TAJNA ATR-a 72

Piloti su vjerojatno stavili komande u krivi položaj, avion je uspio letjeti još samo 49 sekundi

Istražno povjerenstvo grešku pripisuje nedostatku pažnje i standardnih operativnih postupaka, zbog koje je avion letio bez potiska

Ilustracija, ATR-72

 Ilya Naymushin/Sputnik/Profi/Ilya Naymushin/sputnik/profi

Zrakoplovnu nesreću koja se dogodila početkom godine u Nepalu i u kojoj su poginule 72 osobe, izazvalo je slučajno isključivanje motora letjelice, prenosi Sky News.

Avion ATR 72 kojim je upravljao Yeti Airlines, srušio se 15. siječnja. Putovao je od glavnog grada Nepala - Kathmandua do Pokhare, gdje se nalazi ulaz na Annapurna planinarsku staza na Himalajima.

Prije nego što je izgubio kontrolu i udario u brdo, avion je letio iznimno nisko. Nitko od putnika ili članova posade nije preživio, zbog čega je ovo bila najsmrtonosnija zrakoplovna nesreća u Nepalu tijekom posljednjih 30 godina.

Nakon incidenta objavljeno je da zračna luka Pokhara, koja je bila otvorena samo dva tjedna ranije, nije imala sustav za navođenje pri slijetanju.

Ipak, u novom izvješću istražnog povjerenstva koje je imenovala vlada, navodi se da je za nesreću kriva “ljudska pogreška”.

- Piloti su vjerojatno stavili komande koje kontroliraju snagu aviona u krivi položaj, umjesto da su pomaknuli ručicu zakrilca. Motor je izgubio potisak i došlo je do aerodinamičkog zastoja - rekao je Dipak Prasad Bastola, zrakoplovni inženjer i član istražnog povjerenstva.

Grešku pripisuje nedostatku pažnje i standardnih operativnih postupaka. Kako objašnjava, avion je zapravo radio “u praznom hodu” bez potiska, iako je zbog prethodnog zamaha letio još otprilike 49 sekundi prije pada.

U posljednjih 23 godine, više od 300 ljudi poginulo je u zrakoplovnim ili helikopterskim nesrećama u Nepalu.

Europska unija zabranila je nepalskim zrakoplovnim kompanijama pristup svom zračnom prostoru od 2013. godine, navodeći kao razlog "zabrinutost zbog sigurnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:16