VAŽNA PREKRETNICA

Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje Europske unije za cjepivo protiv covida-19

U ponedjeljak je i američka Moderna također podnijela zahtjev EMA-i za odobrenje svog cjepiva protiv koronavirusa
 JOEL SAGET/AFP

Tvrtke Pfizer i BioNTech podnijele su Europskoj medicinskoj agenciji (EMA) zahtjev za uvjetno odobrenje za svoje cjepivo protiv covida-19, priopćile su u utorak kompanije u zajedničkom priopćenju, u nadi da će njihovo cjepivo u Europi biti dostupno do kraja godine.

Američka farmaceutska kompanija i manja njemačka biotehnološka tvrtka, specijalizirane za najnoviju tehnologiju mRNA, priopćile su da im je potvrđeno da je njihov zahtjev, podnesen u ponedjeljak, zaprimljen.

U ponedjeljak je i američka tvrtka Moderna također podnijela zahtjev EMA-i za odobrenje svog cjepiva protiv covida-19 koje se tijekom kliničkih ispitivanja pokazalo iznimno učinkovito u zaštiti ljudi od te bolesti uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Učinkovitost cjepiva Moderne od 94,1 posto usporedivo je s rezultatima Pfizerova cjepiva koje je na kliničkim ispitivanjima pokazalo učinkovitost od 95 posto.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla pozdravio je podnošenje zahtjeva za odobrenjem cjepiva kao "još jednu važnu prekretnicu" u naporu da se, zajedno s BioNTechom, ublaži trenutna zdravstvena kriza.

Poput američke biotehnološke tvrtke Moderne, Pfizer i BioNTech također su zatražili i hitno odobrenje američkih regulatora za svoje cjepivo protiv covida-19.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) zakazala je za 17. prosinca sastanak savjetodavnog povjerenstva na kojemu će raspravljati o zahtjevu Moderne. a odobrenje cjepiva Pfizera i BioNTecha bit će na dnevnom redu sastanka vanjskih stručnjaka tjedan dana ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:44