ŠUMADINCI U RATU

PLAĆENICI IZ SRBIJE RATUJU PROTIV BAŠARA U SIRIJI Plaćaju ih 5.000 eura, a neki su čak i prešli na islam

Iz Srbije je na ratište u Siriju otišlo tridesetak ljudi, uglavnom iz Novog Pazara, ali i jedna skupina muslimana iz naselja Ledina u Novom Beogradu, te skupina konvertita iz Šumadije
In this Wednesday, Dec. 5, 2012 photo, a Free Syrian Army fighter aims his weapon during heavy clashes with government forces in Aleppo, Syria. (AP Photo/Narciso Contreras)
 AP

Kako pišu srbijanski mediji, u građanskom ratu u Siriji , uglavnom na strani oporbenih antibašarovskih snaga, ratuju kao plaćenici čak 60 državljana Srbije , uglavnom Sandžaklija, ali i skupina preobraćenika iz središnje srpske regije Šumadije.

Pozivajući se na izvore iz srbijanskih tajnih službi, Blic piše kako su plaćenici uglavnom muslimani vehabije, a da među njima ima i nekoliko Srba koji su s pravoslavlja prešli na islam.

U Siriji je angažirano nekoliko tisuća stranih boraca, iz više desetaka država koji uglavnom ratuju na strani pobunjenika, a iz zemlja bivše Jugoslavije ih je i oko stotinjak, dok iz Srbije je na ratište u Siriju otišlo tridesetak ljudi, uglavnom iz Novog Pazara, ali i jedna skupina muslimana iz naselja Ledina u Novom Beogradu, te skupina konvertita iz Šumadije. Ostalih 30-tak srbijanskih pobunjenika stiglo je iz inozemstva.

Kako navode sugovornici beogradskih medija, svi su u Siriju otišli preko Turske, a plaća im je oko 5 tisuća eura mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:43