UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Piloti RAF-a presreli tri ruska aviona, Švedska počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina

Ključne događaje u ratu u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu
 Mi News/Nurphoto Via Afp

Ključni događaji dana

- Putinov protivnik osuđen na 25 godina zatvora

- Kuleba: Putin želi rat

- Kineski ministar obrane u Moskvi se sastao s Putinom

- Kijev: ‘Kineske komponente pronađene su u ruskom oružju‘


Wagner i ruska vojska zajedno pokušavaju osvojiti Bahmut

Postrojbe ruske vojske i plaćenici grupe Wagner zajedno se bore protiv ukrajinske vojske u bitki za Bahmut u regiji Doneck, objavio je u ponedjeljak Kremlj, prenosi dpa.

Ruske specijalne jedinice, uključujući padobrance, zauzele su dvije četvrti u središtu i na sjeverozapadu grada Bahmuta, kazao je ruski ministar obrane Igor Konašenkov. Šef Wagnera Evgenij Prigožin potvrdio je zajedničko djelovanje Wagnera i regularnih postrojbi. On je kazao kako regularne postrojbe štite bokove Wagnera u borbi protiv ukrajinskih snaga.

"Bokovi su sada odgovornost ministarstva obrane", kazao je Prigožin koji je ranije opetovano kritizirao ministarstvo obrane da čini premalo na zauzimanju Bahmuta za koji se borbe vode već mjesecima.

Prigožin se žalio da njegovim postrojbama vojska dostavlja nedovoljnu količinu streljiva.

Bitka za Bahmut smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom punog opsega prije više od godinu dana.

Prigožin tvrdi da je više od 30 tisuća ukrajinskih vojnika ubijeno u borbama kod grada Bahmuta i u regiji. Njegovu tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti, navodi dpa.

Kijev je nedavno potvrdio da su ruske snage ušle u centar grada koji je potpuno uništen. Prije rata je u Bahmutu živjelo 70 tisuća ljudi.


Ruski borbeni i špijunski avioni presretnuti u blizini zračnog prostora NATO-a

Mlažnjaci Typhoon RAF-a presreli su par ruskih borbenih i špijunskih zrakoplova koji su letjeli blizu zračnog prostora NATO-a iznad Baltičkog mora.

U zajedničkoj misiji s njemačkim zračnim snagama, piloti RAF-a presreli su tri ruska zrakoplova iznad Finskog zaljeva.

RAF je rekao da je jedan mlažnjak identificiran kao ruski obavještajni zrakoplov koji je letio iz kopnene Rusije u enklavu Kalinjingrad, koja se nalazi u blizini Poljske.

Dočekala su ga dva ruska borbena zrakoplova bazirana u Kalinjingradu, koji su letjeli s njim južno kroz sjeverozapadno područje estonske zone leta.

RAF i njemački Typhooni pratili su zrakoplov kroz područje prije nego što su ga predali švedskim zračnim snagama.

“Često viđamo ruske vojne zrakoplove kako lete iznad Baltičkog mora pa je ovo za nas bilo rutinsko presretanje. Unatoč tome, važnost presretanja ovih zrakoplova i naša predanost kolektivnoj obrani zračnog prostora NATO-a ostaju postojani i odlučni", rekao je pilot RAF-a u izjavi na web stranici NATO-a.

Britanske i njemačke zračne snage rade jedna uz drugu u sklopu operacije Azotize kako bi zaštitile istočni bok NATO-ove granice.


Švedska počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina

S najmanje 26.000 vojnika iz 14 zemalja Švedska je u ponedjeljak počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina u času kada skandinavskoj zemlji prijeti veto na ulazak u NATO.

Vojna vježba treba se završiti 11. svibnja, a njezin glavni dio održat će se na sjeveru i na jugu zemlje te na strateški važnom otoku Gotlandu, dodaje vojska.

Sudjelovat će vojnici iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Latvije, Litve, Ukrajine, Danske, Austrije, Njemačke i Francuske, većinom zemalja članica NATO-a.

