SJAJNE VIJESTI

Pfizer podnio novi zahtjev EMA-i: ‘Rezultati su ohrabrujući, ovo je ključ u okončanju pandemije‘

Tržišna dozvola bi trebala biti izmijenjena kako bi se mogla cijepiti i djeca starosne dobi između 12 i 15 godina
Ilustracija, cijepljenje
 Christof Stache/AFP

Njemačka farmaceutska tvrtka BioNTech i njezin partner Pfizer podnijeli su u petak zahtjev pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) da se cjepivo protiv koronavirusa odobri i za cijepljenje djece.

- Tržišna dozvola bi trebala biti izmijenjena kako bi se cjepivom BioNTech/Pfizera protiv koronavirusa mogla cijepiti i djeca starosne dobi između 12 i 15 godina, priopćila je tvrtka iz Mainza.

Isti zahtjev je, kako je nadalje priopćeno, podnesen i pri američkom uredu za lijekove FDA. Upotreba tog cjepiva trenutno je u Europskoj uniji dopuštena za osobe starije od 16 godina.

Zahtjev za upotrebu cjepiva kod djece i mladih je popraćen podacima studije provedene na 2.260 djece između 12 i 15 godina. Prema tim podacima, cjepivo kod te starosne dobi pokazuje 100-postotnu učinkovitost.

Direktor tvrtke BioNTech Ugur Sahin najavio je u četvrtak kako bi se djeca protiv koronavirusa mogla cijepiti već u lipnju.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u jednom intervjuu kako je realno očekivati da se djeca počnu cijepiti od ljeta.

Ako tvrtka dobije odobrenje regulatora, ona bi važilo za svaku od 27 država članica EU. Trenutno ni jedno dostupno cjepivo protiv koronavirusa nema odobrenje za upotrebu kod djece.

Iako djeca i tinejdžeri vrlo rijetko razvijaju ozbiljni oblik bolesti covid-19, ipak čine veliki dio globalne populacije te se smatra da je njihovo cijepljenje ključ u okončanju pandemije.

- Vrlo je važno i da se djeca vrate normalnom životu i školi i da se mogu nalaziti sa svojim rođacima i prijateljima, rekao je Sahin.

Nadalje, Pfizer i BioNTech će tijekom srpnja imati rezultate istraživanja učinkovitosti i sigurnosti cjepiva kod djece između 5 i 12 godina, a za najmlađu djecu to se očekuje u rujnu.

Trenutni podaci koje tvrtka dobiva iz kliničkih istraživanja "vrlo su ohrabrujući" te su "djeca jako dobro zaštićena", tvrdi Sahin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:14