BITKA PROTIV KORONE

Pfizer javlja o neočekivanim problemima s proizvodnjom cjepiva, a tu je i nova alergijska reakcija...

Kod jednog zdravstvenog radnika je zabilježen anafilaktički šok nakon cijepljenja
Ilustracija, cijepljenje
 Ariana Drehsler/AFP

Osoba iz zdravstvenog sustava iz američke savezne države Aljaske doživjela je snažnu alergijsku reakciju nakon što je u utorak primila prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa koje proizvode Pfizer i BioNTech, piše The New York Times.

Tri osobe upoznate sa slučajem rekle su NYT-u da je dotična osoba hospitalizirana te se i dalje nalazi u bolnici. Navodno nije prethodno imala problema s alergijama ni na koji lijek, a nije poznato je li možda bolovala od nekih drugih alergija.

Kako piše NYT, alergijska reakcija te osobe na cjepivo navodno je bila slična anafilaktičkom šoku kakav su pretrpjele i dvije zdravstvene djelatnice u Velikoj Britaniji, također nakon što su primile Pfizerovo cjepivo. Obje su se u međuvremenu oporavile.

Predstavnik Pfizera nije odgovorio na molbu za komentarom koju mu je uputio New York Times.

Dvije Britanke koje su doživjele alergijsku reakciju nakon što su primile cjepivo Pfizera imaju povijest snažnih alergijskih reakcija nakon cijepljenja, Jedna od njih, 49-godišnjakinja, ima povijest alergije na jaja, dok druga, 40-godišnjakinja, ima povijest alergijskih reakcija na lijekove.

Nakon njihovih slučajeva Britanska regulatorna agencija za lijekove objavila je upozorenje da se osobe s alergijama na hranu ili lijekove ne bi trebale cijepiti. Američka agencija za lijekove i hranu takvo upozorenje još nije izdala.

Neočekivane poteškoće u proizvodnji i skladištenju Pfizerovog cjepiva

U prvim danima uporabe cjepiva Pfizera zabilježene su neočekivane poteškoće, uključujući doze cjepiva koje su se čuvale na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove tvrtke Pfizer u proizvodnji cjepiva, rekli su u srijedu američki dužnosnici.

Najmanje dvije posudice s dozama cjepiva protiv covida-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 Celzijevih stupnjeva, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Cjepivo Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 Celzijevih stupnjeva.

Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje cjepiva na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost cjepiva, dodao je Perna.

Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji cjepiva, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

"Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi (cjepiva) za Amerikance", istaknuo je Azar.

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te tvrtke, Albert Bourla, ranije ovog tjedna za CNBC rekao da je tvrtka pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila "kritična ograničenja opskrbe", osobito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je za Reuters prošli tjedan da je prvotni cilj proizvodnje 100 milijuna doza cjepiva u 2020. prepolovljen ranije ove godine, djelomice zbog poteškoća s opskrbom sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine cjepiva. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 06:28