Skandinavska monarhija je u svibnju 2022. zajedno s Finskom zatražila pristup u vojni savez, nakon ruske invazije na Ukrajinu i tako prekinula dvostoljetnu neutralnost i vojnu nesvrstanost.

image
Narciso Contreras/Anadolu Agency Via Afp

Helsinki je 4. travnja službeno postao 31. član NATO-a, ali švedskoj kandidaturi, koju trebaju potvrditi sve zemlje članice organizacije, još se protive Ankara i Budimpešta.

Turska najviše zamjera Švedskoj što nije izručila desetke kurdskih aktivista i osoba koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio za sudjelovanje u pokušaju državnog udara 2016.

Zapadni diplomati ne gube nadu da će se turski predsjednik predomisliti ako sljedećeg mjeseca dobije izbore ili ako njegov socijaldemokratski suparnik dade Švedskoj ‘zeleno svjetlo‘.

Švedska se približila Savezu ulaskom u Partnerstvo za mir u 1990-im. No bez članstva, monarhija se ne može pozvati na članak 5 koji je jamac kolektivne obrane.

Situacija je škakljiva: Švedska, jedina nordijska zemlja koja nije u NATO-u, mogla bi biti strateško područje za Rusiju u slučaju sukoba, upozoravaju stručnjaci.


Kuleba: Putin želi rat

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je skeptičan prema naporima da se zaustavi sukob s Rusijom, rekavši da Vladimir Putin "želi rat".

U posjetu Iraku, prvom posjetu ukrajinskog ministra vanjskih poslova nakon 11 godina, rekao je: “Rusija traži rat. I to je najveća smetnja, najveća prepreka na putu do mira. Ne ponašaš se ovako kad želiš mir. Što god ruski dužnosnici govorili... Rusija danas želi rat. Potrebno je da se Rusija složi s vrlo jednostavnom činjenicom: mora zaustaviti rat i povući se s teritorija Ukrajine. To će dati prostora diplomaciji”, kazao je Kuleba.

Iz Iraka su poručili da su spremni pomoći u pregovorima o prekidu vatre, prenosi agencija France Presse. Tijekom vikenda brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva rekao je da je razgovarao o zajedničkom posredovanju s Kinom i UAE tijekom posjeta zemlji Xi Jinpinga.

U subotu je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavio u priopćenju da je "razgovarao o sljedećim koracima u organizaciji mirovnog samita" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U 2021. i 2022. Irak je posredovao u nekoliko rundi razgovora između dužnosnika regionalnih rivala Saudijske Arabije i Irana.


Veleposlanica SAD-a prvi put posjetila zatvorenog američkog novinara

Američka veleposlanica u Rusiji prvi je put mogla posjetiti zatvorenog novinara Evana Gershkovicha.

U objavi na Twitteru, preko službenog računa veleposlanstva poručio je da ga je veleposlanica Lynne Tracey posjetila u zatvoru Lefortovo. To je prvi put da SAD imaju konzularni pristup otkako je Gershkovich uhićen pod optužbama za špijunažu.

Tracey je izvijestila da je novinar "dobrog zdravlja i da ostaje jak".


Rusija u prvom tromjesečju glavni poljski dobavljač ukapljenog naftnog plina

Poljska je u prvom tromjesečju najviše ukapljenog naftnog plina (LPG) uvezla iz Rusije, a tankerima ga je uglavnom dopremala iz Švedske, pokazali su Reutersovi izračuni i trgovinski podaci.

Rusija je u Poljsku u prva tri ovogodišnja mjeseca izvezla 350 tisuća tona ukapljenog naftnog plina, navodi Reuters.

Ukapljeni naftni plin (propan-butan) uglavnom se koristi kao motorno gorivo i kao energent za grijanje, ali i kao sirovina u proizvodnji drugih petrokemikalija i izuzet je iz zapadnih sankcija Rusiji.

Morem je Poljska u prva tri ovogodišnja mjeseca uvezla 279 tisuća tona ukapljenog naftnog plina (LPG), za 44,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, djelomično zamijenivši ruske pošiljke koje su stizale kopnom, pokazuju podaci.

