VRIJEDAN ARTEFAKT

Pištolj kojim je ubijen poznati odmetnik Billy the Kid prodan za šest milijuna dolara

Pištolj je došao iz kolekcije teksaškog para Jima i Therese Earle, koji su 50 godina gomilali vatreno oružje Divljeg zapada
Pištolj kojim je ubijen Billy Kid
 Bonhams/mega/The Mega Agency/Profimedia

Pištolj kojim je ubijen odmetnik američkog Divljeg zapada Billy Kida prodan je za više od šest milijuna dolara na aukciji u petak u Los Angelesu, što je dvostruko više od procjene prije prodaje.

Aukcionarska kuća Bonhams izvijestila je da je coltov revolver kojim je šerif Pat Garrett 1881. ubio Billyja Kida telefonom kupila osoba koja je htjela ostati anonimna.

U Bonhamsu, koji je pištolj opisao kao "najznačajnije blago rane povijesti Divljeg zapada", kažu je da je cijena od 6,03 milijuna dolara svjetski rekord za neko vatreno oružje. Očekivalo se da će postići cijenu od dva do tri milijuna dolara, prenosi Reuters.

Billy the Kid bio je tražen čovjek u Arizoni i Novom Meksiku, nakon što je ubio osam muškaraca. Nakon višemjesečne potjere, Garrett mu je ušao u trag kod ranča u Fort Sumneru u Novom Meksiku i ubio ga 14. srpnja 1881. Billy the Kid imao je 21 godinu.

Priča o odmetniku iz 19. stoljeća bilježi se u pop kulturi gotovo 100 godina, uključujući filmove poput "Pat Garrett i Billy the Kid" i "Young Guns".

Pištolj je došao iz kolekcije teksaškog para Jima i Therese Earle, koji su oko 50 godina gomilali vatreno oružje i druge artefakte s Divljeg zapada. Jim Earle umro je 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 01:14