BIJEG PRED UKRAJINCIMA

Pisma ruskih vojnika pronađena u Izjumu otkrivaju razmjere očaja: ‘Preklinjali su...‘

U novoj masovnoj grobnici pronađeni su i ubijeni civili s vezanim nogama i rukama

Vojna oprema koja je ostala iza ruskih vojnika

 Vyacheslav Madiyevskyy/Nurphoto Via Afp

Ukrajinska vojska je nakon oslobađanja velikog dijela regije oko Harkiva, na području grada Izjuma pronašla masovnu grobnicu s više stotina tijela. Taj je grad bio pod ruskom okupacijom više od pet mjeseci, prenosi BBC.

Šef tamošnje policije Volodimir Timoško rekao je za BBC kako vjeruju da je tu pokopano više od 440 tijela. Još nije jasno kako su žrtve iz Izjuma stradale: moguće je da je riječ o poginulima u granatiranju ili onima koji su umrli zbog nedostatka medicinske skrbi. Tu bi mogli biti pokopani i neki ukrajinski vojnici, navodi BBC. Ukrajinske vlasti objavile su da su pronašli dokaze kako su tu pokopani civili koji su ubijeni vezanih ruku i nogu. Međunarodni kazneni sud već je poslao tim istražitelja i forenzičara da to istraže. Ekshumacija će početi u petak, i nakon toga će ukrajinske vlasti imati više informacija, rekao je šef policije Volodimir Timoško.

image

U Izjumu pronađena masovna grobnica

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Moraju odgovarati

Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt, i mora za to odgovarati, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Najavio je da će domaćim i stranim novinarima predstaviti detaljnije informacije. "Želimo da svijet zna što se zapravo događa i do čega je dovela ruska okupacija. Buča, Mariupolj, sada, nažalost, Izjum", rekao je Zelenski. I u Buči i u Mariupolju ukrajinske snage pronašle su masovne grobnice na prostorima koji su držale ruske snage. Šef ureda predsjednika Zelenskog, Andrij Jermak, objavio je na Twitteru fotografiju navodne masovne grobnice. Ukrajinci tvrde da imaju dokumentaciju za više od 21.000 ruskih ratnih zločina od početka invazije 24. veljače.

"Mjesecima su na okupiranim teritorijima vladali neobuzdani teror, nasilje, mučenje i masovna ubojstva", napisao je na Twitteru na engleskom jeziku savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak uz fotografije koja prikazuju blatnu jamu oblijepljenu crveno-bijelom trakom s mjesta zločina.

"Želi li još netko ‘zamrznuti rat‘ umjesto slanja tenkova? Nemamo pravo ostaviti ljude same sa Zlom", dodao je.

image

Masovna grobnica u Izjumu

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Rusi poriču ratne zločine

Rusija poriče da su njezine okupacijske snage počinile zločine.

"Bilo nam je očito da će Ukrajina pokušati ponoviti scenarij iz Buče. Sada to imamo u Izjumu", rekao je Vitalij Gančev, šef proruske administracije koja je napustila to područje prošlog tjedna, a njegove riječi prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

Optužio je ukrajinske snage za ubojstva i pokušaj svaljivanja krivnje na Moskvu, uspoređujući tu situaciju s gradom Bučom sjeverno od prijestolnice Kijeva u kojemu su pronađene stotine tijela nakon što su ruske snage napustile to područje u ožujku.

Moskva je tada navela da je ta ubojstva inscenirala Ukrajina, što su odbacili Kijev i međunarodni istražitelji.

Pronađena pisma ruskih vojnika

Izjum je jako oštećen u granatiranju, navodno je 80 posto gradske infrastrukture uništeno. U ruševinama se još uvijek otkrivaju tijela.

Izjum je oslobođen s nizom drugih gradova prošlog vikenda, kada su ukrajinske snage u brzoj protuofenzivi odbacile rusku vojsku na području Harkiva. Rusi su ga koristili kao regionalno logističko središte. Nakon povlačenja, ostavili su velike količine streljiva i opreme. Ostavili su za sobom i pisma, otkriva Washington Post, koja pokazuju koliko su demoralizirani ruski vojnici na ratištima u Ukrajini. Novinari tog lista otkrivaju da su ukrajinski vojnici u jednoj obiteljskoj kući, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, pronašli 10 rukom pisanih pisama, datiranih 30. kolovoza, u kojima mole nadležne da ih puste kućama. U pismu koje potpisuje zapovjednik voda protuzračne obrane iz moskovske regije, piše da "odbija dovršiti svoju dužnost" zbog nedostatka godišnjeg odmora i iscrpljenosti. Drugi je tražio da bude pušten zbog pogoršanja zdravlja i nedobivanja medicinske skrbi. Treći se žali na "fizičku i moralnu iscrpljenost".