Lani je uvoz LPG-a morem poskočio za 73 posto, prekoračivši milijun tona, prema izračunima Reutersa.

U prvom je tromjesečju glavni dobavljač LPG-a koji je u Poljsku stizao morem bila je Švedska, s isporučenih 167.000 tona i udjelom u uvozu morem od 59,7 posto, prema podacima Refinitiva.

Skupina velikih dobavljača uključuje i Veliku Britaniju, Nizozemsku i Norvešku, s udjelima od oko 10 posto.

Isporuke su snažno porasle zahvaljujući potpori nižih troškova goriva koje je u Poljsku stizalo tankerima iz sjeverozapadne Europe u usporedbi s onim koje je stizalo iz Rusije i Kazahstana, preko graničnih prijelaza, objašnjavaju trgovci.

Tome valja dodati i da su lanjskog proljeća veliki poljski dobavljači LPG-a, poput PKN Orlena i Primagaza, podružnice najvećeg međunarodnog distributera LPG-a SHV Energy, odbili kupiti ruski propan-butan, povećavši uvoz preko luka Szczecin i Gdanjsk.

Snažno je porastao i poljski uvoz ukapljenog naftnog plina preko terminala Alpetrol u luci Gdinia, za više od sedam puta u usporedbi s prvim lanjskim kvartalom, prema podacima Refinitiva.

Udio ruskog LPG-a u uvozu morem porastao je u prvom kvartalu na 6,7 posto, s 2,9 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju, potaknut povećanjem isporuka Sibura iz luke Ust-Luga, sa 6.000 na 19.000 tona.

Lani je poljski uvoz LPG-a morem poskočio za 73 posto, prekoračivši milijun tona, prema izračunima Reutersa.


Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina

Ruski oporbeni aktivist Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih uz kritiziranje rata u Ukrajini.

image

Vladimir Kara-Murza

Natalia Kolesnikova/Afp

Bivši rusko-britanski novinar i političar posljednji je u nizu Putinovih protivnika koji je uhićen ili je bio prisiljen pobjeći iz Rusije.

On je optužbe odbacio i suđenje kritizirao, a prošlog je tjedna na suđenju rekao da potpisuje svaku riječ koju je izrekao.

- Ne samo da se ne kajem ni zbog čega, već sam i ponosan na to, dodao je.

Osim što je Kara-Murza kritizirao takozvanu ‘specijalnu vojnu operaciju‘ u Ukrajini, također je otvoreno govorio protiv predsjednika Vladimira Putina. Ovaj je 41-godišnjak odigrao ključnu ulogu u uvjeravanju zapadnih vlada da sankcioniraju ruske dužnosnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.


Pregovori u Varšavi: Ukrajina traži da se otvori tranzit hrane preko Poljske

Kijev će nastojati osigurati ponovno otvaranje tranzita hrane i žitarica preko Poljske kao "prvi korak" na pregovorima u Varšavi u ponedjeljak, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede nakon što su Poljska i Mađarska objavile zabranu uvoza nekih proizvoda iz Ukrajine.

Neke crnomorske luke bile su blokirane nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, a velike količine ukrajinskog žita, jeftinije od onog proizvedenog u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih uskih grla. To je utjecalo na cijene i prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ukrajina izvozi većinu poljoprivrednih proizvoda, posebice žitarica, preko svojih crnomorskih luka koje su deblokirane prošlog srpnja sporazumom između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda.

"Mi mislimo da bi prvi korak trebao bi biti otvaranje tranzita jer je to vrlo važno i to je ono što se treba učiniti bezuvjetno, a nakon toga ćemo razgovarati o drugim stvarima", rekao je ministar poljoprivrede Mikola Solski.

"U smislu brojki, sve što je prešlo poljsku granicu (iz Ukrajine) ... je oko 10 posto svih (prehrambenih dobara) koje je Ukrajina izvezla", rekao je u Solski u priopćenju ministarstvo poljoprivrede u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Dodao je da se u Mađarsku isporučuje oko šest posto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza.

