PROSVJED

PJEVAČICA POKRENULA NEOBIČAN POKRET 'Nećemo rađati djecu dok političari ne zaustave klimatske promjene'

Sutra će tisuće srednjoškolaca diljem Europe, a prvi put u Hrvatskoj, izaći na ulice u znak prosvjeda protiv nedovoljne odlučnosti svjetske politike da zaustavi klimatske promjene koje prijete uništenju čovječanstva. Britanka Blythe Pepino odlučila se na radikalniji korak: poručila je da neće rađati djecu.

Aktivistica

Osnovala je skupinu BirthStrike (Štrajk rađanja), kojoj se u samo dva tjedna pridružilo 140 ljudi, većinom britanskih djevojaka odlučnih da neće imati djecu zbog ozbiljnosti ekološke krize i “civilizacijskog kolapsa”, prenosi The Guardian.

Blythe Pepino (33) je bivša pjevačica elektronskog benda Vaults, koji je snimio album za Virgin EMI. Kao aktivistica skupine Extinction Rebellion (Pobuna izumiranju) osvijestila je ozbiljnost klimatskih promjena, a na radikalan potez odlučila se nakon što je 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg pokrenula prosvjed srednjoškolaca. “Što će nam škola ako sutra više ne bude svijeta”, poručuju učenici.

Blythe Pepino odlazi korak dalje: ona i njezini istomišljenici ne žele rađati djecu kako bi poslali snažnu poruku o opasnosti klimatskih promjena, a onda i zato što svako dijete povećava količinu štetnih plinova. Blythe je već dvije godine u ozbiljnoj vezi i odluka da neće imati djecu za nju je iznimno teška. Puno je razgovarala sa svojim dečkom Joshuom, a na djelovanje ju je potaknula nova zvijezda američke politike, zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez, koja je nedavno kritizirala pasivnost političara.

“To navodi mlade ljude da postave legitimno pitanje: je li u redu imati djecu?” poručila je njujorška demokratkinja. Tako je Blythe Pepino odlučila privatno pretvoriti u političko i upotrijebiti maternicu kao političko oružje. Poručuje da im nije cilj osuđivati ljude koji imaju djecu ili ih žele, nego proširiti informaciju o dramatičnosti trenutka. Studije pokazuju da ni drastično ograničenje rađanja u čitavom svijetu ne bi značajno smanjilo svjetsku populaciju do 2100., a time ni emisiju štetnih plinova. “Ni s drakonskim mjerama, ne možemo se spasiti. Moramo promijeniti svoj način života”, poručuje Pepino.

Katastrofa

Mnogi članovi skupine sudjelovali su prošle subote u prosvjedu ekoloških aktivista koji su prolili crvenu boju pred Downing Streetom, rezidencijom britanske premijerke, što je trebalo simbolizirati smrt djece zbog klimatskih promjena. Nismo nikada trebali doći u situaciju da se istinski bojimo donijeti novi život na svijet, kaže 23-godišnja aktivistica Hannah Scott. “Mi jurimo prema katastrofi, užasnuta sam kad pomislim s čime bi moja kći mogla biti suočena u mojim godinama”, kaže Alice Brown, jedna od članica BirthStrikea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:07