačelnik. Samo što je Marki-Zay u nedjelju izgubio od Jánosa Lázára iz Fidesza i u svojoj 4. izbornoj jedinici u županiji Csongrád (s uvjerljivih 51-40 u postocima), a "njegov" Hódmezővásárhely, gdje je gradonačelnik, također je dio te izborne jedinice.

Ovi izbori su - ne samo Mađarima - pokazali koliko je pogrešna ideja o zajedničkom nastupu opozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:29