ESKALACIJA

PLAN IZRAELSKOG PREMIJERA MOGAO BI ZAPOČETI NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU? Arapske države: 'To je agresija koja bi uništila sve šanse za mir'

 Profimedia, ddp USA

Arapske nacije osudile su plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da anektira dio okupirane Zapadne obale, prenose u srijedu agencije.

Netanyahu je u utorak objavio plan aneksije doline Jordana, velikog dijela Zapadne obale ako sljedeći tjedan pobijedi na izborima.

Dužnosnici Jordana, Turske i Saudijske Arabije oštro su kritizirali taj potez, a Arapska liga nazvala ga je "agresijom".

Palestinski diplomat Saeb Erekat ocijenio je da bi aneksija bila "ratni zločin" i "uništila sve šanse za mir".

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967., a Palestinci nastoje to područje pripojiti budućoj državi. Netanyahu je ranije ustrajao u tome da će Izrael ondje uvijek biti prisutan radi sigurnosnih razloga.

Arapska liga objavila je da bi Netanyahuov plan prekršio međunarodno pravo i "torpedirao" temelje mira.

Visoka palestinska dužnosnica Hanan Ashrawi smatra da Netanyahu "ne uništava samo plan dviju država, nego i sve šanse za mir".

Ministar vanjskih poslova Ayman Safadi nazvao je plan "ozbiljnom eskalacijom" i upozorio da bi "cijelu regiju mogao gurnuti u nasilje".

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu opisao je Netanyahuov potez kao "rasistički" i kritizirao izraelskog premijera za "slanje protupravnih i agresivnih poruka" uoči izbora.

Izraelski politički komentatori vide premijerov plan, najavljen u govoru koji se emitirao uživo na vodećim izraelskim televizijskim kanalima, kao pokušaj odvraćanja podrške protivnicima na krajnjoj desnici koji su dugo zagovarali aneksiju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

"Danas najavljujem svoju namjeru da se nakon uspostave nove vlade dolina Jordana i sjeverno Mrtvo more stavi pod izraelski suverenitet", rekao je Netanyahu, nazvavši to područje "izraelskom istočnom granicom".

Dodao je da će taj potez uslijediti "odmah nakon izbora ako mi vi, građani Izraela, osigurate jasan mandat".

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i na obali sjevernog Mrtvog mora, pokazuju podaci izraelske skupine za ljudska prava B'Tselem. Glavno palestinsko područje je Jerihon koje broji oko 28 sela i manjih beduinskih zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 20:39