ODOBRIO STATE DEPARTMENT

PITATE SE KOLIKO KOŠTAJU NAJMODERNIJI BORBENI AVIONI KOJE SE MOŽE KUPITI? Poljaci će od Amerikanaca kupiti 32 komada, iznos je doista pozamašan

 
F-35A Lightning II
 Profimedia, Press Association

Američki State Department u utorak je odobrio prodaju novih borbenih aviona F-35 Poljskoj, piše Washington Post.

Prema predloženoj narudžbi, Poljaci bi za 32 F35-ice, koje slove za najmodernije borbene avione na svijetu, platili 6,5 milijardi dolara. Riječ je o svakako pozamašnom iznosu, ali koji nije toliko neočekivan kad se uzme u obzir činjenica da se kupuju borbeni avioni pete generacije, uz koje dolazi i paket oružja, opreme i obuka za pilote i prateće osoblje. Osim toga, cijeli posao mogao bi sadržavati i velikodušni offset program od strane Amerikanaca.

Poljaci će vrlo vjerojatno kupiti F-35A varijantu aviona (čija je cijena po "golom" avionu 89,2 milijuna dolara), a portal Defense News navodi kako je konačna cifra od 6,5 milijardi dolara za cijeli posao podložna promjenama tijekom pregovora dvije države.

Sljedeći korak u kompliciranom poslu je odobrenje američkog Kongresa, koje se očekuje uskoro.

- Predložena prodaja F-35-ica će ojačat će obrambene mogućnosti Poljske kako bi spriječili bilo kakvu agresiju u regiji i osigurali interoperabilnost s američkim snagama - stoji u priopćenju američke Agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju.

Poljska je zahtjev za kupnjom F-35 borbenih aviona poslala još u svibnju, s ciljem da zamijene zastarjelu flotu MiG-ova 29 i Suhoja SU-22. Taj posao je inače samo dio velike modernizacije poljskih oružanih snaga u koju će država do 2026. godine uložiti čak 47 milijardi dolara.

Kad su u pitanju detalji kupnje F-35-ica zna se da je u to uključen i cijeli niz oružja i prateće opreme, a Varšava i Washington još trebaju dogovoriti obujam i oblik offseta. Malo konkretniju izjavu o industrijskoj suradnji dao je Greg Ulmer, potpredsjednik tvrtke Lockheed Martin, koja je proizvođač novih borbenih aviona.

- Poljske kompanije mogle bi proizvoditi dijelove ne samo za svoje avione, nego i za one koje će kupiti druge države, poput SAD-a i Japana - rekao je Ulmer.

Inače, razvoj F-35 aviona kasnio je godinama, dosad je u program utrošeno više od 400 milijardi dolara (razvoj plus proizvodnja i ostali troškovi), a problemi sa samim zrakoplovima bili su nebrojeni i sigurno će se još rješavati u hodu.

No, zato narudžbe pršte sa svih strana svijeta, naročito od američkih saveznika koji žele novi borbeni avion pete generacije, trenutno jedini takav koji se može kupiti na tržištu. Naime, F-22 Raptor je zabranjen za prodaju i više se ne proizvodi, kineski Chengdu J-20 zasad je namijenjen samo domaćim zračnim snagama, a ruski Su-57 je i dalje u fazi razvoja.

Tako su F-35A naručili, a neki već i kupili, redom: Australija, Belgija, Danska, Izrael, Italija, Japan, Nizozemska, Norveška, Južna Koreja, Turska (u međuvremenu je američki Kongres zabranio da im se avioni prodaju) i SAD, uz napomenu da Velika Britanija kupuje samo F-35B (138 komada). Uz tih 12 država još ih nekoliko razmišlja o nabavi F-35, poput Kanade, Singapura, Švicarske i Finske. Kada se računaju sve narudžbe, potpisane i potencijalne, za svaki model F-35-ica i svaku državu koja ih kupuje, Lockheed Martin bi u za njih idealnom scenariju mogao napraviti i prodati gotovo 3500 ovih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:57