image

Uništene zgrade u Izjumu

Juan Barreto/Afp

Drugi su pisali tražeći odsustvo radi vjenčanja i rođenja djeteta, žaleći se da su ih dosad odbijali. Washington Post piše kako nisu uspjeli dobiti potvrdu autentičnosti pisama od neovisnih forenzičkih stručnjaka, no pisma su pronađena među hrpom odjeće i privatnih predmeta koje su ostavili za sobom ruski vojnici u bijegu. Ukrajinci su u ofenzivi povratili gotovo čitavu regiju oko Harkiva u roku od nekoliko dana. Rusi su ipak imali vremena skloniti najvažnije tragove. Nakon što su Ukrajinci započeli prodor prema Izjumu, Rusi su zapalili zgradu gradskog vijeća, gdje je sjedila proruska vlast. Digli su u zrak strateški važan most i zapalili dio napuštenog oružja. To su radili u takvoj brzini da je s druge strane mosta ostao dio ruskih vojnika, tvrde preživjeli iz Izjuma, koji su bili prisiljeni pretrčati preko oštećenog mosta kako bi se izvukli.

Nedugo prije nego što su Ukrajinci povratili grad, ruske su snage uvele 24-satni policijski sat i upadale u stanove građana, otimajući im odjeću iz ormara. Navodno su se ruski vojnici preoblačili u civilnu odjeću i bježali iz grada pješice i na biciklima, ispričali su mještani Izjuma.

image

Uništena škola u Izjumu

Juan Barreto/Afp

Čišćenje od mina

Novinari Washington Posta razgovarali su sa stanovnicama Izjuma Tanjom Lukianinkom (32) i njenom kćeri Henrietom, koje su se u srijedu pridružile povorci kroz centar grada, noseći ukrajinske zastave, u znak slavlja zbog oslobođenja. Ozarenih lica, slavili su pobjedu, noseći natpis "Volim Izjum"..

Henrieta je rekla kako je za vrijeme ruske okupacije čula priče o ljudima koji su ubijeni ili zatočeni u ruskim podrumima i podvrgnuti elektrošokovima. Rusi su namjeravali otvoriti škole u Izjumu, ali Tanja kaže kako nisu htjeli staviti imena svoje djece na popis. "Samo su pokušavali širiti propagandu".

Izjum je jako oštećen u granatiranju, centar grada sada izgleda apokaliptično, prenose novinari američkog lista. Gotovo svaka zgrada oko glavnog gradskog trga je oštećena, ako ne i uništena. Trgovine su opljačkane. Na izlogu jedne trgovine stoji natpis "Nema votke i piva". Netko je drugi dopisao znak "Z" na vrhu te poruke. Izvan grada još nije sigurno. Ukrajinske snage rade na čišćenju cesta od mina, uklanjaju oštećene tenkove i drugu vojnu opremu.

image

Posljedice ruske invazije u Izjumu

Juan Barreto/Afp

Stoltenberg: To nije početak kraja rata

U Kupjansku su male jedinice ukrajinskih vojnika osiguravale gotovo napušteni grad duhova. Grad na sjeveroistočnom željezničkom čvorištu djelomično su zauzele ukrajinske snage u subotu, čime su prekinute ruske linije opskrbe.

Policijska postaja, ranije pod okupacijom Rusa, naprasito je napuštena.

Serhij, sredovječni muškarac u tankoj jakni, žudio je za novostima. "Nema struje, nema telefona. Da je bilo struje, mogli smo barem gledati televiziju. Da je bilo telefona, mogli smo zvati rodbinu", rekao je.

Nakon tjedan dana brzog napredovanja na sjeveroistoku, ublažuju se očekivanja da bi ukrajinske snage mogle nastaviti tim tempom.

"Naravno da je izuzetno ohrabrujuće vidjeti da su ukrajinske oružane snage uspjele vratiti teritorij i napasti iza ruskih linija", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za radio BBC.

"Istovremeno, moramo znati da ovo nije početak kraja rata. Moramo biti spremni na duge staze", dodao je.

Putin se tek treba oglasiti o neuspjehu na bojnom polju koji su pretrpjele njegove snage ovog mjeseca. Ukrajinski dužnosnici kažu da je vraćeno 9.000 četvornih kilometara teritorija, otprilike veličine otoka Cipra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 05:27