ŽIVOT NA SJEVERU

Plaća se u rubljima, lete ruski helikopteri, vijori se zastava NR Doneck... Ovo je mjesto u zemlji članici NATO-a!

Gotovo svi stanovnici Barentsburga zaposlenici su ruske državne kompanije Arktikugol

Ruski rudarski grad Barentsburg

 Martin Zwick/Biosphoto Via Afp

Barentsburg je ruska rudarska kolonija u norveškom arhipelagu Svalbard, usred Arktičkog oceana. Zidove zgrada ukrašavaju murali iz sovjetske ere, lokalni pub naplaćuje u rubljima, grad se još diči Lenjinovom bistom. Dvadesetih godina prošlog stoljeća Danci su osnovali naselje i podignuli rudnik, a 1932. koncesiju prepustili Sovjetskom Savezu.

Prema sporazumu iz 1920., norveška vlada ima "puni i apsolutni suverenitet" nad Svalbardom u zamjenu za jednaka prava građanima zemalja potpisnica, uključujući Rusiju. Gotovo svih 400 stanovnika su Rusi ili Ukrajinci. Barentsburg ima norveški poštanski broj, telefonski brojevi počinju norveškim pozivnim brojem. No, "Dobro došli u Barentsburg" ispisano je na ulazu u luku velikim bijelim slovima na ruskom, a ruske zastave vijore se na zgradama, navodi britanski Guardian.

Život u gradiću drastično se promijenio od ruske invazije na Ukrajinu. Donedavno su stanovnici Barentsburga imali dobre i srdačne odnose s norveškim arktičkim susjedima, međusobno su gostovali orkestri i dječji zborovi, održavala su se šahovska i druga natjecanja. Ruski generalni konzul u Barentsburgu Andrej Čemerilo je ove godine 9. svibnja, kad Rusija slavi pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom, predvodio paradu desetaka vozila i helikoptera s ruskim zastavama. U napuštenom rudarskom naselju iz sovjetskog doba istaknuta je zastava "Narodne Republike Doneck".

image

Lenjinova bista

Dominique Faget/Afp

U srpnju su Rusi u povodu Dana mornarice paradirali malom flotilom brodova u norveškim vodama, nabraja reporter Guardiana. Ruske vlasti odbacuju kritike da je riječ o demonstraciji moći na terenu članice NATO-a: tvrde da su to obične, već tradicionalne svečanosti. No, Terje Aunevik, šef Kluba zastupnika norveške Liberalne stranke u lokalnom parlamentu, ističe da se 9. svibnja u Barentsburgu dosad obilježavao u sasvim drugom, prijateljskom tonu, s pučkom proslavom, govorima i glazbom. Paradu sa zastavama i helikopterima, ističe, nije vidio u 25 godina koliko tamo živi.

Dosad povezane zajednice, rusko-ukrajinska i norveška, jako su se udaljile. Službena regionalna turistička zajednica, Visit Svalbard, više ne promovira putovanja ni u jedno od ruskih naselja, a većina norveških turističkih operatera u potpunosti je prestala voditi tamo turiste. Onima koji ipak žele otići u Barentsburg, stanovnici Longyearbyena obično savjetuju da isključe telefone i prijenosna računala - kako bi izbjegli mogući ruski nadzor, prenosi Ronny Brunvoll, direktor Visit Svalbarda.

Gotovo svi stanovnici Barentsburga zaposlenici su ruske državne kompanije Arktikugol. Od početka ruske invazije na Ukrajinu Barentsburg su napustili mnogi Ukrajinci, ali i Rusi. Otišli su na kopno, u Europu ili u norveški Longyearbyen. Tamo se skrasio i Ukrajinac Ivan Veličenko (36). Radio je u ruskom turističkom uredu u Barentsburgu, ali je otišao zbog pritisaka nakon što je sudjelovao u demonstracijama zbog trovanja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

Otad je Veličenko pomogao mnogim Ukrajincima da napuste Barentsburg i zatraže azil u Europi. Nakon izbijanja rata mnogi su počeli odlaziti jer nisu mogli izdržati, ističe on. U Barentsburgu je ostalo još nešto Ukrajinaca, najvjerojatnije proruski orijentiranih. Naime, velik broj rudara stigao je u Barentsburg iz Luhanska i Donecka, koje je Rusija samovoljno pripojila prošle godine.

image

Znak upozorenja zbog polarnih medvjeda

Jonathan Nackstrand/Afp

Andrian Vlahov, socijalni antropolog iz Moskve koji je godinama proučavao stanovništvo Barentsburga, kaže da su od 2014., kada je Rusija anektirala Krim, mnogi stanovnici - i Ukrajinci i Rusi - morali birati između toga hoće li izraziti svoj stav ili zadržati posao.

Guardian navodi kako se čini da Norveška poduzima korake kako bi ojačala kontrolu nad arhipelagom. Očito je da se sve više ide prema različitim vrstama kontrole kako bi se prostor učinio "više norveškim", kaže Dina Brode-Roger, znanstvenica sa sveučilišta Leuven. Velik novac norveška vlada ulaže da bi omogućila život ljudi u arktičkom arhipelagu.

Vlada bi na proljeće trebala objaviti novi desetogodišnji plan za regiju: vjerojatno će budućnost ruske kolonije u Svalbardu biti usmjerena na turizam, a ne na rudarstvo, dok će za vladu u Oslu naglasak biti na povećanju udjela norveškog stanovništva Svalbarda, a time i na smanjenju ruskog utjecaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:52