ISPOVIJEST RADNICE

‘Pipali su me, govorili da imam guzu poput glavice luka, gurali metlu među bedra... Ovo je prava istina o Muskovoj Tesli!‘

Kaže da je bila podvrgnuta vulgarnim komentarima te da su je kolege često neprimjereno dirali i znali se očešati o njezinu stražnjicu

Elon Musk

 Youtube/Wenn/Profimedia

Jessica Barraza tek je par mjeseci radila na svom novom poslu u tvornici Tesla kada je, kako kaže, počelo gotovo svakodnevno uznemiravanje, piše Washington Post. Radno okruženje postalo je toliko neprijateljsko da je počela patiti od tjeskobe, zbog čega je morala otići na bolovanje s dijagnozom PTSP-a.

Barraza je u četvrtak podnijela tužbu protiv ovog proizvođača električnih vozila, na čijem čelu je multimilijarder Elon Musk, navodeći da se u Teslinoj tvornici u Fremontu u Kaliforniji potiče klima seksualnog uznemiravanja te da su nazivanje raznim imenima i agresivno fizičko dodirivanje svakodnevna pojava.

Suradnici bi tako za nju govorili da ima 'figuru poput boce Coca-Cole', 'guzu poput glavice luka' ili da je 'debeloguza', kazala je Barraza (38), u intervjuu za Washington Post. U tužbi navodi i da ju je jedan muški kolega uhvatio za struk i privio je uz sebe 'pritisnuvši joj torzo ispod grudi'. U drugom incidentu, drugi je muški kolega zabio svoju nogu među njezina bedra dok se vraćala s ručka. Taj je incident potvrdila i kolegica koje mu je svjedočila. To je bila kap koja je prelila čašu, rekla je.

'Nakon gotovo tri godine ovakvih uznemiravanja, ne osjećate se sigurno već posve dehumanizirano', rekla je Barraza, suradnica u proizvodnji koja je radila na Tesla Modelu 3.

Vulgarni komentari

U tužbi, podnesenoj na kalifornijskom Višem sudu u okrugu Alameda, Barraza kaže da je bila podvrgnuta vulgarnim komentarima o svom tijelu te da su je suradnici često neprimjereno dirali i učestalo se znali očešati o njezinu stražnjicu.

U tužbi su opisana 'seksualna uznemiravanja u Tesli' i 'uvjeti rada kao iz noćne more' te tvornički pogoni koji su 'više nalik grubom, arhaičnom gradilištu ili kući nekog studentskog bratstva, nego vrhunskoj tehnološkoj tvrtki u srcu progresivnog područja zaljeva San Francisco'. Barraza je u rujnu i listopadu uputila pritužbu samoj tvrtki i detaljno opisala svoje iskustvo u toj tvornici. No, kako kaže, tvrtka da se nije pozabavila tim prigovorima. Zasad još nije poznato je li kompanija interno priznala optužbe.

Interni sporovi rijetko izlaze na vidjelo, tvrde zaposlenici, a tužbe su rijetke jer kompanija Tesla od mnogih radnika zahtijeva da potpišu sporazume koji ih obvezuju da eventualne sporove rješavaju izvan suda. Barrazini odvjetnici kažu da je takav sporazum 'nezakonit i neprovediv'.

Barraza je rekla kako se ovakvo ponašanje njeguje u samom vrhu tvrtke, citirajući šaljivi tweet izvršnog direktora Elona Muska koji spominje sveučilište koje planira pokrenuti, a koje bi se zvalo Texas Institute of Technology & Science - akronim kojega je TITS, odnosno, u prijevodu, 'sise'.

'To ne predstavlja dobar primjer za tvornicu jer ispada da ako 'on tvita o tome, onda mora biti u redu', rekla je. 'To nije fer prema meni samoj, prema mojoj obitelji i prema drugim ženama koje tamo rade.'

Kompanija Tesla nije odgovorila na više zahtjeva za komentar. Tvrtka, koja od 2020. nema aktivan odjel za odnose s javnošću, obično ne odgovara na upite novinara.