Ovaj tjedan će se održati dodatni pregovori, s Rumunjskom u srijedu, a sa Slovačkom u četvrtak.

Ukrajinski ministar rekao je Reutersu da bi pregovori u Varšavi trebali početi oko podneva.

Europska komisija u ponedjeljak je u priopćenju objavila da su jednostrane mjere članica EU-a neprihvatljive u području trgovine jer je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti Unije i da je u ovako izazovnim vremenima ključno koordinirati i uskladiti sve odluke unutar bloka.


Slovačka Ukrajini predala 13 borbenih zrakoplova

Slovačka je Ukrajini predala svih 13 borbenih zrakoplova MiG-29 koje je obećala, priopćilo je danas slovačko Ministarstvo obrane.

Slovačka se u ožujku pridružila Poljskoj u obećanju dostave aviona Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, a prva četiri aviona je isporučila prošlog mjeseca, piše The Guardian.


Kineske komponente pronađene u ruskom oružju

Sve više komponenti iz Kine pronađeno je u ruskom oružju, rekao je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Vladislav Vlasiuk, koji predsjednika Zelenskog savjetuje o politici sankcija, rekao je da trupe u oružju s bojišta pronalaze ‘različitu elektroniku‘.

- Sada je trend da ima manje komponenti proizvedenih na Zapadu, a nije teško pogoditi iz koje zemlje ih je više. Naravno, iz Kine, rekao je.

Kina, koja se pozicionirala kao posrednik tijekom rata, opetovano je zanijekala slanje vojne opreme Rusiji otkako je prošle godine počela ruska invazija na Ukrajinu.

No, bavještajni podaci koje su prikupili ukrajinski stručnjaci s bojnog polja tvrde da su komponente kineske proizvodnje pronađene u navigacijskom sustavu bespilotnih letjelica Orlan koje su prethodno koristile švicarske dijelove.

Stručnjaci su također izvijestili o pronalasku kineskih dijelova u ruskim tenkovima koji su ranije koristili dijelove iz francuske proizvodnje.

- Tijekom povijesti je Kina pokrenula normalnu trgovinsku suradnju sa svim zemljama, uključujući i Rusiju, na temelju jednakosti i uzajamne koristi. Što se tiče izvoza vojnih proizvoda, Kina je cijelo vrijeme zauzimala razborit i odgovoran stav, priopćeno je za Reuters iz kineskog ministarstva vanjskih poslova.


Kineski ministar obrane kod Putina

Kineski ministar obrane Li Shangfu pozdravio je u nedjelju "snažne" veze s Moskvom tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju.

"Imamo vrlo jake veze, koje nadilaze vojno-političke saveze iz doba hladnog rata" i "vrlo su stabilne", rekao je on tijekom sastanka koji je prenosila ruska televizija, prema njihovom prijevodu.

Dodao je da su odnosi Rusije i Kine "već ušli u novo doba".

"Ovo je moj prvi inozemni posjet otkako sam preuzeo dužnost ministra obrane. Izabrao sam Rusiju kako bih stavio naglasak na posebnu prirodu i stratešku važnost naših bilateralnih odnosa", dodao je Li.

Tijekom ovog susreta, kojem je nazočio i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, Putin je pohvalio vojnu suradnju dviju zemalja.

"Aktivno radimo kroz vojne resore, redovito razmjenjujemo korisne informacije, surađujemo na području vojno-tehničke suradnje i provodimo zajedničke vježbe", rekao je Putin.

"Ovo je nedvojbeno još jedno važno područje koje jača prirodu... našeg odnosa", dodao je.

Posjet ministra obrane Lija Rusiji, koji bi trebao trajati do 19. travnja, dolazi nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga u ožujku u Moskvi. Tijekom ovog summita Putin i Xi predstavili su se kao strateški saveznici koji su odlučni oduprijeti se američkom hegemonizmu.

Od početka sukoba, Peking se proglasio službeno neutralnim i nije osudio rusku invaziju. Xi nikada nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:32