AVION ZAPALJEN

Pilotu se prije tjedan dana izgubio svaki trag, a sad je procurio jezivi video iz džungle: ‘U našim je rukama‘

Separatisti su zapalili kokpit zrakoplova kojim je upravljao Phillip Mehrtens, a njega su odveli u svoj kamp

Ilustracija

 Torsten Blackwood/Afp/Profimedia/Torsten Blackwood/afp/profimedia

Pilota Phillipa Mehrtensa, rođenoga u novozelandskome gradu Christchurchu, prošloga utorka otela je Oslobodilačka vojska indonezijske provincije Zapadne Papue - prvo su upali u njegov avion u provinciji Papua u Indoneziji i zapalili ga, a zatim su ga naoružani separatisti poveli sa sobom.

Sad su pak objavili jezivi video u kojemu Phillipa drže kao taoca i prijete kako će ga ubiti ako ih indonezijska vojska krene tražiti. U jednom od videa, zasad još neozlijeđen pilot potvrđuje kako ga drži Oslobodilačka vojska Zapadne Papue i izgovara njihove zahtjeve za neovisnošću od Indonezije.

- Mehrtens će umrijeti ako ga indonezijska vojska pokuša spasiti - upozoravaju pobunjenici.

Portal Stuff piše kako nije bilo moguće točno utvrditi kad su snimljeni spomenuti videozapisi, no jedna snimka prikazuje separatiste kako pale kokpit zrakoplova Susi Aira, dok se na drugima jasno vidi avion u plamenu na pisti. U trećem videu separatisti otkrivaju kako je Mehrtens odveden u kamp koji je od mjesta otmice udaljen nekoliko dana hoda.

Prema neslužbenim informacijama iz Indonezije, pilot je putovao ondje jer je avionom trebao odvesti 15 građevinskih radnika iz toga područja. Radnici su se skrivali u kući lokalnoga svećenika nakon što im je skupina naoružanih pobunjenika prijetila da će ih ubiti, a naknadno ih je spasila indonezijska vojska.

U priopćenju za javnost koje potpisuju pripadnici Oslobodilačke vojske Zapadne Papue navodi se kako im oteti Mehrtens "jamči političke pregovore".

Novozelandsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine potvrdilo je u srijedu ujutro kako su vidjeli sporne snimke, ali odbili su ih komentirati.

- Neki od videa definitivno su prijeteći. Mislim da bi separatisti sad mogli iskoristiti Mehrtensa kao sredstvo odvraćanja od vojnoga napada - rekao je dr. Chris Wilson, viši predavač politike i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Auckland.

- Pobunjenici su vrlo vjerojatno svjesni činjenice da je njihova želja za neovisnošću nedostižan san. Pitanje je hoće li sad uopće htjeti razgovarati o bilo čemu drugome? Hoće li razgovarati o transferu novca, razmjeni talaca ili nečemu trećemu - nagađa Wilson.

Indonezijski mediji pišu kako indonezijska vlada nastavlja "ulagati sve napore" kako bi spasila Mehrtensa. Dio javnosti zahtijeva od vojske da što prije izvede operaciju i spasi pilota kako bi se sačuvao imidž Indonezije na međunarodnoj razini.

- Ljudi se već pitaju zašto se ništa ne poduzima, smatraju kako pobunjenike treba zaustaviti - prenose neki tamošnji mediji.

A u ponedjeljak su se u hotelu Rimba Papua Timika, blizu mjesta s kojega je Mehrtens odveden, sastali časnici indonezijske vojske i policije, skupina novozelandskih diplomata i dvoje djelatnika indonezijskog Ministarstva vanjskih poslova. Novozelandski diplomati navodno su detaljno pregledali potencijalnu rutu za evakuaciju otetoga pilota, a u stalnom su kontaktu i s obližnjom bolnicom u slučaju da Phillipu Mehrtensu bude potrebno liječenje.

Indonezijske sigurnosne snage u međuvremenu su poslale dodatne bataljune u Ndugu, regiju u kojoj pobunjenici navodno drže pilota. Neki mediji pišu i o evakuiranim civilima, zbog čega mnogi vjeruju kako se zapravo sprema velika vojna operacija.

U trenutku kad je otet, Mehrtens je letio za indonezijsku zrakoplovnu kompaniju Susi Air.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13