TRAGEDIJA

Petero planinara mrtvo na Mont Blancu

 AP

PARIZ - Petero francuskih planinara pronađeno je u srijedu mrtvo na Mont Blancu, a još se jedan smatra nestalim, objavile su francuske vlasti.

Skupina od petero planinara, četiri muškarca i žene u dobi od 27 do 45 godina, uz pratnju iskusnog vodiča spuštalo se s Aiguille d'Argentiere (Argentinske igle), 3901 metra visokog vrha na dijelu Mont Blanca na francusko-švicarskoj granici, kada ih je u utorak navečer zahvatilo nevrijeme.

Kada se nisu pojavili u planinskom utočištu kako je bilo planirano, pokrenuta je potraga. Petero tijela pronašla je policijska žandarmerija u srijedu. Za šestom osobom još se traga.

Ovom nesrećom broj stradalih na "Krovu Europe" u samo mjesec dana popeo se na 13. Stradalo je po dvoje belgijskih, finskih, irskih, te jedan njemački i francuski planinar.

Ljeti se svakoga dana oko 400 planinara ili onih koji se takvima smatraju pokušavaju popeti na vrhunce Mont Blanca. Mnogi od njih su neoprezni i nemarni. Prošli je tjedan, primjerice, planinska žandarmerija na 3200 metara nadmorske visine zaustavila austrijskog penjača i njegova petogodišnjeg sina i natjerala ih da se vrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:01