Tužbu je omogućio kalifornijski Zakon o fer zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju, koji seksualno uznemiravanje i propust da se isto spriječi, smatra nezakonitim.

'Svježe meso'

Tri sadašnje i bivše Tesline radnice potvrdile su neke aspekte Barrazine tužbe. Rekle su da su svjedočile incidentima koje je opisala tužiteljica ili su i same doživjele seksualno uznemiravanje u Teslinim objektima u Fremontu, te kazale da tamošnju atmosferu kreiraju muškarci zbog čega se žene osjećaju nepoželjno.

Takva je atmosfera, kaže Barraza, posebno izražena među proizvodnim ekipama u kojima dominiraju muškarci i koji napadaju nove zaposlenice smatrajući ih 'svježim mesom' te sudjeluju u verbalnom i fizičkom uznemiravanju. Ponašanje je navelo neke žene da uzmu bolovanje, a druge da daju otkaz.

Alisa Blickman (33) rekla je da se isti obrasci pojavljuju u Teslinoj obližnjoj tvornici sjedala u kojoj ona radi. Opisala je da je svjedočila tome kako muški radnici brojčano ocjenjuju privlačnost kolegica.

'Ne znam utječu li na te momke smjene od 12 sati ili se radi o nečemu drugome, ali tamo se ponašaju kao da nikada nisu vidjeli djevojke', rekla je Blickman, suradnica u proizvodnji. 'Tamo se stvarno osjećaš kao komad mesa.' Blickman je podnijela prigovor odjelu za ljudske resurse. Ona je trenutačno na bolovanju zbog covida, ali ostaje zaposlena u Tesli.

Barraza tvrdi da nadzornici uopće nisu obratili pozornost na pritužbe. U jednom slučaju, rekla je kako joj je nadzornik, kad mu se požalila da joj kolega s posla bulji u grudi, rekao da 'možda ne bi trebala nositi jako dekoltirane košulje'. Barraza je uzvratila da je 'nosila radnu košulju koju joj je osigurala sama tvrtka Tesla'.

Kompanija je suočena s javnim optužbama i da je neprijateljski nastrojena prema ljudima ne-bijele rase.

Ova tužba podignuta je mjesec dana nakon što je Tesli naređeno da isplati gotovo 137 milijuna dolara zaposleniku za kojeg je savezni sud utvrdio da je bio uznemiravan na rasnoj osnovi u tvornici u Fremontu. U tužbi, bivši operater dizala Owen Diaz kaže da se suočio s neprijateljskim radnim okruženjem u Tesli koje je uključivalo 'svakodnevne rasističke nazive', uključujući i pogrdna imena za crnca.

U svom odgovoru na tužbu, kompanija Tesla je rekla da Diaz tehnički nije bio zaposlen u tvrtki, već je bio honorarac te da nije uspio dokazati da su ga u tvornici maltretirali na rasnoj osnovi.

'Nastavljamo rasti i poboljšavati načine na koje rješavamo probleme zaposlenika', rekla je Teslina potpredsjednica za ljudske resurse, Valerie Capers Workman. 'Povremeno ćemo griješiti, a kada se to dogodi, snosit ćemo odgovornost.'

U Diazovoj se tužbi navodi da su radnici u tvrtki naišli na scenu koja kao da je 'izravno iz ere Jima Crowa' (imaginarni lik kojim se crnci prikazuju na rasistički način), a mnogi su doživjeli učestalo rasističko uznemiravanje na što nadzornici nisu reagirali.

Progresivni imidž kao fasada

'Teslin progresivni imidž bila je fasada koja je prikrivala regresivni, ponižavajući tretman afroameričkih zaposlenika', stoji u tužbi.

Još jedna tužba podnesena 2017. godine, koja je i dalje aktivna, nazvala je tvrtku 'rasadnikom rasističkog ponašanja'.

'Ne znamo koliko je zaposlenika bilo nagovoreno da odustanu od svojih tužbi vezanih uz iste vrste komentara koje je opisala Jessica', rekao je David A. Lowe, partner u odvjetničkoj firmi Rudy, Exelrod, Zieff & Lowe LLP, koja zastupa Barrazu. 'Ne znamo koliko ih još ima.'

