NIJE BIO PRVI IZBOR

Philip je bio princ bez prebijene pare, a prekretnica u udvaranju Elizabeti bila je jedna proslava...

U početku su ga smatrali su neotesanim, loše naravi, neobrazovanim, a kralj i kraljica bili uvjereni da neće biti vjeran
Princ Philip i kraljica Elizabeta 1947.
 Keystone Archives/Heritage Images/Profimedia

Kraljevni pomorski koledž u Dartmouthu je u potpunosti odredio Philipov život. Odande je krenuo o mornaričku karijeru, a tu počinje i njegova ljubavna veza. Kraljevska obitelja je 22. srpnja 1939. godine došla u posjet koledžu i Philip je bio zadužen da se brine za Elizabetu i njezinu mlađu sestru Margaretu. Ljubav je tada navodno zaiskrila. Iako je tada bio princ bez domovine, a i bez novca, koji je preživljavao uz pomoć svojih kraljevskih rođaka.

Njegova rođakinja Aleksandra, kraljica Jugoslavije, opisala ga je vrlo živopisno, kao genijalnog ljubimca, “velik, gladni pas, vjerojatno prijateljski škotski ovčar koji nikad nije imao svoju košaru u kojoj bi spavao”.

Aleksandra je postala “kraljicom Jugoslavije” 1944. godine kad se u Londonu vjenčala s kraljem Petrom koji je nakon njemačke invazije pobjegao iz zemlje. Rođena je u Ateni 1921. godine, kći grčkog kralja Aleksandra. Vrlo brzo se seli u Ujedinjenu Kraljevinu gdje je provela ostatak života, a na jugoslavensko tlo nije stupila nikad.

image
Kraljica Elizabeta II. i ljubav njenog života princ Philip
Mary Evans/allstar/Mary Evans Picture Librar/Profimedia

Kako se u kraljevskim krugovima vjenčanja u pravilu dogovaraju, tako Philip nije bio prvi izbor. Preciznije, na dvoru su ga smatrali autsajderom, grčkim avanturistom koji nije prilika za princezu, najstarije dijete. Smatrali su ga neotesanim, loše naravi, neobrazovanim, a ključno je bilo što su kralj i kraljica bili uvjereni da neće biti vjeran. Kralj George VI je još 1944. godine, u razgovoru s grčkim kraljem, Philipovim bratićem, odbacio tu ideju tvrdeći da je Elizabeta premlada. Ali, Philip je bio na božićnoj proslavi u dvorcu Windsor 1943. godine i biografi smatraju da je to za mladi par bila prekretnica.

A onda se nakon rata pokazalo da Elizabeta i nema puno izbora. Za supruga nije mogla uzeti katolika, razumljivo, a većina europskih kraljevskih obitelji je pripadala toj religiji. Protestanata je bilo malo jer su se njemački morali isključiti. Dva moguća izbora su se u međuvremenu zaručili. Koji je, da bi se uklonile prepreke, uzeo anglizirano djevojačko prezime svoje majke i postao Mountbatten. U kasnijim je intervjuima rekao kako vjeruje da je jedno vodilo drugome. “Bilo je nekako kao definirano. To se stvarno dogodilo."

image
Princ Philip i kraljica Elizabeta 1947.
Keystone Archives/Heritage Images/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:32