VOJNA TAJNA

‘Phoenix Ghost‘ stiže u Ukrajinu: Misteriozno oružje moglo bi izazvati novu glavobolju za Putina

Nove letjelice bit će poslane u sklopu novog paketa američke vojne pomoći ukrajinskim snagama u ratu protiv Rusije

Ilustracija: bespilotna letjelica tipa Switchblade

 Cpl. Alexis Moradian/us Marine/Zuma Press/Profimedia

Dronovi su se, kao što je poznato, pokazali učinkovitijima no ikad tijekom ruske invazije na Ukrajinu. Od turskih Bayraktara do malenih Switchbladesa, ove su bespilotne letjelice jedan od razloga zašto se smanjuje broj ruskih tenkova - piše portal Task and purpose u svojoj analizi.

No, poseban misterij je letjelica Phoenix Ghost koja je, kako se čini, posebno dizajnirana samo za ukrajinske snage i njihove vojne ciljeve. Šalju ih Sjedinjene Američke Države u sklopu novog paketa vojne pomoći Ukrajini. Projekt Phoenix Ghost prilična je misterija. Nije otkriveno ništa o tomu kakve će mu biti mogućnosti, ne zna se kako će ga se lansirati, koliki mu je dolet kao ni čime će biti naoružan.

Objavljene su tek informacije u tragovima. Dosad ih je Ukrajini donirano 120, a razvilo ih je američko zrakoplovstvo. Neimenovani visoki dužnosnik Pentagona rekao je da će "pružati snažnu taktičku potporu, poput Switchbladea. Rekao je kako ne može govoriti o detaljima jer su oni vojna tajna ali "uvjeravam vas, vrlo su učinkoviti".

Na temelju te izjave da se zaključiti da će "Duh" biti lagan, opremljen kamerom i eksplozivnim sredstvom. Bit će to strateško oružje koje će imati dvije funkcije, izviđanje i uništavanje neprijateljskih jedinica.

Dužnosnik je u ponedjeljak rekao kako je letjelica razvijena i prije rata u Ukrajini.

- Shvatili smo da bi tehnologija koju razvijamo u brojnim programima mogla biti od pomoći Ukrajini.

Potvrdio je to i glasnogovornik Pentagona John Kirby rekavši kako su ove letjelice "vrlo bliske onome što Ukrajina sada treba za borbu s ruskim snagama".

Portal navodi i kako je u Ukrajini trenutno petina tih letjelica te da se radi na obuci za njihovo korištenje. Samo jučer, dodaju, dvadeset vojnika krenulo je na obuku.

Proizvodi ih tvrtka AEVEX Aerospace te je to nova, napredna inačica klasičnih "dronova samoubojica". Prvi takvi dronovi razvijeni su još u Turskoj, a za razne potrebe naveliko su ih koristili i narkokarteli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2022 17:07