TEŠKA BORBA

Pjevačica i mlada majka iznenada je smršavjela, ubrzo je doznala strašnu istinu: ‘A rekli su da je urinarna infekcija...‘

Shannon koristi TikTok kako bi opovrgnula zabludu da mlade osobe nisu vjerojatni kandidati za rak
 /-/instar Images/profimedia

Mlada majka iz Škotske progovorila je o svojoj borbi s rijetkim oblikom raka jajnika nakon što su liječnici prije četiri godine zamijenili njezine simptome s infekcijom mokraćnog sustava.

Pjevačica Shannon Maya Lamb (25) iz Dundeeja počela je osjećati nesnosne grčeve u trbuhu i gubiti na težini tijekom pandemije u 2020. godini, ali pretpostavljala je da se zarazila koronom, sve dok nije osjetila veliku kvržicu u želucu. Odjurila je u bolnicu, gdje su ju poslali kući s antibioticima.

- Moji simptomi su bili nadutost, znojenje tijekom noći, bolovi u zglobovima, mučnina, bolovi pri mokrenju, prorijeđena kosa, migrene, groznica i ozbiljan gubitak težine. Izgubila sam više od 12 kilograma u samo nekoliko tjedana. Međutim, moj najzabrinjavajući simptom bila je vrlo primjetna masa koja mi je stršila s lijeve strane trbuha. Bila je ogromna, dugačka najmanje 13 centimetara - rekla je.

Njeno prvo iskustvo u bolnici bilo je tragično - izmorena bolovima, malaksala i s trbuhom koji je bio toliko nadut da se činilo kao da je u kasnoj trudnoći, čekala je u redu na parkiralištu dva sata. Kad je ušla unutra, molila je liječnika da opipa tvrdu kvržicu na trbuhu, opisujući svoje simptome i drastičan gubitak težine.

- Liječnici su požurili kroz konzultacije i rekli mi da imam urinarnu infekciju. Dali su mi lijekove protiv bolova i antibiotike. Nisu ni razmišljali o daljnjem pregledu kvržice i odbacili su moju zabrinutost. Sestre su mi se čak smijale kad sam hodala pogrbljena, držeći trbuh u teškim bolovima - prisjetila se.

Dok je bila kod kuće, Shannonini simptomi su se pojačavali. Prošlo je četiri tjedna dok se nije odlučila posavjetovati s lokalnim liječnikom opće prakse, koji ju je, u roku od nekoliko minuta nakon konzultacije, hitno uputio na transvaginalni i ultrazvučni pregled. Pronašli su veliku masu u Shannoninom lijevom jajniku.

U roku od nekoliko dana imala je operaciju uklanjanja zahvaćenog jajnika i jajovoda. Tri tjedna nakon izlaska iz bolnice, Shannon je saznala svoju dijagnozu - tumor zametnih stanica jajnika. Poznati po brzom rastu i brzom širenju, ovi agresivni tumori obično pogađaju osobe u dobi od 20 godina i mlađe. Srećom za Shannon, tumor je bio u samo jednom jajniku i u ranoj fazi (klasificiran kao stadij 1A).

- Bilo je takvo olakšanje čuti da se nije proširio. Da sam prihvatila početnu dijagnozu, sumnjam da bi ishod bio jednako dobar. Odlučila sam vjerovati da je rak u remisiji i ne živjeti u stalnom strahu da će se vratiti - govori odlučno.

U listopadu 2021. godine Shannonin život krenuo je na bolje kad se zaručila i zatrudnjela s prvim djetetom. Radost para bila je kratkog vijeka jer su na njen rođendan saznali da je Shannon imala spontani pobačaj, a godinu dana kasnije dobili su vijesti da se rak vratio, ovaj put u agresivnijem i brzo rastućem obliku.

image
-/Instar Images/Profimedia/-/instar Images/profimedia

- U ožujku 2022. godine osjećala sam se loše, slabog daha i umorno. Otišla sam kod liječnika opće prakse i uputili su me na CT. U to vrijeme sam mislila da imam infekciju prsnog koša, ali bila sam u krivu. Rezultati su pokazali da imam pet tumora na desnom plućnom krilu. Onkolog me nazvao i pitao kad mi je bila zadnja menstruacija jer mi je HCG bio povišen. Kad sam stigla kući, saznala sam da sam bila tri tjedna trudna - rekla je.

U 16. tjednu trudnoće, Shannon je imala operaciju pluća radi uklanjanja tumora. Tada su liječnici otkrili da ima rak u četvrtom stadiju i da se proširio na više mjesta.

- Rak mi je ogolio mnogo toga, moj osjećaj vlastite vrijednosti, moju radost, čak i moju kosu. Bilo je trenutaka kada bih se jednostavno srušila, pitajući se: “Zašto mi se ovo dogodilo?” Ipak, pomisao da ću postati mama dala mi je snagu - objašnjava Shannon.

Prvu kemoterapiju prošla je tijekom 31. tjedna trudnoće, nakon koje se teško kretala i disala. Tjedan kasnije, liječnici su joj rekli da je beba prestala rasti i da ju odmah moraju poroditi kako bi ju spasili. Bila je podvrgnuta carskom rezu i rodila zdravo dijete u studenom 2022. godine, dječačića po imenu Hunter.

Četiri dana nakon poroda, započela je sljedeći krug od 12 kemoterapija. Nastavlja se hrabro suočavati sa svojom bolešću, koja je sada metastazirala na njezinu kralježnicu, zdjelicu i limfne čvorove, uz značajnu masu veličine pet centimetara kod desnog bubrega. Kemoterapija je rezultirala oštećenjem živaca koji su zahvatili njezina stopala, noge, šake i ruke.

Prošle godine u Londonu je prošla dvije transplantacije matičnih stanica. Oba puta je dobila sepsu i zarazu bakterijom e-coli, što je rezultiralo četverotjednim boravkom u bolnici. Sada je u razdoblju iščekivanja, čekajući rezultate najnovijeg tretmana. Motivirana podrškom svojih voljenih, Shannon je odlučila podijeliti svoje iskustvo na TikToku.

image
-/Instar Images/Profimedia/-/instar Images/profimedia

- Nadahnuta mojom dragom prijateljicom Jordannom, koja je bila veliki zagovornik dijeljenja moje borbe s rakom na TikToku, želim koristiti ovu platformu kako bih došla do drugih i pomogla im. Jordannina nedavna smrt duboko je utjecala na mene jer je bila moja bliska prijateljica i značajan izvor podrške - rekla je.

Shannon također koristi TikTok kako bi opovrgnula zabludu da mlade osobe nisu vjerojatni kandidati za rak, osobito rak jajnika.

- Od ključne je važnosti osporiti takve pretpostavke i zagovarati temeljita testiranja bez obzira na dob. Rano otkrivanje jednostavnim pregledima, kao što su krvne pretrage markera tumora, može spasiti nečiji život - upozorava mlada majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:31