SVAKA ČAST

'PLAN JE NAPRAVLJEN TJEDAN DANA RANIJE' Mještani gradića na istoku Njemačke došli na briljantnu ideju kako otrijezniti neonaciste na SS festivalu

 
 Screenshot: Youtube

Neonacisti su imali trijezan doček u gradu Ostritzu u njemačkoj pokrajini Saskoj gdje su došli prisustvovati rock festivalu Shield and Sword (SS). Sudski je ranije donesena odluka da alkohol ne smije biti posluživan ili konzumiran na ovom događaju zbog opasnosti da dođe do nasilja. Lokalna policija se nalazila u blizini da bi osigurala da se ova odluka provodi, piše Huffington Post.

Prema njemačkim medijima građani Ostritza su još dalje otišli u namjeri da 'otrijezne' neonaciste. Građani su se navodno organizirali i zajedno pokupovali svo pivo u gradu kako bi osigurali da posjetitelji festivala ne bi imali što piti cijeli vikend.

'Plan je bio napravljen tjedan ranije. Željeli smo 'isušiti' neonaciste', kazao je medijima lokalni aktivist Georg Salditt.

Deutsche Welle je izvijestio da su građani Ostritza kupili više od 100 gajbi piva prije dolaska posjetitelja festivala.

'Nacisti nisu bili sretni zbog toga', kazao je aktivist Markus Kremser.

U gradu je organiziran i antirasistički prosvjed na kojem je sudjelovalo 2,000 građana.

Premijer savezne države Saske Michael Kretschmer je pohvalio akciju lokalne zajednice protiv neonacista.

'Impresioniran sam kako su u tako malom gradu stanovnici ustali s namjerom da pokažu kako desničarski ekstremizam ovdje nije poželjan', kazao je Kretschmer medijima.

Ostritz se nalazi u blizini poljske granice i ima reputaciju grada gdje ima mnogo desničarskog ekstremizma.

Lokalna policija je zaplijenila više od 4,200 litara piva na SS festivalu u petak. Na festivalu je policija bila brojnija od posjetitelja festivala. Oko 1,400 policajaca se nalazilo na festivalu na kojeg je došlo oko 500 osoba.

Gradonačelnica Ostritza Marion Prange je kazala kako ne želi da SS festival kreira imidž njihovog grada, piše Huffington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:49