SNAŽAN POTRES U BIH

Petero ozlijeđenih, brojne kuće oštećene, uništeni krovovi; neki proveli noć na otvorenom

Potres se osjetio i diljem Slavonije. Epicentar je, prema prvim informacijama, bio 10 km od Zenice i 69 km od Banja Luke

Potres u BiH

 Klix.ba i Dveni Avaz screenshot

Mještani Ljubetova kod Vranduka u BiH proveli su besanu noć. Potres koji je jučer, nešto prije 22 sata, pogodio taj kraj, porušio je sve u njihovim kućama i izazvao štete na objektima te ih natjerao da noć provedu pod vedrim nebom, piše Klix.

Ističu da su čuli jaki prasak, a zatim i naglo podrhtavanje tla, a čim im se pružila mogućnost, napustili su svoje kuće i otišli na sigurno.

Zoru su dočekali ispred kuća i ogrnuti dekama ili su prespavali kod svoje rodbine u sigurnim kućama nedaleko od mjesta u kojem žive.

Mnoge kuće u Ljubetovu su pretrpjele oštećenja. Pucanje zidova, pa i plafona, krovova, potpornih zidova, ali i oštećenja na imovini, moći će sumirati tek u nedjelju.

Predsjednik MZ Ljubetovo, Zehrudin Ibrahimagić, kazao je da je teško sada sve vidjeti, ali i da su se mještani bojali spavati u svojim kućama koje su pretrpjele oštećenja.

O oštećenim kućama u Ljubetovu izvještava i Dnevni Avaz. Oštećene su brojne zgrade, popucali su zidovi, fasada, a na nekim kućama su uništeni i krovovi. Unutar većine kuća su popadali kuhinjski elementi i drugi dijelovi namještaja.

Dio sela je ostao i bez struje.

Podsjećamo, potres magnitude 4,7 zatresao je BiH u subotu u 21:45 sati. Osjetio se i diljem Slavonije. Epicentar je, prema prvim informacijama, bio 10 km od Zenice.

U jučerašnjem potresu ozlijeđeno je nekoliko ljudi, od kojih dvoje u Jelini, a troje građana prijavilo je povrede uslijed obrušavanja građevinskog materijala sa zgrada i kuća. Dvoje povrijeđenih je zadržano u Kantonalnoj bolnici Zenica‘, rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:05