Kad je počela raditi za Teslu, Barraza je potpisala sporazum prema kojem se pritužbe iz radnog prava moraju rješavati izvan sudskog sustava. Njezini odvjetnici tvrde da slučaj ima sličnosti s tužbom za rasno uznemiravanje. Odvjetnici traže odštetu za Barrazu uz sudsku odredbu da se zaustavi maltretiranje u tvornici. Osim toga, rekli su da planiraju podnijeti tužbu prema kalifornijskom Zakonu o privatnim tužbama, kojim bi se Barrazi i drugim potencijalnim žrtvama dozvolilo da zatraže odštetu u građanskim parnicama.

'Mislim da su žene i crnci tretirani na sličan neprihvatljiv način', rekao je Lowe. 'To je ista vrsta dominacije, omalovažavanja i dehumanizacije - samo je jedan rasist, a drugi ženomrzac - ali jezik i ponašanje su isti.'

Nallely Gamboa, bivša suradnica u odjelu proizvodnje Tesle, rekla je da je upozorila više pozicionirane menadžere na uznemiravanje u tvornici i dala otkaz nakon što to ponašanje nije prestalo.

'Biti žena koja radi u Tesli bilo je vrlo neugodno kada su u pitanju muški suradnici, nadzornici, voditelji', rekla je. 'Vidjela sam to svojim očima i sâma sam kroz to prošla.'

Žene zlostavljačice

U nekim slučajevima, žene su i same preuzele takvo ponašanje, ispričala je Gamboa. Kazala je da je radila na nekom zadatku kada je osjetila nešto između bedara. Bila je to drška od metle koju je držala njena kolegica.

'Mislila je da je to smiješno i počela se smijati', prisjetila se.

Gamboa kaže da je razgovarala s nadzornikom o incidentu. Na kraju je premještena na posao u drugi dio tvornice, za što je više zaposlenika reklo da je uobičajen obrazac za one koji su se žalili na seksualno uznemiravanje.

James Ramirez, koji je radio s Barrazom sve dok nije napustio Teslu u travnju 2020., rekao je da je svjedočio nazivanju raznim imenima, fizičkom uznemiravanju i neaktivnosti menadžmenta tijekom svog vremena u kompaniji. Rekao je da je čuo neprimjerene komentare upućene Barrazi, 'stvari koje se ne smiju govoriti u radnom okruženju'.

Tijekom noćne smjene, muškarci su rutinski odmjeravali žene u tvornici, rekao je. 'Kada bi djevojka prošetala pogonom, svi bi dečki počeli vikati za njom', prisjetio se.

Rekao je da mu je bilo jako teško gledati Barrazu, koju je opisao kao predanu zaposlenicu koja je nadmašila mnoge svoje kolege, izbezumljenu zbog onoga što je doživjela. 'Kada mi je rekla što se dogodilo i počela plakati na telefon, zvučala je kao potpuno druga osoba', rekao je. 'Zvučala je kao da hoda po živom pijesku.'

'Rasadnik dezinformacija'

Očekuje se da će Tesla podnijeti odgovor na tužbu, ali bi mogli i javno osporiti tvrdnje. Tvrtka je u takvim slučajevima obično nastojala uvjeriti radnike u svoja načela - ili se agresivno borila protiv optužbi. Kao odgovor na tužbu iz 2017. u kojoj se tvrdilo da je 'rasadnik rasističkog ponašanja', tvrtka je objavila post na blogu u kojem je tužbu nazvala 'rasadnikom dezinformacija'. A prošlog mjeseca, nakon presude na suđenju za rasno uznemiravanje, kazali su da su napori za rješavanje prigovora zaposlenika u tijeku.

'Iako čvrsto vjerujemo da činjenice ne opravdavaju presudu koju je donijela porota u San Franciscu, priznajemo da 2015. i 2016. nismo bili savršeni', rekla je Workman. 'Još uvijek nismo savršeni. Ali smo napredovali u odnosu na prije pet godina.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 11:08