POZIV NA PUČ U FRANCUSKOJ

Pismo 20 umirovljenih generala šokiralo naciju, Le Pen ih podržala: ‘Pridružite mi se u borbi!‘

Liderica Nacionalne fronte odmah se našla na udaru kritika nakon što je podržala pismo koje izgleda kao poziv na državni udar
Marine Le Pen
 Thomas Samson/Afp/Profimedia

Francuska čelnica krajnje desnice Marine Le Pen posipa se pepelom nakon što je otvoreno podržala umirovljene generale i časnike koji su takoreći pozivali na državni udar.

Krajnje desničarski tjednik Valeurs Actuelles prošli je tjedan objavilo kontroverznu kolumnu koju je potpisalo 20 umirovljenih generala, 80 bivših časnika i oko 900 vojnih dužnosnika. U kolumni pozivaju predsjednika Emmanuela Macrona da zaustavi zemlju koja u "rukama islamista tone u kaos i građanski rat".

Na inicijativu umirovljenog generala i urednika portala Place Armes, Jean-Pierrea Fabre-Bernadaca, potpisnici apela tvrde da je Francuska u "smrtnoj opasnosti" jer joj prijeti "islamizam i horda u predgrađima zemlje". Pozvali su vladu na uklanjanje opasnosti i upozorili da, ako se situacija pogorša, moglo doći do "intervencije naših aktivnih drugova".

Marine Le Pen ih podržala

U istim novinama u kojima je objavljen apel, Le Pen je objavila kolumnu u kojoj je podržala akciju umirovljenih generala i pozvala ih da joj se pridruže.

"Dragi generali, pridružite mi se u mojoj borbi za Francusku", napisala je predsjednička kandidatkinja, "Kao građanka i kao političarka, pretplaćujem se na vaše analize i dijelim vaše patnje."

No, čini se kako je nespretan poziv generalima da ju podrže, naišao na hladni prijem.

"U najmanju ruku, nespretno je pokrenuti izbornu operaciju vrbovanja", odgovorio je Fabre- Bernadac koji je optužio Le Pen za "potpuno nepoznavanje vojnog svijeta", prenosi Telegraph.

Nakon što se našla na udaru kritika, pokušala je sanirati štetu u intervjuu za radio FranceInfo.

"Molimo vas da primijenite zakon. To je ono što oni govore", rekla je Le Pen.

Zaštitno lice radikalne desnice u istom intervjuu je još porekla da su bivši generali pozivali na vojni puč i da ona ne zagovara ideju o slanju vojske u predgrađa.

Vagala riječi

Međutim, bilo je jasno da je Le Pen puno više vagala riječi u intervjuu za FranceInfo, svjesna kako joj je potrebna podrška umjerenijih birača ako namjerava dobiti većinu na sljedećim predsjedničkim izborima.

"Slažem se s procjenom časnika, ali njihovu zabrinutost treba riješiti politika, politički projekt koji su odobrili Francuzi u demokratskom okviru", istaknula je čelnica stranke Nacionalno okupljanje, koja je nedavno najavila da će se nakon ljeta povući iz stranke kako bi se mogla na izborima predstavljati sve Francuze.

Macronova vlada odbacila je apel uz objašnjenje da se radi o dijatribi gomile vojnih umirovljenika koji "predstavljaju samo sebe".

"Komentari gospođe Le Pen odražavaju ozbiljno neznanje o instituciji vojske, što je zabrinjavajuće za nekoga tko želi postati vrhovni zapovjednik", napisala je ministrica obrane Florence Parly, koja je zaprijetila sankcijama svim aktivnim pripadnicima vojske koji su potpisali pismo.

"Imajte na umu da se Marine Le Pen poigrava zbunjenošću koja joj odgovara: neodgovornu kolumnu objavljenu u Valeurs Actuellesu potpisuju samo umirovljeni vojnici koji više nemaju nikakvu funkciju u našoj vojsci i predstavljaju samo sebe", dodala je Parly.

Tko je među potpisnicima?

Među potpisnicima su među ostalima, Christian Piquemal, 80-godišnji bivši šef Legije stranaca, koji je lišen privilegija kao umirovljeni časnik zbog sudjelovanja na zabranjenom antimigrantskom skupu u Calaisu 2016. godine. Također, najmanje četvero osoba koji su potpisale apel redovito objavljuju ideje na stranicama teorije zavjere, dok nekoliko drugih izražava podršku krajnje desničarskim nacionalističkim skupinama.

Političari ljevice istaknuli su znakovitost objave apela – točno 60 godina nakon što su generali sa sjedištem u Alžiru pokušali svrgnuti predsjednika Charlesa De Gaullea dok su se borili za održavanje francuske vlasti u sjevernoafričkoj zemlji.

Predsjednik ljevičarske populističke stranke La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, rekao je na Twitteru da je pismo "zapanjujuća deklaracija vojnika" koji bahato pozivaju svoje "aktivne kolege da interveniraju protiv ljevičarskih islamista ". Dodao je da je poziv frakcije kažnjiv prema francuskom ustavu i da njegova stranka radi na poduzimanju pravnih mjera.

Zastupnica Narodne skupštine Clementine Autain izjavila je kako je pismo generala objavljeno 60 godina nakon alžirskog puča "apsolutno ozbiljno".

„Njegovi uvjeti rezoniraju mračnim ideološkim ozračjem. Ova ultradesničarska operacija i podrška Marine Le Pen otkrivaju opseg fašističke prijetnje ”, napisala je Autain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:37