MAJKA UBIJENE REEVE

‘Pistoriusu sam odlučila oprostiti jer neću preživjeti budem li se držala svog bijesa‘

Nakon što bude pušten, Oscara Pistoriusa nadzirat će vlasti dok mu službeno ne istekne kazna ‘kao i svim ostalim uvjetno puštenima‘

Oscar Pistorius 

 Marco Longari/AFP

Nakon što je odbor za uvjetni otpust odredio puštanje na slobodu bivše južnoafričke paraolimpijske zvijezde Oscara Pistoriusa 5. siječnja iduće godine iz zatvora gdje je zatočen od 2014. zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp, o cijelom slučaju oglasila se i majka nesretne djevojke pred kojom je bila svijetla budućnost.

Naime, June Steenkamp odlučila je neprisustvovati saslušanju za uvjetni otpust u zatvoru Atteridgeville u blizini Pretorije rekavši: "Jednostavno ne mogu skupiti energiju da se ponovno suočim s njim u ovoj fazi". Njezin suprug i Reevin otac, Barry, umro je ranije ove godine, a June je rekla da je ubojstvo njihove kćeri za oboje bio golem pritisak.

Otac umro slomljena srca

"Moj dragi Barry napustio je ovaj svijet potpuno razoren mišlju da nije uspio zaštititi svoju kćer. Nema sumnje da je umro od slomljena srca", stoji u izjavi June Steenkamp.

Barry Steenkamp susreo se s Oscarom Pistoriusom licem u lice prošle godine kao dio procesa rehabilitacije.

image

Oscar Pistorius

Liu Jin/AFP

June Steenkamp kaže da iako ne vjeruje da je ubojica njezine kćeri pokazao kajanje, ona mu je ipak odlučila oprostiti "još davno jer sam sasvim sigurno znala da neću moći preživjeti ako se budem morala držati svog bijesa", zaključila je očajna majka.

Bivši paraolimpijski prvak Oscar Pistorius bit će pušten iz zatvora na uvjetnu slobodu gotovo 11 godina nakon što je ubio svoju 29-godišnju djevojku Reeve Steenkamp u koju je pucao više puta kroz vrata kupaonice na Valentinovo 2013., tvrdeći poslije da ju je zamijenio za provalnika u njihovoj kući u Pretoriji.

Ima 37 godina

Pistoriusa, koji sad ima 37 godina, južnoafrički je sud 2016. osudio na 13 godina i pet mjeseci zatvora, no odbor za uvjetni otpust odredio je njegovo puštanje na slobodu za 5. siječnja 2024. godine. Nakon što bude pušten, Pistoriusa će nadzirati vlasti dok mu službeno ne istekne kazna "kao i svim ostalim uvjetno puštenima", priopćio je u petak Odjel za zatvorske službe.

Ako se u tom vremenu želi preseliti ili zaposliti, morat će obavijestiti svog službenika za uvjetni otpust. Pistorius će također morati pohađati terapije, tvrdi glasnogovornik obitelji Steenkamp.

U pismu koje je pročitano povjerenstvu za uvjetni otpust tijekom saslušanja u petak, majka Reeve Steenkamp navela je da se ne protivi njegovu puštanju na slobodu, ali se pita jesu li Pistoriusovi "veliki problemi s bijesom" doista riješeni u zatvoru. Dodala je da će biti "zabrinuta za sigurnost svake žene" koja ubuduće dođe u kontakt s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:18