STRAVIČNE SEANSE

PINOCHET MUČIO ZATVORENIKE GLAZBOM Najviše im je volio puštati Georgea Harrisona i Julia Iglesiasa

Zatvorenike čileanskog diktatora Augusta Pinocheta mučili su tako što su im nonstop puštali pjevače poput Julia Iglesiasa ili Georgea Harrisona, objavljeno je u novom istraživanju.

Glasna glazba tijekom mučenja povećavala je psihološku patnju koju su trpili Pinochetovi politički protivnici nakon njegova dolaska na vlast 1973. godine.

Jedan od preživjelih zatvorenika posvjedočio je da su čak i čuvari pjevali za vrijeme mučenja.

S druge pak strane, zatvorenici su pjevali svoje omiljene pjesme kako bi skupili snage za preživljavanje stravičnih seansi.

Znanstvenica sa sveučilišta u Manchesteru, Katia Chornik, istražila je uporabu glazbe u zloglasnim Pinochetovim kućama za mučenje, koncentracijskim logorima i zatvorima.

Sudeći prema svjedočenjima bivših zatvorenika, Harrisonova pjesma "My Sweet Lord" iz Kubrickovog filma "A Clockwork Orange", te pjesme španjolskog šansonijera Iglesiasa svirale su po cijele dane.

Jedna bivša zatvorenica ispričala je da su čuvari pjevali talijanski pop hit "Gigi l'Amoroso" dok su je vodili na ispitivanje, te nastavili pjevati za vrijeme mučenja.

Za razliku od toga, dvojica bivših zatočenika posvjedočili su da su na malom džepnom radiju slušali pjesme Harryja Nilsona "Without You", Gilberta O'Sullivana "Alone Again" i Cat Stevensa "Morning Has Broken", kako bi u zatvoru skupili dovoljno snage.

Pinochet je preuzeo vlast u Čileu pučem prije 40 godina, a vladao je zemljom sve do 1990.

Izbjegavao je pravdu za brutalne zločine sve do 2004., kad je uhićen, ali je preminuo 2006. godine dok je pravni proces protiv njega još uvijek trajao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:35