ARRRRRR POLITIKA

Piratska stranka ušla u berlinski parlament: Traže besplatan internet i javni prijevoz

Piratska stranka na lokalnim je izborima osvojila 8,9 posto glasova što joj daje 15 mjesta u Berlinskom parlamentu
 AP

BERLIN - Besplatan bežični internet i javni prijevoz, pravo glasa za sve njemačke državljane starije od 14 godina, reforma autorskih prava... samo su neki od zahtjeva s kojima je Piratska stranka u nedjelju spektakularno zaslužila svoja prva mjesta u berlinskom parlamentu .

Stranka je dobila 8,9 posto glasova na lokalnim izborima koje su premoćno dobili socijaldemokrati berlinskog gradonačelnika Klausa Wowereita s 28,3 posto glasova. Druga je bila stranka njemačke kancelarke Angele Merkel - Demokršćani (CDU), sa 23,4 posto glasova.

Pirati, pokret mladih koji korijene ima u Skandinaviji i aktivan je u 20-ak zemalja, a u Njemačkoj djeluje pet godina te ga se često opisuje kako 'stranka za šmokljane'. Probijanje na izborima sve do parlamenta u prvi plan je bacilo njihovog vođu Andreasa Bauma kojeg je njemački Financial Times rekao 'od informatičkog šmokljana do punopravnog političara'.

Glasačko tijelo stranke, ali i njeno vodstvo, su mladi i jako dobro obrazovani ljudi ispod 30 godina.

- Više nema popuštanja. Sada moramo pokazati da želimo promijeniti neke stvari - izjavio je Matthias Schrade, jedan od 'starijih' članova stranke, tijekom slavlja na kojem se okupilo oko tisuću Pirata.

Stranka može očekivati oko 15 mjesta u berlinskom regionalnom parlamentu koji prima 130 zastupnik a. Svoju je kampanju vodila uglavnom putem interneta zbog čega je potrošila manje od četvrtine budžeta od 1,7 milijuna eura koliko su na promidžbu utrošili socijaldemokrati. Pirati su svoj manifest uspjeli sročiti u jednu riječ - transparentnost.

- Želimo da svi podaci i procedure upravnih vlasti postanu javni - rekao je 27-godišnji informatički stručnjak Martin Delius.

Većina njemačkih internetskih medija svoju je pažnju posvetilo Piratskoj stranci gotovo koliko i pobjednicima lokalnih izbora u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:30