CRNA KUTIJA IZ POLJSKOG AVIONA

Piloti: Ne možemo sletjeti. Protokol: To je velik problem

This image from Polish Television's TVP via APTN shows a firefighter walking near some of the wreckage at the crash site where Polish President Lech Kaczynski, his wife and some of the country's most prominent military and civilian leaders died Saturday April 10, 2010 along with dozens of others when the presidential plane crashed as it came in for a landing in thick fog in near Smolensk in western Russia. (AP Photo/TVP via APTN)
 AP

VARŠAVA - Poljska je, na temelju zvučnih zapisa iz crne kutije, objavila transkript posljednjih 39 minuta razgovora u pilotskoj kabini zrakoplova u čijem su padu prije gotovo dva mjeseca poginuli predsjednik te zemlje Lech Kaczynski i još 95 visokih dužnosnika i uglednika, koji su išli na komemoraciju sovjetskog pogubljenja 20.000 poljskih časnika u Katynskoj šumi u Drugom svjetskom ratu.

I general Andrzej Blasik

U pilotskoj je kabini posljednjih nekoliko minuta kobnog leta bio i general Andrzej Blasik, zapovjednik ratnog zrakoplovstva te zemlje, potvrdio je ovih dana Edmunch Klich, koji u ime Poljske sudjeluje u istrazi, te dodao da psiholozi upravo procjenjuju koliko je njegova blizina djelovala kao pritisak na pilote da se upuste u riskantno slijetanje.

Transkripti pojačavaju tezu da je do nesreće došlo zbog loših vremenskih uvjeta i pogreške pilota, počinjene vjerojatno pod pritiskom nekih od utjecajnih putnika.

Kontrola leta je 25 minuta prije nesreće upozorila pilote da “uvjeti za slijetanje ne postoje”. Kapetan leta Arkadiusz Protasiuk rekao je šefu diplomatskog protokola Kazani, koji je ušao u kabinu, “magla se pojačava, u ovim okolnostima nećemo se moći prizemljiti”, na što je Kazana odgovorio: “Onda imamo problem”. “Možemo oko pola sata kružiti i onda otići do neke od drugih zračnih luka”, rekao je pilot, spominjući bjeloruske gradove Minsk i Vitebsk. Ruski kontrolori leta rekli su mu da je ruski Iljušin nedugo prije toga također odustao od prizemljenja na tome mjestu (kod Smolenska) i otišao sletjeti drugdje jer je ovdje vidljivost samo 400 metara.

Predsjednik nije odlučio

Nekoliko minuta poslije čuje se Kazanin glas: “Predsjednik još nije odlučio kako ćemo postupiti”. Čuju se i pilotski razgovori s posadom zrakoplova koji je ranije toga jutra sletio na to područje s poljskim novinarima. Na kraju je ostao zapis paničnih ruskih poziva pilotima (osam puta u posljednjih 16 sekundi) da odustanu od slijetanja, što posada nije čula dok nije bilo prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:56