SJEDINJENE DRŽAVE

Pfizeru i BioNTechu 1,95 milijardi dolara za milijune doza cjepiva za Covid-19

Rezultati su pokazali da se kandidat za cjepivo može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi
 Ilustracija/JOEL SAGET/AFP

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech SE će od američke vlade dobiti 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 milijuna doza njihovog cjepiva za covid-19.

Prema sporazumu, SAD će moći nabaviti dodatnih 500 milijuna doza, priopćeno je iz ministarstva zdravstva i ministarstva obrane. Pfizer će isporučiti doze ukoliko dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Cjepivo za covid-19 smatra se ključnim u suzbijanju pandemije te su vlade diljem svijeta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata za cjepivo.

Pfizer i BioNTech izvijestili su početkom mjeseca o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalno covid-19 cjepivo.

Njihov BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za cjepivo covid-19 koji se ocjenjuju kao dio programa cjepiva Pfizera i BioNTech-a.

Rezultati su pokazali da se kandidat za cjepivo može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi.

- Ovi preliminarni podaci su ohrabrujući jer daju početni signal da je BNT162b1 usmjeren na RBD SARS-CoV-2 u stanju proizvesti neutralizujući odgovor antitijela kod ljudi - i to čini pri relativno niskim dozama - rekao je Ugur Sahin, izvršni direktor i suosnivač BioNTech-a.

Prije početka trgovanja, dionice Pfizera su porasle 4 posto, a dionice BioNTecha izlistane na američkoj burzi su zabilježile rast od 6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 09:32