TERORISTIČKA UROTA

Pismo koje razotkriva detalje pokušaja državnog udara u Njemačkoj: Konačna adresa - Moskva!

Prema riječima glavnog saveznog tužitelja, frankfurtski poduzetnik Reuß, koji se bavi trgovinom nekretninama, planirao je državni udar.

Njemačka policija u raciji usmjerenoj protiv desničarske grupe „Građani Reicha”

 Fricke/Afp/Profimedia/Fricke/afp/profimedia

Pismo je navodno bilo namijenjeno glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu. Heinrich Reuß je u studenom 2022. pismo trebao donijeti na sastanak s Nikolajem U. Nekoliko dana kasnije, Reuß je uhićen u raciji usmjerenoj protiv desničarske grupe „Građani Reicha" (Reichsbürger), koji su planirali državni udar, piše Deutsche Welle.

Prema optužnici, Reuß je navodno tražio kooperaciju s Ruskom Federacijom. Nikolaj U. je pismo trebao dalje proslijediti Peskovu. No, nije jasno je li Peskov i zaprimio to pismo.

Prema riječima glavnog saveznog tužitelja, frankfurtski poduzetnik Reuß, koji se bavi trgovinom nekretninama, planirao je državni udar. Pored njega, na višim regionalnim sudovima u Frankfurtu na Majni, Münchenu i Stuttgartu optuženo je još 26 osoba. U toku su istrage i protiv još oko 40 drugih navodnih terorista. Početak prvog sudskog procesa planiran je za svibanj. Reuß je optužen kao predvodnik terorističke grupe. Građani Reicha negiraju postojanje Savezne Republike Njemačke i fundamentalno odbacuju slobodni, demokratski ustavni poredak ove zemlje.

Intenzivna nastojanja za uspostavu kontakta s Rusijom

Osumnjičeni zavjerenici su se nadali da će Rusija pružiti podršku njihovim planovima za svrgavanje aktualne vlasti u Berlinu. Sastanak s navodnim pismonošom Nikolajem U. još je jedan primjer nastojanja ove grupe da stupi u kontakt s ruskim vlastima. Prema istraživanju javnog servisa MDR, ovi napori su bili intenzivniji nego što je to do sada bilo poznato.

Nikolaj U. je 37-godišnjak, koji je povremeno živio u Hamburgu. Ukrajinske vlasti ga, između ostalog, optužuju za "suradnju s proruskim terorističkim organizacijama" i "sudjelovanje u ruskim propagandnim aktivnostima usmjerenim protiv Ukrajine". Na novinarske zahtjeve da se očituje, on nije odgovorio.

Trgovac nekretninama Reuß se također, navodno, u Bratislavi susreo s ruskim kontaktnim osobama. On je u veljači 2022., prema saznanjima MDR-a, zajedno s Rüdigerom v. P. boravio u glavnom gradu Slovačke. A i Rüdigera v. P. je Savezno tužiteljstvo optužilo zbog sumnje da je bio jedan od vođa grupe. U jednom od chatova sa svojom sestrom, bivši časnik Bundeswehra je sastanak u Bratislavi, kako se navodi, opisao kao "tajne razgovore".

Pored toga, na Reußovom računaru pronađeni su brojni dokumenti s tabelama. Jedna od kolumna je nosila naslov „Suradnja Njemačkog Reicha/Slovačke/Ruske Federacije”. Pored toga, pronađen je i dokument naslovljen “Bratislava22.docx”. Odvjetnici poduzetnika iz Frankfurta nisu reagirali na niz detaljnih pitanja. Rüdiger v. P. je, prema podacima Saveznog tužiteljstva, navodno bio na čelu vojnog ogranka grupe. Ni njegovi odvjetnici nisu reagirali na zahtjeve za komentar.

I Reußova navodna partnerica, Vitalija B., također je optužena za podržavanje terorističke organizacije. Između ostalog, navodi se da je ruska državljanka sudjelovala u nabavci 14 satelitskih telefona, piše Deutsche Welle.

image

Njemačka antiteroristička jedinica

Joerg Huettenhoelscher/Alamy/Alamy/Profimedia/Joerg Huettenhoelscher/alamy/alamy/profimedia

Sastanak u Generalnom konzulatu Rusije u Leipzigu?

Prema istraživanju MDR-a, optužnica protiv nje pokazuje da je navodno bila u kontaktu s ruskim "spavačima". S jednim od njih se, navodno, susrela 3. lipnja 2022. u Generalnom konzulatu Rusije u Leipzigu. Reuß je, kako se još navodi, odbio sudjelovati u tom putovanju, koje je bilo organizirano na brzinu.

Vitalija B. je u Njemačku došla 2002. godine i na Sveučilištu u Heidelbergu je studirala povijest umjetnosti. Prema istraživanju MDR-a, ona je u razgovoru s istražnim organima tvrdila da ju je Reuß angažirao kao stručnjakinju za umjetnost. Međutim, postoji sumnja da je ona igrala važnu ulogu u grupi. U jednoj chat-poruci iz veljače 2022., Reuß joj je, navodno, napisao da bi, nakon planiranog puča, trebala voditi "Ruski odjel". Na tu njegovu poruku, ona je, navodi se, reagirala emojijem u obliku srca.

Prema informacijama do kojih je došao MDR, njih dvoje su nekoliko puta bili zajedno u Generalnom konzulatu Rusije u Leipzigu. Reuß i Vitalija B. su navodno bili tamo i 13. lipnja 2022. Službeni razlog: izložba porculana. Savezni tužitelj pak smatra da ta tvrdnja nije istinita.

Prema istraživanjima MDR-a, zabilješka Savezne inozemne obavještajne službe (BND) uvrštena je u optužnicu protiv Vitalije B. Prema njoj, informacije BND-a o tadašnjem generalnom konzulu Dronovu i Vitaliji B. upućuju na to da je razgovor u Leipzigu morao biti vezan uz podršku Ruske Federacije Reußovoj grupi.

BND je na upit MDR-a odgovorio: "Savezna obavještajna služba u pravilu ne komentira javno predmete koje se tiču ​​bilo kakvih saznanja ili aktivnosti obavještajnih službi. Time nije data izjava o tome jesu li činjenice točne ili ne." Rusko veleposlanstvo u Berlinu je priopćilo: "Veleposlanstvo nema informacije o tome." Odvjetnica Vitalije B. nije reagirala na pitanja novinara.

I odvjetnici optužene Johanne F.-J. iz Okruga Bodensee ignorirali su pitanja novinara. Bivša kandidatkinja za Bundestag stranke "Die Basis” navodno je trebala u Reußovoj vladi preuzeti ulogu ministrice obitelji, a uhićena je u svibnju prošle godine.

Vjerojatni susret s generalnim konzulom

Također se navodi da je ona tražila kontakte s ruskim vladinim službama i da se obratila sada zatvorenom Generalnom konzulatu Rusije u Frankfurtu na Majni. Sastanak s tadašnjim generalnim konzulom Ivanom Koutlevom navodno je tamo i održan sredinom studenog 2022. Potom se navodi da se još dva puta sastala s Koutlevom početkom prosinca, nekoliko dana prije racije u dva hotela u Baden-Badenu.

U odgovoru na upit MDR-a, Veleposlanstvo Ruske Federacije je priopćilo: "Ruski diplomatski predstavnici se ne miješaju u unutarnja politička pitanja suverenih država i ne sudjeluju u nezakonitim radnjama koje imaju za cilj destabilizaciju situacije u zemlji boravka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:38