RKS ILI KM?

Pitanje tablica moglo bi opet zakuhati situaciju na Kosovu, Srbi na sjeveru dijele letke: ‘Nema predaje‘

Srbija je jučer prekinula praksu izdavanja propusnica državljanima Kosova koji prelaze granicu, a Priština nije uvela protumjeru

Kosovo

 Sasa Djordjevic/Afp

Srbija je u srijedu u ponoć prestala s praksom izdavanja posebnih propusnica državljanima Kosova koji prelaze granicu, a sukladno dogovoru u Bruxellesu, Kosovo nije uvelo mjere izdavanja posebnih propusnica državljanima Srbije za ulazak na teritorij Kosova, uključujući i one koji žive na Kosovu. Time je uspješno počela provedba važnog kompromisa između Kosova i Srbije, koji je uspjela postići Europska unija uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Mediji na Kosovu, i oni na albanskom i oni na srpskom jeziku, javljaju kako se granica sada prelazi lakše nego prije i da je ovaj dogovor doista olakšao slobodu kretanja građanima. I u Bruxellesu su sretni zbog početka primjene ovog sporazuma jer je postojao strah da bi 1. rujna, kada je Kosovo namjeravalo početi provoditi odluku o reciprocitetu prema Srbiji, moglo doći do sukoba i tenzija, pogotovo na sjeveru Kosova.

Srbija je uz granicu postavila plakat s takozvanim "disclaimerom", na kojem piše da priznavanjem isprava izdanih na Kosovu ne znači da Srbija priznaje neovisnost Kosova.

Međutim, vlada Republike Kosovo usvojila je još jednu mjeru, čija je primjena počela u četvrtak - onu o registarskim tablicama - koja će sada biti glavni izazov i za Srbiju i za EU jer će se dijalogom u Bruxellesu pokušati pronaći neko rješenje prihvatljivo za sve strane.

Kosovska vlada je postavila rok za postavljanje novih registarskih tablica. U sljedeća dva mjeseca, dakle do 1. studenog, svi građani s oznakama Srbije ili stare Kosovske moraju zamijeniti novim registarskim tablicama Republike Kosova. Nakon toga kosovske će vlasti, kako je najavljeno, zaplijeniti vozila koja će imati ilegalne tablice. Trenutačno na Kosovu postoje tri vrste tablica.

One s oznakom RKS (Republika Kosovo), koje trebale bi biti jedine, zatim stare, s oznakom KS (Kosovo) i one bez državnih oznaka, koje su se izdavale prije proglašenja neovisnosti Kosova, dok je ova država bila pod upravom UN-nove misije UNMIK. Još uvijek na sjevernom dijelu Kosova postoje registarske tablice koje izdaje Republika Srbija, i to s oznakama gradova na Kosovu - njih kosovska vlada smatra ilegalnima te će vozila s tim oznakama nakon isteka roka od dva mjeseca za registraciju zaplijeniti.

Na sjeveru Kosova su dijelili letke kojima pozivaju građane da ne mijenjaju registarske tablice. "Nema predaje - KM tablice ostaju", prema pisanju srpskih medija stajalo je u tim lecima.

U isto vrijeme, premijer Kosova Albin Kurti je na srpskom jeziku pozvao kosovske Srbe da u predviđenom roku, uz financijske olakšice, zamijene tablice i time daju doprinos slobodi kretanja za sve građane na Kosovu. Rekao je da je trenutačno manje od dva posto vozila s tablicama koje se moraju zamijeniti.

Kurti je pozvao kosovske Srbe i da se zamjenom registarskih tablica riješe "nasljeđa Miloševićeva režima", naglasivši da su tablice koje Srbija izdaje s oznakama gradova na Kosovu upravo ostavština iz doba Miloševićeve vladavine.

U EU žele rješenje ovog pitanja što je prije moguće jer u suprotnom ponovno može doći do tenzija kada istekne rok za zamjenu, s obzirom na to da je očito da barem dio kosovskih Srba neće pristati na promjenu tablica, a i Beograd daje naslutiti da će učiniti sve kako se tablice ne bi promijenile.

EU napominje da jedino Kosovo ima pravo izdavati registarske tablice na svom teritoriju i pokušavaju pronaći kompromis nekim "europskim idejama", bez pojašnjenja koje bi to ideje mogle biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:58